Kaarinalaisia houkutellaan syyslomalla rastijahtiin

0
Rastien tehtävät liittyvät Susanna Lahtisen mukaan paikkoihin, joihin ne on kiinnitetty. Hovirinnan rannan rastilla pyydetään miettimään ehdotuksia ranta-alueen kehittämiseksi.

Hovirinnan rannalla pilkistää sumun keskeltä seinään kiinnitetty rastimerkki. Tällä kertaa se on tuotu rannalle vain koemielessä toimittajaa varten, mutta lauantain jälkeen samanlaisia rasteja löytyy kätkettyinä ympäri kaupunkia.

Kaarinassa järjestetään syyslomaviikon kunniaksi naapurustosuunnistus, johon kuka tahansa voi osallistua. Jokaiseen rastiin liittyy tehtävä, jonka ratkaisemalla osallistuu arvontaan. Palkintoina on kaikkea ravintolalahjakortista sateenvarjoon.

Rasteilla on QR-koodit ja nettiosoite, jotka vievät vastauslomakkeeseen. Mitä useammalla rastilla käy, sitä suuremmat mahdollisuudet on voittaa jokin palkinnoista.

– Tavoitteena on tarjota syyslomalle kivaa tekemistä ja inspiroida ihmisiä seikkailemaan lähiympäristöön, Know Your Hoods -hakukoneesta tuttu Susanna Lahtinen avaa ideaa.

Tähtitiedettä ja kummitusjuttuja

Kaarinaan kätketyt kymmenen rastia vievät suunnistajat muun muassa Koriston talleille, Piispantorniin ja Tuorlan observatorioon. Paikat on valittu yhteistyössä Kaarinan kaupungin ja Kaarinan Kehityksen kanssa.

– Olemme valinneet sellaisia kohteita, joihin liittyy kiinnostavia tarinoita. Esimerkiksi Rauhalinnan rasti johdattaa alueella kerrottavan kummitustarinan äärelle. Torppalan taas halusimme mukaan, koska se on uusi, mielenkiintoinen asuinalue ekokylineen, Lahtinen kuvailee.

Vastaavia naapurustosuunnistuksia on järjestetty Turussa. Idea sai Lahtisen mukaan alkunsa koronasta, kun Know Your Hoodsissa mietittiin, mitä kivaa, mutta turvallista poikkeusaikaan sopivaa tekemistä ihmisille voisi keksiä.

– Olimme itse kyllästyneitä omiin lenkkipolkuihimme. Mietimme, että tällä tavalla ihmisiä voisi innostaa tutustumaan uusiin paikkoihin.

Ensimmäiset Naapurustosuunnistukset Turussa saivat positiivisen vastaanoton. Palautteen perusteella rasteilla kävi monen ikäisiä ihmisiä. Nuorin palautelomakkeen täyttänyt on ollut 6-vuotias.

– Saimme ihmisiltä palautetta, että ihan kuin olisi ollut Amazing Racessa, Lahtinen muistelee.

20 kilometrin lenkki

Kaarinassa rastit levittäytyvät parinkymmenen kilometrin matkalle. Aikaa rastien etsimiseen on yli viikko, joten kaikkia ei tarvitse löytää samalla kertaa ja reitistä voi suorittaa myös vain osan.

Varsinaisia suunnistustaitoja tehtävään ei vaadita. Rastit on merkitty Know Your Hoods -verkkosivuilta löytyvään karttaan osoitetta myöten.

– Joissakin paikoissa rastia pitää pikkuisen etsiä, mutta pyrimme laittamaan ne selkeästi näkyville.

Naapurustosuunnistus Kaarinassa 10.–18.10. Tutustu karttaan ja katso ohjeet osoitteesta naapurustosuunnistus.hoods.fi.