Kaarinalaisyritys kerää vaatemallistolla rahaa sairaalaklovneille – Ajatus lähti omasta tyttärestä

0
Tähän asti Teuvo ja Elina Tuovisen yritys on suunnitellut katu-uskottavia vaatteita aikuisille. Alkuvuodesta syntyneen Sunny-tytön myötä virisi ajatus lastenvaatemallistosta.

Seitsemän kuukautta sitten kaarinalaisten Teuvo ja Elina Tuovisen lapsi tuli maailmaan ennenaikaisesti. Pieni Sunny -tyttö painoi syntyessään 1500 grammaa – saman verran kuin kolme voipakettia.

Ensimmäisen kuukauden vauva ja äiti viettivät sairaalassa. Mukana olivat usein myös Teuvo-isä ja Elinan nelivuotias tytär. Teuvo Tuovisen mieleen on jäänyt erityisesti ne päivät, jolloin sairaalaklovnit vierailivat keskolassa.

– Tykkäsin siitä, miten hyvin he ottivat huomioon Elinan tyttären. Hän toivoi klovneilta ilmapalloa, mutta ilmapallot olivat juuri silloin loppuneet. Niinpä sairaalaklovni liimasi teipeistä seinään meille ikioman ilmapallon, Tuovinen muistelee.

Teuvo Tuovinen suunnittelee työkseen vaatteita ja pyörittää FuckFace Inc. -verkkokauppaa. Tyttären syntymän jälkeen hän sai ajatuksen BabyFace-lastenvaatemallistosta, jonka tuotosta osa menisi hyväntekeväisyyteen.

Tällä viikolla Mesenaatti-joukkorahoitussivustolla käynnistyy kampanja, jossa ihmisillä on mahdollisuus tukea suunnitelman toteutumista. Tavoitteena on kerätä kampanjan aikana 2 000–10 000 euroa. Jokaisen myydyn vaatteen hinnasta lahjoitetaan 20 prosenttia hyväntekeväisyyteen. Ensimmäinen lahjoituskohde on Sairaalaklovnit ry.

Jääkiekko nosti itseluottamusta


Tuovinen suunnitteli ensimmäiset vaatteensa reilut kolme vuotta sitten. Ensin hän piirsi ja painatti huppareita ja lippiksiä itselleen, mutta sitten myös kaverit alkoivat kysellä niiden perään.

Tuovisen suunnittelemat vaatteet eivät sovi niille, jotka eivät halua erottua massasta. Hän itse kuvailee tyyliä sanalla katu-uskottava.

– Olen aina tykännyt piirtämisestä. Jo nuorena kauppiksessa opiskellessa mietin, että haluaisin ryhtyä tekemään vaatteita, mutta silloin pelotti liikaa, mitä kaverit ajattelevat.

Urjalassa kasvaneen miehen nuoruusvuodet eivät olleet helpoimmasta päästä. Viinaa kului rankasti, kunnes muutama vuosi sitten hän päätti jättää alkoholin kokonaan. Päätöksessä auttoi paluu lapsuuden harrastuksen jääkiekon pariin. Kolmosdivisioonaa pelannut Kaarina Hockey Team otti hänet maalivahdiksi.

– Itseluottamukseni nousi, kun huomasin, että pärjään edelleen jäällä. Jääkiekon avulla sain skarpattua muutkin asiat elämässäni kuntoon. Päätin, että jos pystyn pelaamaan kiekkoa, niin pystyn tekemään mitä tahansa.

Vuonna 2018 Tuovinen perusti FuckFace-toiminimen. Hän myi maalivahdin varusteensa ja painatti niillä rahoilla ensimmäiset t-paidat.

Vuotta myöhemmin toiminimestä tuli osakeyhtiö ja mukaan tuli Elina-vaimo. Heidän lisäkseen yrityksessä on myös kaksi muuta osakasta, jotka auttavat muun muassa kirjanpidossa.

Vaatteet ostetaan Tanskasta ja painatetaan kotimaisessa Brandwearissa. Kuvitukset ovat Tuovisen käsialaa. Verkkokaupan lisäksi FuckFacen vaatteita myydään kahdessa kivijalkaliikkeessä Helsingissä.

– Kaveri soitti yhtenä päivänä, että oli nähnyt Helsingissä kadulla pukumiehen, jonka päässä oli ollut FuckFacen lippis. Se tuntui aika hienolta, mies toteaa.

Tuoli on jo hankittu


Tuoviset ovat yrittäneet houkutella uuden hyväntekeväisyyskampanjaan mukaan julkisuuden henkilöitä, mutta moni on säikähtänyt yrityksen nimeä. Tuoviset korostavat, että BabyFace-mallisto poikkeaa sekä nimeltään että tyyliltään brändin muista vaatteista.

– Junassa istuessani mieleeni nousi kuva, jossa sairaalaklovnit ampuvat koronaviruksen tykillä kuuhun. Kuvan vieressä olisi teksti Covid go home, Tuovinen kuvailee yhtä kuvaideaansa.

Pariskunnan haaveena, että he voisivat tulevaisuudessa avata oman vaateliikkeen Turkuun. Vaatteiden myynnin lisäksi liikkeessä voisi tehdä tatuointeja.

– Ostimme äskettäin vanhan hammaslääkärituolin satasella. Olemme harjoitelleet tatuointien tekemistä vasta omiin jalkoihimme, mutta tulevaisuudessa niitä on tarkoitus tehdä myös muille.