Pääkirjoitus: ”Oli kiva käydä koronatestissä”

0

Syysflunssa iski meidänkin perheeseen. Normaalisti olisimme vieneet niiskuttavan lapsen päiväkotiin, mutta nyt oli vedettävä vanhempien kesken tikkua, kumpi jää etätöihin nuhanenän kanssa.

Flunssa kesti viikon. Sen jälkeen veimme hyvävointisen ja energiaa pursuavan kolmevuotiaan takaisin hoitoon. Tunnin päästä tuli soitto. Lapsen nenää oli jouduttu pyyhkimään pari kertaa. Päiväkodissa ei uskallettu hoitaa häntä, koska hänelle ei oltu tehty koronatestiä.

THL on ohjeistanut, ettei alle kouluikäisiä lapsia tarvitse viedä pikkunuhan takia koronatestiin. Se olisi resurssien haaskausta, sillä päiväkoti-ikäinen voi sairastaa kymmenenkin flunssaa vuodessa. Lastentautien erikoislääkärit vertasivat Hesarin mielipidekirjoituksessa lasten turhaa ja toistuvaa koronatestausta jopa pahoinpitelyyn. (HS 24.8.2020)

En epäillyt hetkeäkään, että lapsellani olisi koronavirus. Käytännössä meille ei jäänyt kuitenkaan muuta vaihtoehtoa kuin kiikuttaa terve lapsi testiin. Päiväkodin ohje on, että jos koronatestiä ei ole tehty, lapsi saa palata hoitoon vasta täysin oireettomana. Onkin sitten tulkintakysymys, onko aivastus merkki nuhasta vai esimerkiksi pölystä ilmassa.

Jos jotakin hyvää pitää hakea, koronatestaus oli kaikkien kauhukertomusten sijaan meille varsin myönteinen kokemus. Drive in -pisteellä ei ollut yhtään autoa jonossa. Suojavarusteisiin pukeutunut hahmo näytti lapsen mielestä avaruusoliolta, mutta puvun sisällä oli lempeä ja ripeä hoitaja, joka kertoi lapselle, mitä oli tekemässä.

Pippurinen tyttö istui näytteenoton ajan hiljaa. Kotimatkalla hän kommentoi takapenkiltä: ”Äiti, oli kiva käydä koronatestissä.”

Tässä lehdessä seuraamme koronanäytteen matkaa testipisteeltä tulokseksi (s. 4–5).