”Tämä on varmasti tavallista nuhaa” – Koronatestejä tekevää Milla Seppää ei pelota mennä oireilevien lähelle

0
Kaarinan drive in -testipisteellä on otettu koronanäytteitä maaliskuusta saakka. Ruuhkaisimpina päivinä pisteellä on testattu 250 ihmistä. Tällä hetkellä Mehiläisen Kaarinan testauspisteellä otetaan muutamia kymmeniä näytteitä päivässä.

Bioanalyytikko Milla Seppä pukee avaruuspukua muistuttavat suojavarusteet ripeästi ylleen. Ensin hengityssuojain kasvoille, sitten päähine, suojalasit, suojavaate ja hanskat. Aikaa tähän kuluu runsas minuutti.

Kun koronatestaus lääkärikeskus Mehiläisen Kaarinan toimipisteessä käynnistyi viime keväällä, varusteiden pukemiseen meni Sepältä huomattavasti kauemmin.

– Piti katsoa ohjeista vähän väliä, että miten suojaan itseni oikein. Nyt siitä on tullut jo rutiinia.

Laboratoriohoitajana Mehiläisessä työskentelevän Sepän tehtäviin kuuluu tavallisesti näytteiden ottaminen ja niiden analysoiminen. Maaliskuusta lähtien iso osa hänen työajastaan on mennyt drive in -pisteellä koronanäytteitä ottaessa.

– Ei voi sanoa, että olisi pelottanut, mutta tuntuihan se aluksi ristiriitaiselta, kun ihmiset hehkuttivat sosiaalisessa mediassa jäävänsä kotiin etätöihin ja huolehtivansa terveydestään. Meillä hoitajilla ei ollut mahdollisuutta valita.

250 näytettä päivässäKeskiviikkoaamuna Kaarinan torin laidalla koronatestiin jonottaa muutaman auton letka. Näky on jo niin arkipäiväinen, ettei siihen kiinnitä huomiota. Keväällä oli toisin.

Kun drive in -testauspiste Kaarinassa avattiin, uteliaimmat seisahtuivat torille katsomaan, keitä koronatestiin on menossa. Mediassa kerrottiin tappavasta taudista, joten moni kuvitteli, että koronatestiin menevän täytyy olla todella sairas.

Sepän mukaan testiin tulevat ihmiset ovat olleet kuitenkin pääosin hyväkuntoisia.

– Aika monet asiakkaat toteavat testiin tullessaan, että tämä on varmasti tavallista nuhaa. Osalla on nuhaa ja joillakin ääni painuksissa, mutta harvoin on tullut vastaan oikein todella kipeitä. Se yllätti aluksi vähän itseänikin, Seppä myöntää.

Testauskapasiteettia on keväästä nostettu ja tällä hetkellä lähetteen koronatestiin saa lievilläkin oireilla. Työterveyslääkäri Kenneth Söderlund suosittelee koronatestiin menemistä aina silloin, kun on infektio-oireita, kuten kurkkukipua, yskää, kuumetta tai hengenahdistusta. Testiin kannattaa tulla heti oireiden alkaessa, sillä nykytiedon mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan taudin alussa.

– Periaatteessa testi pitäisi tehdä heti. Tällöin oireileva ihminen osaisi myös varoa muita, Söderlund näkee.

Vilkkaimpina päivinä Mehiläisen Kaarinan drive in -pisteellä on otettu jopa 250 koronanäytettä vuorokaudessa. Söderlund arvioi silti, että positiiviset testitulokset puolen vuoden ajalta ovat Kaarinan testipisteellä laskettavissa kahden käden sormilla.

Toistaiseksi näyttää, ettei esimerkiksi Saaristo Open ole lisännyt koronatartuntoja, kuten etukäteen pelättiin.

– Tällä hetkellä infektiotilanne näyttää rauhalliselta. Toivottavasti tämä ei ole tyyntä myrskyn edellä, Söderlund kommentoi.

Parin sekunnin toimenpideOsa koronatestiin tulevista ihmisistä on Milla Sepän mukaan selvästi jännittyneitä. Hän lohduttaa, että näytteen ottaminen vie vain muutaman sekunnin. Ensin nenä niistetään tyhjäksi. Sen jälkeen ohut pumpulitikku työnnetään sieraimen kautta nenänieluun.

Toimenpide kuulostaa inhottavammalta kuin onkaan, sillä reitti nenänieluun on Sepän mukaan suora. Voimaa näytteen ottamiseen ei tarvita, vaan pumpulitikkua hieraistaan limakalvoa vasten.

– Ihmiset kokevat näytteenoton hyvin eri tavalla, mutta kaikki siitä ovat selvinneet. Myös lapset, Seppä vakuuttaa.

Eräs ihminen kommentoi sosiaalisessa mediassa, että kun on tähystetty molemmista päistä, koronatesti ei tuntunut miltään.