Rakkautta on myös pestä toisen auto – Parisuhdeluennolta voi saada oivalluksen omaan elämään

0
Psykologi Karoliina Piispasen ja perheohjaaja Tarja Rantasen mukaan luennot sopivat yhtä hyvin vastarakastuneille kuin pitkään yhdessä olleille pareille.

Oletko kuullut tarinan vanhasta pariskunnasta? Joka aamu mies voitelee sämpylästä alapuolen ja ojentaa sen puolisolleen, kunnes vuosia myöhemmin riidan yhteydessä vaimo äyskäisee, että aina sinä annat minulle alapuolen, vaikka tykkään enemmän kansipuolesta. Mies on ihmeissään: hänestä alapuoli on parempi ja hän on antanut sen siksi vaimolleen.

Parisuhteessa pitää psykologi Essi Valon mukaan muistaa kysyä, mitä toinen toivoo ja haluaa. Edes pitkässä parisuhteessa toista ei voi tuntea läpikotaisin.

– Parisuhdetta pitää myös päivittää, eikä olettaa, että toinen tykkää samoista asioista kuin 20 vuotta sitten, Valo muistuttaa.

Kaarinassa käynnistyy ensi viikolla maksuton parisuhdeluentojen sarja, jonka tarkoituksena on tarjota konkreettisia työkaluja parisuhteen vahvistamiseen. Puhujina toimivat Kaarinan perhekeskuksen perhe- ja parisuhdetyöntekijät.

– Toiveenamme on, että jokainen kuulija saisi luennoilta jonkin oivalluksen omaan elämäänsä. Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys.

Kuusi teemaa

Syksyn ensimmäisen luennolla puhutaan perheohjaaja Tarja Rantasen mukaan siitä, miten oma hyvinvointi ja jaksaminen heijastuvat parisuhteeseen.

– Luennolla ei tarvitse jakaa ajatuksia vierustoverin kanssa, mutta jokainen voi omassa mielessään pohtia, miten minä tällä hetkellä voin ja mitkä ovat niitä asioita, joista saan virtaa.

Seuraavilla luentokerroilla puhutaan muun muassa vuorovaikutuksesta, tunnetaidoista, kosketuksesta ja seksistä.

Luennot jatkuvat maaliskuulle saakka.

– Yhdellä luennolla käsitellään sitä, miten monin eri tavoin rakkautta voi osoittaa. Aika usein ihannoidaan toisten parisuhteita, että naapurilla on ihana mies, kun se ostaa aina ruusuja. Sekin, että pesee toisen auton tai keittää kahvit, voi olla tapa osoittaa rakkautta, Rantanen muistuttaa.

Sen sijaan, että kadehtii muita, pitäisi miettiä, mikä on hyvää ja arvokasta omassa parisuhteessa ja miten sitä voisi kehittää.

– Joku, joka on ehkä vähän tyytymätön parisuhteeseensa, voi lähteäkin luennolta tyytyväisempänä, psykologi Karoliina Piispanen toivoo.

Parisuhteen vuosihuolto

Perhekeskuksen järjestämät luennot on suunniteltu niin, että ne sopivat kaikenlaisille ja ikäisille pareille. Luennolle voi tulla yksin tai kumppaninsa kanssa.

– Välttämättä ei tarvitse edes olla parisuhteessa. Luentoja voivat tulla kuuntelemaan kaikki, jotka ovat parisuhdeasioista kiinnostuneita, Piispanen rohkaisee.

Luennolle osallistuminen ei edellytä, että parisuhteessa olisi ongelmia. Päinvastoin parisuhteen hoitamiseen pitäisi Rantasen mukaan suhtautua kuin auton huoltoon.

– Autossa on vuosihuollot. Samalla tavalla parisuhteessa olisi hyvä pysähtyä aika ajoin tarkastelemaan, miten meillä menee.

Kanssasi sun -luennot käynnistyvät ke 30.9. klo 17.30–19 Kaarina-salissa. Ensimmäisen luennon teemana on Virtaa parisuhteen hyvinvointiin. Luennot ovat maksuttomia, eikä osallistuminen edellytä ilmoittautumista.