Kaarina sai uuden kansanedustajan

0
Anne-Mari Virolainen meinasi muuttaa Kaarinaan jo 27 vuotta sitten. Perhe oli katsonut itselleen valmiiksi paritalon puolikkaan Hiiskanmäestä. - Olimme jo päättäneet tehdä tarjouksen, mutta viime hetkellä huomasimme, että Liedon puolella Littoisissa oli myytävänä omakotitalo samaan hintaan, hän kertoo.

Kun Kaarinan valtuusto päättää tänä syksynä veroprosentista ja budjetista, ainakin yksi tuore asukas seuraa keskustelua tarkasti.

Kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) on istunut 15 vuotta Liedon kunnanvaltuustossa päättämässä, mihin verorahat käytetään. Luottamustehtävät Liedossa jäivät tänä syksynä, kun perhe muutti omakotitalostaan Liedon Littoisista rivitaloon Kaarinan puolelle.

– Muuttomatka ei ollut kovin pitkä, vain pari kilometriä. Oleellista on, että kylä pysyi samana. Miellän itseni ennen kaikkea litsalaiseksi, Virolainen toteaa.

Kaarinalle toisen kansanedustajan saaminen on kuitenkin iso asia. Kaarinan Kokoomus on kosiskellut häntä jo ehdolle kuntavaaleihin, eikä Virolainen ole ainakaan täysin tyrmännyt asiaa.

– Aluksi mietin, jaksanko innostua ja perehtyä vielä uuden kunnan asioihin. Sitten hoksasin, että minähän itse asiassa tunnen tätä kaupunkia aika hyvin entuudestaan, Virolainen toteaa viitaten kuntien väliseen yhteistyöhön.

Lieto ja Kaarina ovat tehneet menneinä vuosina tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Turun seudun itäisten kuntien Paras-hankkeessa.

Tragedia vei valtuustoon

Turussa syntyneellä ja Liedossa kasvaneella Virolaisella on ollut aina halu vaikuttaa asioihin. Poliitikon ura ei kuitenkaan ollut suunnitelmissa.

Virolaisen kummisetä Jaakko Kailiala toimi 20 vuotta Liedon kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Hän houkutteli kummityttöään vuosikausia mukaan kunnallispolitiikkaan.

– Silloinkin tarvittiin lapsiperheiden äitejä ehdokkaaksi. Kieltäydyin joka kerta vedoten siihen, että oli pienet lapset ja haastava työ.

Sitten tapahtui jotakin odottamatonta. Virolaisten esikoislapsella Iinalla todettiin vakava, nopeasti etenevä aivosairaus. Kriisin keskellä perhe joutui taistelemaan saadakseen itselleen apua arkeen.

– Minua suututti niin paljon, että soitin kummisedälle ja sanoin, että nyt minä tulen ehdokkaaksi.

Vuonna 2005 Virolainen valittiin kunnanvaltuustoon ja kaksi vuotta myöhemmin eduskuntaan.

”Olen itkuni itkenyt”

Virolainen arvelee jättäneensä jälkensä ainakin entisen kotikuntansa asenneilmapiriin. Liedossa kun oli pitkään ongelmana, että omaishoidon määrärahat oli käytetty syksyyn mennessä.

– Kävimme keskustelua siitä, että omaishoidon tuki on muutamia satasia kuussa ja yksi vaikeavammaisen hoitopäivä laitoksessa maksaa saman verran. Ei tarvitse osata kovin paljon matematiikkaa ymmärtääkseen, kumpi tulee halvemmaksi.

Liedon kunnanvaltuustossa on istunut myös muita valtuutettuja, joilla on erityislapsia lähipiirissä. Eräs rouva totesi, että tekisi mieli kertoa kokemuksista, mutta ei hän saa sanottua, kun heti alkaa itkettää.

– Vastasin hänelle, että me emme voi ruveta itkemään. Meidän tehtävänä on puolustaa ihmisiä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin. Sote-asioista puhutaan pehmeänä sektorina, mutta oikeasti se on tosi kova sektori.

Liedosta puuttuu…

Kaarinan valtuustossa on lykätty monena syksynä vaikeita päätöksiä. Viime vuonna valtuusto päätyi viime metreillä puolueiden väliseen kompromissiin, jossa säästökohteita karsittiin, eikä veroprosenttia nostettu. Nyt taloudellinen tilanne näyttää siltä, että kipeitä päätöksiä on pakko tehdä.

Sama haaste näkyy Virolaisen mukaan valtakunnan tasolla. Häntä harmittaa, ettei isoja rakenteellisia uudistuksia, kuten kunta- tai sote-uudistusta ole saatu aikaiseksi.

– Niihin sisältyy niin paljon poliittisia intohimoja, että silloin haetaan pienintä yhteistä muuttujaa. Joskus tuntuu, että ihmiset politiikan ulkopuolella ovat valmiimpia muutokseen kuin poliitikot itse.

Yksi kysymys on vielä tuoreelta kaarinalaiselta kysymättä. Onko jokin asia uudessa kotikaupungissa paremmin kuin Liedossa? Vastaus tulee viipymättä.

– Meri, sitä ei ole Liedossa. Joku on sanonut, että ihminen jaksaa katsoa loputtomiin liikkuvaa vettä, palavaa tulta ja nukkuvaa lasta. Niin se vain on.