Mielipitei: Nuorille tarvitaan edustus myös Kaarinan valtuustoon

0

Espoo, Tampere, Naantali, Lieto, Kuusamo, Kangasala, Sastamala, Ylöjärvi, Punkalaidun, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Orivesi, Hyvinkää ja Kouvola. Tässä on esimerkkejä kunnista, joissa jo on nuorten edustus kunnan- tai kaupunginvaltuustossa. Miksipä Kaarinaa ei voisi lisätä samalle listalle?

Itse nuorisovaltuuston puheenjohtajana minun on vaikea keksiä syytä, miksi nuorisovaltuustollamme ei voisi olla läsnä- ja puheoikeutta valtuustossa samalla tavalla kuin useimmissa lautakunnissa. Meillä on ollut useimmissa lautakunnissa jo vuoden ajan nuorisovaltuuston edustus, ja kokemus on ollut erittäin positiivista.

Ennen puheenjohtajaksi tuloani olin melkein vuoden edustamassa nuoria sivistyslautakunnassa, ja minulla on tästä ajasta pelkästään positiivisia kokemuksia. Paikka valtuustossa olisi luontevaa jatkoa.

Usein kuulen monen puolueen ja yksittäisen poliitikon sanovan: ”Nuorissa on tulevaisuus.” Joskus tämä kuitenkin tuntuu vain päälle liimatulta korulauseelta. Se, minkälainen tulevaisuus tulee olemaan, riippuu tämän hetken poliitikoista, ja siksi olisi ehdottoman tärkeää, että nuorten ääni kuuluisi jo päätöksentekovaiheessa eikä vasta päätösten jälkeen, jolloin on jo liian myöhäistä.

Nuorisovaltuusto tai muu nuorten vaikuttajien ryhmä on pakollinen jokaisessa Suomen kunnassa, ja siksi myös toivoisin kuntien ottavan siitä kaiken hyödyn irti osallistamalla nuoria niin paljon kuin mahdollista. Tämä on myös yksi mahdollinen keino nostaa nuorten mielenkiintoa politiikkaan, sillä päätöksenteko voisi olla kiinnostavampaa, kun siellä on joku edustamassa myös omaa ikäpolvea.

Nuorisovaltuuston erottaa muista vaikuttajaryhmistä, kuten vanhus- ja veteraanineuvostosta, se, että isolla osalla meidän edustamistamme henkilöistä ei ole oikeutta asettua vaaleissa ehdolle saatikka edes äänestää. Siksi nuoret tarvitsevat edustajan!

Rasmus Hakala

Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja