Pääkirjoitus: Asenne kantaa

0

Keväällä monissa yrityksissä mietittiin, miten selvitä koronakurituksesta. Kassavirta supistui tai loppui, ovia suljettiin. Pelko ja epävarmuus kasvoi samalla kun tartuntaluvut. Moni yrittäjä joutui kantamaan huolta liiketoiminnan jatkumisesta, työpaikoista ja omastakin toimeentulosta.

Kurimus jatkuu ja näkymät ovat sumuisia, joten loppuvuoden ja ensi vuoden suunnittelu on vaikeaa.

Syyskuun alussa vietettiin vuosittaista Yrittäjän päivää. Tapahtumia ei pandemia sallinut, mutta Kaarina-lehden tuottaja Maria Kesti kysyi Facebook-sivuillamme, mistä kaarinalaisista yrityksistä on ollut iloa ja mitkä yritykset ansaitsevat toimistaan kiitosta. Palauteryöpsähdys oli ilahduttavan lavea, ja palaute kannustavaa. Kun palvelua höystää nopeus, ystävällisyys, idearikkaus, iloisuus, joustavuus ja tehokkuus, se kirkastaa arjen ja antaa tunteen, että homma on hyvissä käsissä. Palvelukokemusten positiivisuus lähtee siitä, että tekijä on osaava, palvelualtis ja aidosti hyväntuulinen, ja hän ymmärtää kaikissa tilanteissa asiakkaan tilanteen.

Onnistuneimmat palvelukokemukset eivät ole niitä, joissa asiakas ”saa hyvää halvalla”, vaan niitä, joissa asiakas saa vaikka sitten neuvon kääntyä jonkun muun puoleen. Hyvä asiakaspalvelija tunnistaa omat kykynsä ja mahdollisuutensa ja osaa opastaa asiakasta eteenpäin.

Mistä on yrittäjät tehty? Sanotaan, että vahvasti positiivisesta ja toiveikkaasta asenteesta. Asenne ruokkii luovuutta ja avaa näköaloja myös kriisin keskellä. Kun ajatus ei tarvo suossa, on avoin toistenkin ideoille ja tekemiselle. Näin löytyy uusia uria ja yhteistyömahdollisuuksia.

Aina pitäisi jaksaa katsoa eteenpäin, aina kannattaa katsoa pidemmälle. Keskittyä olennaiseen ja jättää rutinoita ja harmeja taakseen. Keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Positiivinen asenne potkii meistä ketä vain eteenpäin.

Taina Tukia