”Kaiken ei tarvitse olla ihan niin justiinsa”: Vuosi 2021 tuo luonnonläheisyyttä, boho-henkisyyttä ja kuutioita

0
– Edesmennyt isäni oli alan ammattilainen ja sisusti ravintoloita ja hotellien sviittejä, Leniita Ståhlhammar kertoo.

Sisustaminen on hauska harrastus, mutta se voi olla myös vaikeaa. Tämän tietää kaarinalainen sisustussuunnittelija Leniita Ståhlhammar, joka on alan freelancerina päässyt vuosien saatossa tekemään yksityistalouksien ja kotien sisustussuunnittelua pankkityönsä ohessa.

– Haluan haastaa kaikki sisustuksesta kiinnostuneet pieneen harjoitukseen, Ståhlhammar sanoo.

– Keskity sisustukseen tullessasi kotiin. Toivottaako se sinut tervetulleeksi? Astu eteenpäin. Miksi jäit juuri siihen? Mikä kiinnitti huomiosi? Pidä se. Jatka matkaa ja huomioi kaikki merkit, jotka viittaavat siihen, että tämä asunto tuntuu kodilta ja on juuri sinua tai perhettäsi varten. Nämä yksityiskohdat tekevät talosta kodin.

Ståhlhammarin oma koti ei koskaan ole elänyt sisustusmaailman trendien mukaan.

– Sotken kotonani mielelläni klassista, modernia ja rustiikkia. Panostan kuitenkin laatuun, ja minulta löytyykin sisustuselementtejä, jotka ovat somistaneet kotiamme jo toistakymmentä vuotta.

Rohkeutta ja villejä värejä

Kuten vaateteollisuudessa, muoti muuttuu asumisessa ja sisustamisessa, kun taas trendit kulkevat pidempää aikakautta. Ståhlhammar mainitsee yhtenä sisustamisen trendiesimerkkinä skandinaavisen sisustuksen. Vaikka sen sisältö muuttuukin muotivirtauksien mukana, sen perussäännöt ovat säilyneet samoina jo vuosikymmeniä.

Sisustuksen ensi vuoden trendeistä Ståhlhammar nostaa esiin luonnon:

– Sisustuksessa panostetaan kestäviin ja ekologisiin ratkaisuihin. Luonnonmateriaalit sekä rento, rohkea ja persoonallinen ote vahvistuvat. Lisäksi mukaan tulee villejä värejä ja kirkkaita kuvioita: tummansinistä, petrolinvihreää, oranssia, konjakinruskeaa ja erilaisia muotoja.

Ståhlhammar povaa myös valokuvatapeteista hittituotetta seuraavalle vuodelle:

– Niillä saa helposti lisättyä syvyyttä ja persoonallisuutta omaan sisustukseen.

Asunnot kasvavat ylöspäin

– Mikään ei ole niin ihanaa kuin persoonallinen koti, jossa on elämää ja viihtyisyyttä, Ståhlhammar intoilee.

– Kaiken ei tarvitse olla ihan niin justiinsa, vaan riittää, että koti toimii asuttajalle itselleen.

Ståhlhammar miettii, että mitä tulee asumisen ensi vuoden trendeihin, tulevaisuudessa ei puhuta enää neliömetreistä vaan siirrytään kuutioihin.

– Asunnot pienenevät pinta-alaltaan, mutta saattavat kasvaa ylöspäin.

Ståhlhammar mainitsee tärkeänä trendinä myös asuntojen muuntelumahdollisuudet, jotka ovat tarpeellisia digitalisoituvassa maailmassa.

– Nykypäivän asumisen tilalle syntyvät älykodit, joissa tärkeimmiksi nousevat arjen helppous ja sujuvuus. Kännykkäsovelluksilla ohjataan kodinkoneiden ja valaistuksen lisäksi muutakin. Asukkaiden entistä yksilöllisemmät tarpeet synnyttävät uusia ideoita ja suunnitelmia. Tulee päällekkäistoimintoja ja piilotettuja toimivuuksia eri vuorokaudenajoille. Jo nyt on nähtävissä kerrostaloasumisessa yhteisiä palveluita ja asioita, jotka halutaan jakaa naapureiden kanssa. Ajatus siitä, että omistaisi kaiken itse, on muuttumassa.

