Mielipitei: Suuret tulot vai pienemmät menot?

0

Viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaisten perheiden käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet. Samaan aikaan Kaarinan kaupungin toimintamenot ovat kasvaneet noin 25 prosenttia. Suomalaisilla ihmisillä on siis vähemmän rahaa käytettävänään kuin 10 vuotta sitten, mutta kaupunki käyttää neljänneksen enemmän näiden samojen ihmisten, kuntalaisten, varoja.

Koska menot kasvavat huimasti tuloja nopeammin, tekee kaupunki tietysti vuosi vuodelta suurempaa tappiota – tällä hetkellä noin 10 miljoonan euron vuosivauhdilla. Kaarina syö enemmän kuin tienaa.

Jotain on siis tehtävä. Pitää lisätä tuloja tai vähentää menoja. Voidaan laittaa kädet entistä syvemmälle kuntalaisten taskuihin, nostaa veroja ja jatkaa kuten ennenkin. Ja tehdä sama juttu ensi vuonna uudelleen. Toinen vaihtoehto on ottaa härkää sarvista ja ryhtyä oikeasti tekemään jotakin itse ongelmalle. On syytä miettiä, onko jokainen meno ja tehtävä oikeasti aivan välttämätön ja voitaisiinko pakollisetkin tehtävät hoitaa tehokkaammin tai pienemmillä resursseilla.

Talousarvion valmistelu on täydessä käynnissä. Pöydällä on lähinnä valtavia veronkorotuksia ja lisää velkaa. Säästäväisyydestä ei toistaiseksi ole oikein tietoakaan. Toivon, että päätöksentekijöillä on nyt uskallusta arvioida ennakkoluulottomasti tärkeitäkin tehtäviä, aidosti kyseenalaistaa jatkuvasti kasvavia menoja ja tehdä rohkeasti kipeitäkin päätöksiä.

Olen aivan varma, etteivät tulevat sukupolvet hyväksy kohtuuttoman kovaa verotusta tai valtavaa velkataakkaa, joka syntyi siksi, että me emme uskaltaneet tehdä vastuullisia päätöksiä.

Mikko Aaltonen

Kaarinan kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (kok.)