Miksi minä? kysyy uhri kouluampujalta – ”Teatteri on turvallinen laboratorio, jossa voi tutkia rankkojakin asioita”

0
Taskulamput syttyvät. Bang Bang You’re Dead on amerikkalaisen William Mastrosimonen kirjoittama vuodelta 1999. Kirjailja halusi näytelmän herättävän keskustelua maailman väkivaltaisuudesta ja sen muuttamisesta.

Teatterisali on pimeänä. Syttyy taskulamppu, toinenkin, kolmas, yhä useampi.

”Miksi minä?” kysyy ääni pimeydessä. ”En tehnyt sinulle mitään!”

Kouluampuja on herännyt sellissä keskellä yötä, ja hänen uhrinsa ovat tulleet puhumaan hänelle.

Kaarinan Nuorisoteatteri on profiloitunut rankkoja aiheita esittävänä teatterina, ja lupaus täytetään tänäkin syksynä. Teatterin tuorein produktio Bang Bang You’re Dead käsittelee joukkoampumisia kouluissa.

KaNutessa ei epäröity ottaa työn alle tulenarkaa aihetta alaikäisten kanssa.

– KaNuten johtokunta koostuu nuorista, ja he ovat itse valinneet, että KaNute tarttuu aiheisiin, jotka puhuttelevat nuoria, toteaa KaNuten puheenjohtaja ja näytelmän koreografi Anna Hellstén .

– Teatteri on kuin turvallinen laboratorio, jossa voi tutkia vaikeaa aihetta monelta kannalta.

Ohjaaja Janne Jämsä kertoo, että työryhmän kanssa käytiin ensin keskusteluja ja katsottiin dokumentteja koulusurmista. Vasta sen jälkeen lähdettiin työstämään varsinaista näytelmää. Tutkimisen tulos saa ensi viikolla ensi-iltansa.

Turusta Kaarinaan näyttelemään

Mukana produktiossa on yhdeksän 16–27-vuotiaista näyttelijää. He kommentoivat Kaarina-lehdelle , että ne asiat, jotka ajoivat päähenkilön kouluampujaksi, voisivat tapahtua kenelle tahansa.

Lähes kaikki heistä käyvät koulua Turun klassillisen lukion ilmaisulinjalla. He asuvat Littoisissa, Turussa ja Paimiossa. Mikähän heidät KaNuteen toi?

– Koronan vuoksi ei ollut muitakaan! nauraa heistä Maija Antikainen .

Totta puhuen viidakkorumpu oli myös kertonut KaNutesta paljon hyvää.

Pieksämäeltä kotoisin oleva, Turussa asuva Jämsä on jo aiemmin Kaarinassa tuttu. Hän ohjasi hiljattain Kaarina-Teatterissa Niskavuori-näytelmän.

Jämsälle Bang Bang You’re Dead on poikkeuksellisen tuttu. Hän on ohjannut sen aiemminkin, vuonna 2009, Suomen ensimmäisten kouluampumisten jälkeen. Muut näytelmää esittäneet ovat käyttäneet hänen suomennostaan ja sovitustaan.

Katsojamäärä puolitettiin

Perinteistä katsomoa ei tässä näytelmässä ole, vaan katsojat istuvat teatterisalin sivustoilla.

Katsojamäärä on pudotettu koronan vuoksi 50:stä 25:een. Myöskään kahviota ei ole.

– Säätämistä on ollut paljon, jotta teatteriin olisi varmasti turvallista tulla. Viime produktion eli Addams Familyn kaltaista näytelmää ei nyt voisi toteuttaa, kommentoi Hellstén.

Tuottaja Marcus Lindén harmittelee sitä, että koulujen elämyspolku teattereihin on tällä hetkellä tukossa. Koulut eivät näillä näkymin tule katsomaan näytelmää.

KaNuten piti esittää tänä vuonna myös William Shakespearen Kesäyön unelma , mutta se jouduttiin peruuttamaan kokonaan. Siirtäminen ei ollut mahdollista: nuorilla tekijöillä alkoi opiskeluja, vaihto-oppilasvuosia ja seuraavia projekteja.

Esityskausi 11.9.–31.10.