Kuuttakymppiä pyörän selässä: Viljami, Niko, Viivi ja Jessica ovat paitsi naapureita, myös kilpakumppaneita

0
Viivi Vainio (edessä), Viljami Vainio, Niko Terho ja Jessica Terho osallistuivat viime keskiviikkona Kuusistossa poljettuun maantiepyöräilyn aika-ajoon. Kymmenen kilometrin rata kulki pitkin Linnanrauniontietä.

Viikko sitten keskiviikkona maantiepyörät kiisivät kilpaa Linnanrauniontiellä, kun Kuusistossa järjestettiin Lounais-Suomen aluecupin aika-ajot. Mukana kisassa olivat myös kilpapyöräilyä harrastavat naapurukset Viljami ja Viivi Vainio sekä Niko ja Jessica Terho .

12-vuotiaat Viljami ja Niko alkoivat harrastaa kilpapyöräilyä noin kolme vuotta sitten.

– Se lähti siitä, että pyöräilimme yhdessä kouluun ja jäimme kotimatkalla temppuilemaan pyörien kanssa.

Lietolaisessa Team Velo Cycling -pyöräilyseurassa oli BMX/Crossikoulu, johon pojat ilmoittautuivat. Ensimmäisissä maastopyöräilyn SM-kisoissa Niko oli toinen ja Viljami neljäs.

– Huomasimme, että meillä on lahjoja, ja se innosti harjoittelemaan ja kisaamaan lisää.

Viime kesänä pojat ylipuhuivat myös isosiskonsa Viivin, 13, ja Jessican, 14, kokeilemaan kilpapyöräilyä. Jalkapalloa pelaava Viivi on napsinut tänä kesänä aluemestaruuksia ja SM-mitaleja erityisesti maantieajossa. Voimistelua harrastava Jessica taas on parhaimmillaan ratapyöräilyssä eli velodromilla.

Tätä et ehkä tiennytKilpapyöräily on Suomessa harrastajamäärissä mitattuna melko pieni ja tuntematon laji. Kun Kuusistossa asuvat nuoret kertovat harrastavansa pyöräilyä, moni luulee sen tarkoittavan, että he pyöräilevät kouluun ja koulusta kotiin.

– Moni ei esimerkiksi tiedä, että kalleimmat kilpapyörät maksavat enemmän kuin mopot. Hyvän, käytetyn kilpapyörän saa kyllä tonnilla, Niko jatkaa.

Kilpapyöräily sopii nuorten mukaan harrastuksena monenlaisille ihmisille, sillä pyöräily on lajina hyvin monipuolinen. Maastopyöräilyssä tarvitaan tekniikkaa, taitoa ja uskallusta, maantieajossa taas hyvää kuntoa, kestävyyttä ja lihasvoimaa.

Ulkopuolisen silmin maantieajo voi näyttää tylsältä, mutta todellisuudessa pyörän selässä pääsee melkoiseen vauhdin hurmaan. Kuusiston aika-ajoissa kaverukset polkivat kymmenen kilometrin pituisen radan 17–18 minuuttiin. Huippunopeudet kisoissa on nuorilla yli 60 kilometriä tunnissa.

– Parasta pyöräilyssä on se tunne, kun suorituksen jälkeen tietää ylittäneensä itsensä. Jalkapallossa koko joukkueen pitää onnistua, mutta pyöräilyssä kaikki on itsestä kiinni, Viivi kuvailee.

Poroja tielläVainiot ja Terhot käyvät treenaamassa kerran viikossa pyöräilyä Kupittaan velodromilla. Sen lisäksi he pyöräilevät päivittäin koulumatkat ja harrastavat myös muuta liikuntaa. Monipuolisesta urheilutaustasta on ollut hyötyä kisoissa.

Elokuussa nelikko matkasi maantiepyöräilyn ikäluokkien SM-kisoihin Pudasjärvelle.

– Olimme melkoinen näky, kun auton kyytiin pakattiin 12 fillaria: viisi pyörää katolle ja seitsemän peräkärryyn, huoltotiimiin kuuluvat isät Oskari Vainio ja Mikko Terho muistelevat nauraen.

Viiden mitalin lisäksi kisoista jäi roppakaupalla hauskoja muistoja. Kuusistolaisia huvitti, kun järjestäjät varoittivat ennen starttia tielle hyppivistä poroista. Ne eivät kuulemma väistä edes kilpapyöräilijää.

Kisojen jälkeen kaverukset pääsivät nauttimaan maastopyöräilystä tunturimaisemissa.

– Se oli hienoa! Maisema ei ollut samanlaista pannukakkua kuin täällä, pojat kehuvat.

Syyskuussa kuusistolaisilla on edessään vielä maastopyöräilyn SM-kisat Kokkolassa. Jessican osalta Kuusiston aika-ajo jäi kauden viimeiseksi kilpailuksi, sillä hän lensi viikonloppuna Lahjan Tyttöjen stipendillä viettämään vaihto-oppilasvuotta Yhdysvaltoihin.

Nuorten kisakuulumisia voi seurata Instagramissa nimellä tvcjuniors.