Lomautettujen määrä väheni ja työpaikkoja oli auki huippumäärä – Elokuun työttömyysluvut puhuvat vielä palautumisesta normaaliin Kaarinassa

0
Turun seudulla avoimia työpaikkoja oli elokuussa yli tuhat vähemmän kuin vuosi sitten. Kaarinassa avoimia työpaikkoja oli kuitenkin elokuussa enemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Ari-Matti Ruuska.

Lomautettujen määrä laski elokuussa Varsinais-Suomessa, mutta tilanne on muuttumassa. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) syyskuun alussa julkaisemista tiedoissa lomautusmäärät kääntyivät jo uudelleen nousuun koko Suomessa. Syyskuussa on tullut myös runsaasti isoja yt-ilmoituksia eri puolilta Suomea.
Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä on ollut näihin päiviin laskussa, kertoo työmarkkina-analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.
– Merkkejä käänteestä kuitenkin on ilmassa: lasku on kokoaikaisesti lomautettujen kohdalla hidastumassa ja lyhennettyä työviikkoa tekevien määrä (nyt noin 1 700) on kasvanut vajaalla sadalla henkilöllä syyskuun aikana, kertoo Pusila.
Kokoaikaisesti lomautettuja on nyt Varsinais-Suomessa 5 800, kun huippuluvut vapun aikoihin oli luokkaa 14 600.

LOMAUTETTUJEN määrä oli elokuun lopussa moninkertainen vuotta aiempaan verrattuna, vaikka se aleni viikko viikolta elokuun ajan. Lomautettujen määrä on kuitenkin supistunut miltei kolmannekseen toukokuun alun huippuluvuista.
Elokuussa työttömien määrä yleensä vähenee Varsinais-Suomessa, mutta tällä kertaa se väheni poikkeuksellisen jyrkästi eli 5 600 henkilöllä. Muutos johtui sekä työttömien että lomautettujen määrän ripeästä laskusta.
Kaarinassa lomautettuna oli elokuussa 371 henkilöä. Se on jo lähes yhtä vähän kuin koronakriisin alussa maaliskuussa. Silloin lomautettuja oli kaupungissa tasan 300.
Kaarinan lomautushuippu osui huhtikuuhun, jolloin 871 henkilöä oli lomautusten kohteena.
Kaarinan työttömyysprosentti oli elokuussa 9,0. Työttömiksi työnhakijoiksi lasketaan Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa sekä lomautetut että työttömät työnhakijat.

LOMAUTUKSET koskevat Varsinais-Suomessa samoja aloja kuin aiemminkin. Teollisuus, majoitus- ja ravintola-ala, kuljetusala ja rakentaminen ovat suurimpia ryhmiä. Lisäksi kirjo palvelualoja on mukana lomautuksissa, kertoo Pusila.

KORONAN aiheuttama talouden äkkipysähdys on supistanut työvoiman kysyntää myös Varsinais-­Suomessa, mutta se oli elokuussa palautumassa.
Kaarinassa oli elokuussa auki 154 työpaikkaa, kun vuosi sitten luku oli 135.
Koko maassa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin elokuun aikana 55 500 eli 12 000 vähemmän kuin edellisen vuoden elokuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli elokuussa avoinna 98 600 työpaikkaa, mikä on 19 500 vähemmän kuin vuosi sitten.

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIÄ on Varsinais-Suomessa enemmän kuin vuosi sitten ja maaliskuussa alkanut kasvu jatkui.
Kaarinassa pitkäaikaistyöttömien lukumäärä oli elokuussa 254. Vuosi sitten luku oli 211.

VIIME VUODEN elokuuhun verrattuna työttömänä oli tänä vuonna Varsinais-Suomessa 8 200 henkilöä enemmän. Luvussa ovat mukana siis myös lomautetut työntekijät.
Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 12,0 prosenttia eli 3,5 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Varsinais-Suomen työttömyysaste on edelleen pienempi kuin koko maassa, 12,5 prosenttia.
Maakunnan korkein työttömyysaste oli elokuussa Turussa, 15,3 prosenttia. Pienin työttömyysaste oli Sauvossa 4,9 prosenttia.

SYYSKUUN aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä supistuvat. Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa ennakoidaan, että näin tapahtuu tälläkin kertaa.
– Työttömyyksiä ei ole alkanut syyskuun aikana enempää kuin kesäaikana tapahtui. On mahdollista, että työttömien määrä yhä syyskuussakin vähenee – lähiviikot sen näyttävät, sanoo Pusila.

 

Kaarinan työttömyysluvut elokuussa 2020

  • Kaarinan työttömyysaste oli 9,0.
  • Vuosi sitten elokuussa lukema oli 6,2.
  • Työttömiä työnhakijoita oli kaupungissa 1 472, heistä lomautettuna oli 371.
  • Viime vuoden elokuussa työttömänä oli 989 henkilöä.
  • Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.