Kenelle koti sisustetaan?

Ståhlhammar ihmettelee, miksi asumisen mallit tuntuvat lukkiutuneen tietyn tyyppiseen kaavaan ja pohjaratkaisut toistavat toisiaan: helppoa, mutta hieman persoonatonta.

– Joskus tuntuu, että kotia sisustetaan muita eikä itseä varten. Sitten röyhistellään somessa toinen toistaan kauniimmilla kuvilla, hän kommentoi.

– Sisustuslehdet ovat täynnä ihania kuvia, joiden tarkoituksena on herättää ajatuksia, korostaa ja ilmentää tiettyjä kohtia ja tyylejä. Pääsääntöisesti ne ovat kuitenkin stailauskuviksi tarkoitettuja, Ståhlhammar kertoo ja jatkaa:

– Stailauksen ja sisustussuunnitelman ero tulee siitä, että stailaus on esteettisesti kaunista eikä sen ole tarkoituskaan toimia käytännössä. Sisustuksella sen sijaan haetaan ensisijaisesti toimivuutta ja helpottajaa arjen askareisiin.

Sisustussuunnittelijan oma periaate on miettiä asioita pidemmällä tähtäimellä: jos tuote on hyvin muodikas, sen todennäköinen käyttöikä on lyhyt. Siksi Ståhlhammar panostaakin kauden trendituotteissa pienempiin yksityiskohtiin, kuten tekstiileihin ja pieniin sisustuselementteihin.

– Huonekaluissa, matoissa, astioissa, aterimissa, jotka ovat ajattomia ja käsityöaste korkeampi, luonnonmukaisuus, kestävyys ja laadukkuus säilyvät suuremmalla todennäköisyydellä pidempään.

Teksti: Eveliina Korhonen

Leniitan viisi vinkkiä sisustajalle:

  1. Sisusta itsellesi, älä sosiaalista mediaa varten. Määritä tyylisi ja seuraa punaista lankaa. Katso vaikka vaatteitasi; millaisia ne ovat? Todennäköisesti pidät myös saman tyyppisestä sisustustyylistä. Anna persoonallisuuden paistaa.
  2. Mistä et pidä? Usein on helppoa sanoa, mitkä asiat eivät miellytä. Pysy siis kaukana sellaisista kiusauksista, vaikka ne olisivatkin sillä hetkellä muodikkaita. Muista, että suhde, mitat, balanssi ja symmetrisyys ovat avain kaikkeen. Ei liian isoa, ei liian pientä, ei liian teennäisen symmetristä, ei liian hailakkaa, jos pidät väreistä, ja päin vastoin.
  3. Sekoita kalliita ja edullisia tuotteita keskenään. Usein sisustusta ohjaa yksi ja sama johtava sisustusalan yritysjätti, mikä rajoittaa ajatusmaailmaamme. Tarkastele tilaasi uusin silmin ja aloita jostain suuremmasta kohdasta, kuten lattiasta tai seinistä, ja tee siitä sisustuksesi punainen lanka. Ihana värisävy seinällä on yksi kustannustehokkaimmista sisustuselementeistä, ja se voi muuttaa koko tilan.
  4. Valaistus vaikuttaa kaikkeen. Jos ei ole kunnollista valaistusta, koko tila saattaa näyttää tylsältä. Eri tasoissa olevilla suorilla ja epäsuorilla valoilla saat kotiin lisättyä ilmettä ja tunnelmaa.
  5. Älä tee kaikkea heti ja nyt. Anna sisustuksen kehittyä hitaasti. Saat aikaan harmonisemman, rauhallisemman, toimivamman ja kotoisan lopputuloksen.