Nyt se on viimein varmaa: paloasema tulee Krossiin – Mitä tapahtuu vanhalle paloasemalle?

0
Uusi paloasema rakentuu aivan Seppo Nikin kotitalon lähelle. Tällä hetkellä alueella on käynnissä tietyöt, joilla siirretään Krossinkaaren päätä, jotta paloasema mahtuu sille varatulle tontille. Nikki ei kuitenkaan koe, että paloasema olisi häiriöksi. - Päinvastoin koen, että turvallisuus lisääntyy, kun apu on lähellä. Täällä paloasema on hyvien yhteyksien päässä, toisin kuin Kaarinan keskustassa.

Uuden paloaseman rakentaminen Krossiin varmistui, kun Kaarinan kaupunginvaltuusto hyväksyi 8,5 miljoonan euron hankesuunnitelman maanantai-iltana kokouksessaan. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on hyväksynyt jo aiemmin sopimuksen omalta osaltaan.

Uusi paloasema rakennetaan yritysalueelle Krossinkaaren ja Kaarinantien koilliskulmaan. Sijainti moottoritien kupeessa lisää pelastuspäällikkö Mika Kontion mukaan turvallisuutta, sillä sen ansiosta palokunta pääsee paikalle entistä nopeammin entistä laajemmalle alueelle.

Krossin alueen asukkaita on huolettanut paloaseman vaikutukset asukkaiden elämään. Lähimmät talot sijaitsevat alle sadan metrin päässä paloasemalle varatusta tontista.

– Paloasemat eivät aiheuta varaa ihmisille, vaan olemme siellä luomassa turvaa, Kontio muistuttaa.

Esimerkiksi tieliittymiä rakentaessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että paloautot ja ambulanssit pääsevät lähtemään nopeasti ja turvallisesti tehtäville.

– Joskus voi kuulua hälytysäänet, mutta meidän kokemuksemme mukaan ihmisillä on niitä kohtaan aika hyvä ymmärrys. Esimerkiksi yöaikaan hälytysääniä ei tarvitse tontilta poistuessa käyttää, jos ei ole muuta liikennettä, Kontio täsmentää.

Mitä vanhan aseman paikalle?

Tavoitteena on, että uuden paloaseman rakentaminen alkaa ensi vuoden lopulla. Varsinainen työmaa-aikainen rakennusaika on teknisen johtajan Jyrki Haapasaaren mukaan noin 1,5 vuotta. Hän arvioi, että paloasema valmistuu vuonna 2023.

Kaupunginhallituksen jo aiemmin hyväksymän aievuokrasopimuksen mukaan kaupunki rakentaa aseman ja aluepelastuslaitos vuokraa sen 20 vuodeksi. Vuokra kattaa investoinnin rahoituskuluineen.

Uuden aseman valmistuessa nykyinen paloasema Kaarinan keskustassa jää tarpeettomaksi. Haapasaari pitää todennäköisenä, että vanha paloasema puretaan. Sijainti Kaarinan keskustassa on hyvin keskeinen, mutta paloaseman tiloihin sopivien toimintojen, esimerkiksi kaupungin teknisen varikon sijoittaminen aivan keskustaan ei ole Haapasaaren mukaan perusteltua. Lisäksi ikänsä ja kuntonsa puolesta rakennus vaatisi joka tapauksessa mittavan peruskorjauksen.

– Lähitulevaisuudessa pitää ratkaista, onko kaupungilla tontille käyttöä vai kaavoitetaanko ja myydäänkö se eteenpäin esimerkiksi kerrostalotonteiksi, Haapasaari toteaa.

Myös näistä päätettiin

  • Paltan asemakaava hyväksyttiin. Alueella tulee uusia omakotitaloja. Suunnittelualueeseen kuuluu Verkakaaren eteläpuolella sijaitseva metsäalue (Paltanmäki) ja osa sen eteläpuolella olevasta peltoalueesta.
  • Tila- ja ravintopalvelut jaetaan kahteen vastuualueeseen: tila- ja ravintopalveluihin sekä talonrakennukseen ja kunnossapitoon. Uusi organisaatio tulee voimaan ensi vuoden alussa.
  • Valtuustoaloite tupakoinnin kieltämisestä Kaarinan uimarannoilla ja leikkipuistoissa palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Aloitteeseen halutaan tehdä täsmennyksiä.