”Haluan välttää negatiivista uutisointia uudelleen”: Hovioikeus linjaa, onko lähes puolentoista kuukauden ehdollinen vankeus Kaarinan lukion ex-musiikinopettajalle liikaa

0

Todistajia ei tarvitakaan Turun hovioikeudessa, kun Kaarinan lukion entisen musiikinopettajan virkarikossyytettä käsitellään lähipäivinä. Musiikinopettaja peruutti valituksensa, jonka hän oli tehnyt Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätöksestä.

Pääkäsittelyä ei pidetä, vaan asiaa käsitellään ainoastaan kirjallisesti.

Opettaja valittaa nyt ainoastaan rangaistuksestaan ja vaatii, että vankeus muutetaan sakkorangaistukseksi.

Käräjäoikeus oli määrännyt hänelle ehdollista vankeutta kuukauden ja 10 päivää. Käräjäoikeuden tuomio astuu voimaan ja ehdollinen vankeus alkaa hovioikeuden ratkaisun jälkeen.

Mikäli opettajia olisi käyttäytynyt epäasiallisesti vain yhtä henkilöä kohtaan, hän olisi selvinnyt sakoilla, linjasi käräjäoikeus. Koska opettajan toiminta kohdistui useaan ihmiseen ja tapahtuma-aika on pitkä, käräjäoikeus ei pitänyt tekoa vähäisenä. Ensikertalaiselle vankeustuomio annettiin kuitenkin ehdollisena.

Työtulojen menetystä 75000 euroa


Opettaja perustelee valituksensa pois vetämistä sillä, että hän haluaa välttää asian negatiivista uutisointia uudelleen mediassa.

Rangaistuksen suuruutta määrätessään käräjäoikeus katsoi, että opettajalla ei ole vaikeuksia löytää Suomesta myöhemmin musiikin alalta töitä, vaikka hänen syytettään onkin käsitelty laajasti julkisuudessa. Opettaja itse kuitenkin kertoo, että hän on menettänyt töitä, ja asia pitäisi ottaa huomioon rangaistusta lieventävänä seikkana. Valituksen mukaan hän menetti työnsä paitsi Kaarinan lukiossa myös Musiikkiopisto Arkipelagissa, viihdekuoro Ramonassa, kuorojen kesäleireillä sekä joidenkin tunnettujen artistien yhteiskeikoilla.

Opettaja arvioi kärsineensä taloudellisia menetyksiä oikeudenkäynnin vuoksi 75 000 euroa. Lisäksi hän on ollut pitkiä ajanjaksoja sairaana.

Syytetty opettaja toimii myös mainetta niittäneen KaMun taiteellisena johtajana. Teot eivät kuitenkaan liity KaMuun.

Virka-aseman väärinkäytös


Käräjäoikeuden mukaan opettaja syyllistyi virka-aseman väärinkäyttämiseen toimiessaan Kaarinan lukion musiikin opettajana määräaikaisissa virkasuhteissa 2015–2018. Oikeuden mukaan opettaja ei käyttäytynyt asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

Käräjäoikeus katsoi seitsemän todistajan perusteella, että osa opettajan puheista ja viesteistä on ollut liian seksuaalissävytteistä. Opettaja on muun muassa keskustellut oppilaiden kanssa, minkätyyppisestä seksistä he pitävät, ja kertonut, mistä itse pitää. Se, että osa opiskelijoista jatkoi keskustelua ja viestittelyä samaan sävyyn, ei ole oikeuden mukaan merkityksellistä.

Opettaja ensin kiisti lähettäneensä seksuaalissävytteisiä Snapchat-viestejä eräälle oppilaalleen mutta myöhemmin kertoi, että hän oli lähettänyt niistä osan eri yhteydessä kuin syyttäjä esittää. Oikeus oli samaa mieltä opettajan kanssa siitä, että Snapchat-viestien lähettäjän voi helposti väärentää. Oikeus ei kuitenkaan nähnyt syytä, miksi oppilas olisi nähnyt tämän vaivan, sillä hänellä ei ollut korvausvaatimuksia opettajalle.

Oikeus piti myös riittävänä näyttöä siitä, että opettaja on tarjonnut oppilaille alkoholia. Todisteena oli muun muassa valokuva, jossa näkyy opettaja, oppilaita ja kaljapulloja. Oikeus katsoi myös toteen näytetyksi, että syytetty on puhunut epäasialliseen sävyyn toisesta opettajasta ja saanut oppilaita toimimaan tätä vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan sillä ei ole merkitystä, että osa lukion oppilaista on täysi-ikäisiä. Oppilaat ovat opettajan käskyvallassa.

Alkuperäisessä valituksessaan opettaja esitti, että todistukset ovat valheellisia ja tekoja on liioiteltu, eikä hän joidenkin tekojen aikana ollut mielestään virkasuhteessa Kaarinan kaupunkiin. ”Enemmän on kysymys ajattelemattomuudesta tai korkeintaan epäsopivaisuudesta, joka saattaisi oikeuttaa työnantajaa kurinpidollisiin toimenpiteisiin mutta joka ei täytä syytteessä tarkoitetun rikoksen tunnusmerkistöä”, valituksessa perusteltiin.