Mielipitei: Kaarinan strategia 2020

0

Nyt tarvitaan Kaarina-strategiaa, kun aletaan vuoden 2021 budjettia sorvaamaan. Pelkkä merellisyys ja yrittäjäystävällisyys ylisanoina ei riitä.

Paavo Lipposelle sanottiin aikoinaan: puhetta, ei tekoja. Sen sijaan Kaarina tarvitsee nyt tekoja.

Verotuksentarve on karannut käsistä, ja nyt pitäisi keksiä, mitä voitaisiin sen keventämiseksi tehdä. Toinen talousahdingon helpottaja on tulojen lisääminen, eikä pidemmän päälle siihen sovellu pelkkä verojen korottaminen. Valitettavasti kaikki verot ja velatkin kaatuvat kotitalouksien maksettaviksi.

Naapurikaupunki Turku kaupunginjohtajansa johdolla käy YT-neuvotteluihin ja pyrkii saamaan käyttötalouttaan tasapainoon. Meillä on samanlainen ongelma käsissä, kulujen kasvaessa enemmän kuin tulot.

Näin ei voida tietenkään jatkaa, ja jotain on tehtävä, vaikka se ei kovin kivaa ole kenellekään. Tästä ei oikein voi tehdä politiikkaa. Kaarinaa ei saa päästää selvitysmiesten käsiin ja päätösvaltaa antaa muille.

Työttömyys on pahimpia ongelmia, ja se aiheuttaa kuluja ja samalla tulojen menetystä. Kaarinan työpaikoista 2/3 osaa on PK-sektorilla. Elämme verotuloilla, emme isommin valtionosuuksilla. Ikävä piirre on ilmaantunut keskusteluun: yrittäjiä on alettu nimittää voitontavoittelijoiksi. Nyt ei pidä antaa kateudelle valtaa.

Jotta Kaarinan talous saadaan oikaistua, tarvitaan riskinottokykyisiä toimeliaita ihmisiä enenevässä määrin. Ainoastaan hyvin hoidettu talous takaa hyvien palveluiden säilymisen. Sukupolvenvaihdoksien onnistuminen juuri nyt on yrityksissä ajankohtainen, ettei menetetä tuottavia työpaikkoja.

Matti Alander

Kaupunginhallituksen pj (kok.)