Pääkirjoitus: Kaarinan keskustaan tarvitaan oleilijoita

0

Kun Kaarina-lehti kertoi pari viikkoa sitten Kaarinan keskustaan perustetusta uudesta kukkakaupasta, Facebookissa virisi keskustelu, joka ei mairitellut Kaarinaa.

”Kukkakauppoja ja kampaamoita, siinä Kaarinan keskustan palvelut!” ”Keskustassa on vain optikkoliikkeitä ja pari pizzeriaa.” Osa puolusti ja luetteli, mitä muutakin keskustasta löytyy.

Itse tein alkukesällä kierroksen Kaarinan ydinkeskustassa, kun kävin kyselemässä liikeyritysten koronakuulumisia. Havahduin siihen, että tätäpä en ole ennen tehnyt: että kuljeksisin Kaarinan keskustassa näyteikkunalta toiselle.

En ole ainoa, joka on tottunut asioimaan Kaarinassa vain pistemäisesti: jos on asiaa apteekkiin tai kahvilaan, sinne ravataan suoraan, eikä Kaarinan keskustassa viipyillä ja kierrellä katselemassa.

Jotta yhä useampi liikeyritys menestyisi keskustassa, tarvittaisiin oleilijoita ja tutkimusmatkailijoita: ihmisiä, joita keskusta viehättää sinällään ja he päätyvät käyskentelemään siellä, tietämättä tarkalleen, mitä ovat hakemassa. Nykyisellään Kaarinan keskusta ei kutsu näyteikkunakierroksiin.

Itselläni ei ole viisasten kiveä, miten tässä onnistutaan. Ainakin Kaarina-talo on jo vakiintunut paikaksi, jonne tullaan ihan vain viettämään päivää. Jos vanha virastotalo puretaan, tarjoutuisiko keskustasta paikkaa myös samaan tähtääville liikeyrityksille?

Maria Kesti