Kymmenet harjoitukset viikossa: Taekwondossa kilpaileva Jenna Ylönen haaveilee edustavansa Suomea MM-kisoissa

0
Jenna Ylönen on taekwondon kaksinkertainen Suomen-mestari.

18-vuotias piikkiöläinen Jenna Ylönen on taekwondon kaksinkertainen Suomen-mestari. Hän voitti viime vuonna lajissa sekä junioreiden että alle 21-vuotiaiden SM-kultaa. Tänä vuonna hän pääsi myös ensimmäistä kertaa kilpailemaan aikuisten SM-kilpailuissa ja sai hopeaa.

Myös arvokilpailuihin Ylönen on ehtinyt osallistua ja pärjännyt niissäkin hienosti. Viime vuonna hän tuli taekwondon Euroopan-mestaruuskilpailuissa yhdeksänneksi ja junioreiden olympiapainoluokissa kolmanneksi.

Taekwondo on potkupainotteinen kamppailulaji.

– Laji on kotoisin Koreasta, ja tarkoitus siinä on saada osumia vastustajaan, Ylönen kuvaa.

Taekwondossa suoritetaan vöitä, kuten useissa muissakin aasialaislähtöisissä kamppailulajeissa. Ylösellä on toisen asteen sininen vyö.

– Sen jälkeen tulee vielä punainen ja sitten musta vyö. Vöiden suorittamisen sijaan olen keskittynyt nyt ennen kaikkea kilpailemiseen, hän kertoo.

Jalkapallo vaihtui taekwondoon

Taekwondoa Ylönen alkoi harrastaa kuusi vuotta sitten.

– Olin 12-vuotias, kun aloitin. Olen sitä aikaisemmin harrastanut kuusi vuotta jalkapalloa, mutta halusin lopettaa sen ja mietin, mitä lähtisin harrastamaan, Ylönen kertoo.

Serkkunsa innostamana hän päätti kokeilla taekwondoa Turun Budokwai Taekwondossa. Siellä hän treenaa yhä. Treenien määrä on tosin viimeisten parin vuoden aikana kasvanut huomattavasti.

– Treenaan nykyisin noin kymmenen kertaa viikossa. Kaksi vuotta sitten aloin myös kilpailla lajissa, Ylönen kertoo.

Ylönen on saanut Kaarinan kaupungin nuoren urheilijan tunnustuspalkinnon.

Urheilulukiossa

Ylönen opiskelee Turussa Kerttulin urheilulukiossa. Hän käy koulussa Piikkiöstä käsin.

– Sain ikäpoikkeuslupa-ajokortin 17-vuotiaana, joten kulkeminen on nyt helppoa autolla, hän kertoo.

Hänen mukaansa treenien ja koulun yhteensovittaminen on urheilulukiossa helppoa. Esimerkiksi aamutreenit on otettu huomioon opiskeluaikatauluissa. Ylönen aikoo, kuten lähes kaikki muutkin urheilulukiossa opiskelevat nuoret, suorittaa koulun kolmessa ja puolessa tai neljässä vuodessa.

Taekwondossa Ylönen tähtää EM-kilpailuihin. Tulevaisuudessa hänellä on haaveena päästä edustamaan Suomea maailmanmestaruuskilpailuihin.

– Ei vielä ensi vuonna, mutta parin vuoden päästä se voisi olla mahdollista, hän sanoo.