Kaarinaan perustettiin uusi koripalloseura

0
Suurin osa Litsa Lakersin pelaajista on tuttuja toisilleen Ura Basketista. Vanhassa joukkueessa oli 15 pelaajaa, joista 12 siirtyi Litsa Lakersiin. - Koripallossa parasta on se, että se on samaan aikaan teknistä ja fyysistä. Joukkuelajissa saa paljon kavereita eikä tarvitse olla yksin, tytöt pohtivat.

Kun Los Angeles Lakers voitti viime viikolla koripallon NBA-mestaruuden, uutista tavattiin eräässä kaarinalaisperheessä tarkkaan.

”Lakers voitti NBA-mestaruuden” otsikko lehdessä väitti.

– Siis voitettiinko me NBA? Litsa Lakersissa koripalloa pelaava tytär ihmetteli aamupalapöydässä.

Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että Litsa Lakers on kaarinalainen koripallojoukkue, joka pelaa 13-vuotiaiden tyttöjen 1-divisioonassa. Viime keväänä perustetun seuran virallinen nimi on Littoisten järven urheilijat ry.

Joukkue koostuu pelaajista, jotka ovat aiemmin pelanneet koripalloa Ura Basketissa. Jos tytöt olisivat jatkaneet Ura Basketin riveissä, edessä olisi ollut valmentajien vaihtuminen ja mahdollisesti paljon pelejä vuotta vanhempien ikäryhmässä.

Vanhempien toive oli, että tytöt voisivat jatkaa harrastusta tuttujen aikuisten kanssa ilman menestyspaineita. Idea uuden seuran perustamisesta alkoi tuntua mahdolliselta, kun valmentajat Jarmo Hakulinen ja Miika Rummukainen ilmoittivat olevansa valmiita lähtemään mukaan.

– Kaikkein tärkein oli tietenkin tyttöjen mielipide. Päätös vahvistui, kun osa tytöstä sanoi harkitsevansa koripallon lopettamista, mikäli harrastus olisi jatkunut Ura Basketissa, Hakulinen kertoo.

Elinikäinen harrastus


Litsa Lakersin kausi käynnistyi tänä syksynä tappiolla. Seuraavasta turnauksesta lähdetään Hakulisen mukaan hakemaan voittoa, mutta se ei ole tässä joukkueessa pääasia. Seuran sloganin ”koska koris on kivaa” pitää näkyä Hakulisen mukaan myös peleissä.

Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaikki pelaajat saavat taidoistaan riippumatta peliaikaa. Joukkueen kokeneimmat pelaajat ovat harrastaneet koripalloa jo viisi vuotta. Uusin tulokas aloitti koripallon tänä syksynä.

– Meille on tärkeää, että jokainen tuntee olevansa osa joukkuetta, eikä niin, että tiukassa tilanteessa tietyt pelaajat löytävät itsensä aina penkiltä. Valmentajien päänvaiva on miettiä, miten se tehdään.

Valmentajien päätavoitteena ei ole koulia tytöistä tulevia liigapelaajia, vaan antaa heille mahdollisuus kehittyä niin hyviksi kuin he voivat tulla. Toiveena on, että koripallosta tulisi tytöille elinikäinen harrastus.

Arvot ovat samat kuin monilla suurilla seuroilla, mutta pienessä seurassa niitä on Hakulisen mukaan helpompi toteuttaa, koska päätökset tehdään joukkueen kesken, eikä jossakin yläpuolella.

Kausimaksu on saman suuruinen kuin isoissa seuroissa, mutta rahat menevät suoraan joukkueen hyväksi, sillä pienellä seuralla ei ole hallinnollisia kuluja.

– Lähdemme siitä, että seura on olemassa pelaajia varten, eivätkä pelaajat seuraa varten, Hakulinen summaa.

Sitä varten seuralla on myös oma No Name -rahasto, josta voi saada avustusta turnaus- ja leirimaksuihin. Ajatuksena on, ettei kenenkään tarvitse jäädä pois rahan takia.

Välit Uraan kunnossa


Litsa Lakersille on todennäköisesti odotettavissa myös menestystä, sillä valmennustiimi vahvistui tänä syksynä kahdella nimekkäällä kokemusasiantuntijalla.

Naisten Korisliigaa pelanneet Heini Santos ja Ulriikka Latvala ovat lupautuneet vetämään tytöille treenejä. Molemmilla konkareilla on omat erityisosaamisalueensa, joihin he harjoituksissa keskittyvät.

Uudelle koripalloseuralle on tullut jo kyselyjä, voisivatko he perustaa lisää joukkueita esimerkiksi pojille.

– Minulla on tällä hetkellä yksi päivä viikossa, jolloin en ole koripallon kanssa tekemisissä. Siihen mahtuisi vielä yhdet treenit, Hakulinen naurahtaa.

Hän täsmentää, että toistaiseksi seurassa on vain yksi joukkue, mutta ei pidä toiminnan laajentamista mahdottomana. Puhetta on ollut esimerkiksi harrastejoukkueen perustamisesta naisille.

Hakulinen näkee, että Kaarinan kokoiseen kaupunkiin mahtuu mainiosti kaksi koripalloseuraa. Välit Ura Basketiin ovat hänen mukaansa sopuisat.

– Mahdumme edelleen samaan kahvipöytään ja kannustamme Uraa Korisliigassa.