Pahimus: Iällistetyt ja vähäikäiset

0
Kaarina-lehden maskotti ei ole pyhimys.

Pahimus kuuli ällistyneenä, että sanat vanhus, iäkäs, ikäihminen ja seniori voidaan kokea loukkaavina eikä niitä sovi käyttää. Sen sijaan Pahimus ei ole kuullut, mitä nimitystä sitten kuuluisi käyttää. Pahimus arvelee, että sopivia saattaisivat olla iällistetty, vanhustettu ja runsasikäinen.

Olisi syrjivää muuttaa vain yhden ikäryhmän nimitystä, joten myös muut ikään viittaavat sanat tulee jättää pois sanavarastosta. Lasta voi kutsua kohteliaammin ali-ikäiseksi tai vähäikäiseksi. Nuoret ja murrosikäiset voivat olla aliaikuisia tai lapsia, joiden parasta ennen -päiväys on mennyt. Aikuiselle ja täysikäiselle sopivia korvikkeita ovat iso ihminen tai täti/setä/tätisetä/setätäti. Keski-ikäinen taas on jatkossa vähävanhus tai ali-iäkäs. Nyt kenenkään ei luulisi pahoittavan mieltään.

No, paras olisi kokonaan lakata käyttämästä ikään viittaavia sanoja. Lastentarhat olisivat jatkossa alivaltaisten perhehenkilöiden päivähuoltoyksiköitä. Vanhainkodit ovat tehostetun palveluasumisen yksiköitä… ei kun sennimisiähän ne ovat jo.

Pahimus ei vielä ole keksinyt, miksi ikään viittaaminen koetaan sopimattomaksi. Asenteita varmaan yritetään muuttaa muuttamalla sanaa. Se onkin toiminut. Siivoojasta tuli ensin siistijä ja sitten tilahuoltaja. Nyt siivoamista väheksytään yhtä paljon kuin ennenkin mutta nimike on niin kapulakielinen, että kukaan ei tiedä, mitä se tarkoittaa ja lattiat vain itsestään tulevat pestyiksi.