Ei pelkkää tulevaa omakotitalomaata: tuetun viljelyalan määrä on Kaarinassa kasvanut

0
Kuva kuusistolaisesta pellosta lokakuulta 2020.

Kahdessakymmenessä vuodessa maataloustukia hakeneiden viljelijöiden määrä on tipahtanut Kaarinassa lähes puolella. Tukea hakeneita viljelijöitä oli tänä vuonna Kaarinassa 73, kun heitä vuonna 2000 oli vielä 126.

Samaan aikaan tukihakemuksissa olevat peltopinta-alat ovat kasvaneet. Kaarinassa tuettu viljelyala on kasvanut vuodesta 2000 lähes 900 hehtaarilla ja on nyt 3420 hehtaaria.

– Nämä luvut eivät suoraan kerro, paljonko peltopinta-alaa kyseisellä paikkakunnalla on, sillä tuenhakijoilla saattaa olla viljelyksessään ja hakemuksissaan peltoa, joka sijaitsee jonkin muun kunnan alueella, sanoo Paimion maaseututoimiston maaseutuasiamiehenä työskentelevä Maria Peippo . Toimisto hallinnoi paitsi Paimion myös Kaarinan, Paraisten, Kemiönsaaren ja Sauvon maatalousasioita.

Pinta-aloihin, joille on haettu tukia, sisältyy myös erityissopimusaloja, jotka voivat olla esimerkiksi perinnebiotooppeja.

Joka tapauksessa luvuista näkyy, että peltoa ei juurikaan poistu viljelyksestä vaan päinvastoin.

– Kaikki pienetkin peltoalat on otettu käyttöön, kun niihin on saanut tukea.

Vaikka Kaarinassa peltoa poistuu rakentamisen tieltä vuosittain, on peltoala kuitenkin lisääntynyt paljon.

– Tämä on hiukan outoa, mutta taustalla saattaa näkyä, että on otettu käyttöön luonnonlaitumia ja niittyjä, ja pinta-alassa on erityissopimusaloja, jotka sijoittuvat metsään, pohtii Peippo.