Kaarinan rakennusvalvonnassa yhä ennätyskiire – Mitä rakennuttaja voi tehdä, jotta rakennusluvan saisi nopeasti?

0
Uusia omakotitaloja nousee Kaarinassa tällä hetkellä muun muassa Hulkkioon. Kuva napattiin maanantaiaamulla.

Uusia omakoti-, rivi- ja kerrostaloja nousee Kaarinassa tällä hetkellä hurjalla tahdilla.

Kaarinan johtava rakennusvalvoja Jukka Latokylä, miten pahasti rakennusvalvonta on ruuhkautunut tänä kesänä ja syksynä?

– Viimeiset kolme vuotta rakennusvalvonnan resurssit ovat olleet hyvinkin tiukilla. Tämä vuosi on ollut kaikkein poikkeuksellisin.

Olemme kuitenkin pyrkineet pienillä muutoksilla jouhevoittamaan lupakäsittelyämme, mutta edelleen lupakäsittelymme on ruuhkautunut.

Olemme esimerkiksi palkanneet määräaikaisen tarkastusinsinöörin, joka tekee kaikki katselmukset. Silloin lupakäsittelyyn vapautuu paremmin aikaa.

Toisaalta hienoa on, että Kaarinaan rakennetaan ja Kaarinassa on vetovoimaa.

Miten nopeasti rakennusluvan saa Kaarinassa tällä hetkellä?

– Keskimääräinen käsittelyaika on 8 viikkoa.

Onko talvesta tulossa kiireinen?

– Saatamme olla nyt murrospisteessä. Syksy näyttää, jatkuuko rakentamisen volyymi vai kääntyykö se laskuun.

Tiedossa on muutamia isoja hankkeita, jotka ovat tulossa loppuvuonan luvitukseen. Lisäksi asuinhuoneistot saavat uutena pysyvät huoneistotunnukset, mikä vaatii meiltä lisätöitä.

Miten rakennuttaja voi itse lyhentää rakennusluvan käsittelyaikaa?

– Peräänkuulutan sitä, että talosuunnittelussa on pätevät suunnittelijat ja suunnittelijan kanssa tarkastettaisiin kaikki hakemusasiakirjat ennen kuin ne jätetään rakennusvalvontaan. Meidän työaikaamme sitoo paljon se, että suunnitelmat ja hakemusaineistot ovat puutteelliset.

Mikä Kaarinassa on yleisin syy sille, että rakennuslupaa ei myönnetä, ainakaan sellaisena, kuin rakentaja olisi halunnut?

– Talon suunnitelmat eivät noudata asemakaava- ja rakentamismääräyksiä tai alueen rakentamistapaohjeita. Lupakäsittelijämme joutuvat usein tasapainoilemaan sen kanssa, missä menee joustavuuden yläraja.

Kaarinan kaupunginhallituksessa on ehdotettu, että rakennusvalvonnalla ei olisi sulkua kesällä eli parhaimpaan rakennusaikaan. Onko kesäsulun poistaminen mahdollista?

– Vilkasta rakennusaikaa on nykyään vuoden lähes jokaisena kuukautena.

Lomista johtuva sulku tulee joka tapauksessa johonkin kesäkuukauteen. Olemme jo viivästyttäneet lomajaksotustamme normaalista, ja käsittelemme lupia vielä heinäkuun alkuviikkoina. Tämä on vaikuttanut toimivan melko hyvin. Mietimme taas ensi keväänä sellaisen lomaporrastuksen, joka olisi paras mahdollinen näillä resursseilla.

Sulkuaikanakin viranomaiskatselmukset ovat mahdollisia.

Lupapäätöksen saaminen ei myöskään varmista hankkeen konkreettista aloittamista ennen lomakautta, sillä myös mittaustoimen on käytävä merkitsemässä rakennuspaikka ja on suoritettava aloituskokous.

Kaarina-lehteen otti yhteyttä lukija, jonka omakotitalon käyttöönottotarkastus ja suusanallinen muuttolupa oli joulukuun 2019 alussa mutta rakennusvalvonta ei ollut tehnyt virallisia pöytäkirjoja vielä tammikuun 2020 lopussakaan. Väestörekisterikeskus ei hyväksynyt asukkaiden muuttoilmoitusta eivätkä he esimerkiksi voineet kahteen kuukauteen varata aikaa Kaarinan terveyskeskuksesta tai tehdä verkkokauppaostoksia. Mistä oli kyse?

– Vuoden vaihteessa meillä oli ohjelmistovaihdos, minkä vuoksi joulu-tammikuussa tietokantoihin tehdyt tallennukset eivät onnistuneet normaalisti.

Meidän täytyi ilmoittaa asuinrakennusten tiedot maistraatille puhelimella tai sähköpostilla. Aikaviive on ollut meidän tai maistraatin puolella. Näitä viivästyksiä oli muutamien yksittäisten tapausten kohdalla. Pahoittelen niistä.

Ohjelman vaihtuminen vuodenvaihteessa oli sinällään paras mahdollinen meidän kiireidemme kannalta.

Kuinka monta rakennuslupaa Kaarinassa myönnetään vuodessa?

– Noin 400 lupaa, yhteensä noin 700 rakennukselle.