Korona kuriin kosketuspinnalta alle minuutissa: Suomalaiset innovaatiotarrat ilmestyivät Aktia Arenalle

0
Aktia Arena ei asentanut tarroja itse, vaan työn tekivät Suomen LIikennemedioiden ammattilaiset. Pilottitarraa kiinnitti Suomen Liikennemedioiden myyntipäällikkö Toni Ljungqvist.

Aktia Arenan ovenkahvoihin ilmestyi lokakuussa uudet, kuparinruskehtavat päällysteet. Tenniskeskukselle ei kuitenkaan ole lähdetty hakemaan uutta ilmettä, vaan uusien päällysteiden tehtävänä on katkaista koronan tartuntaketjuja.

Ovenkahvoihin on liimattu Suomen Liikennemedioiden myymiä CovidSafe-tarrapäällysteitä, joissa on kuparia ja hopeaa. Kun ihmiset koskevat kahvaan ja jättävät siihen tietämättään koronavirusta, päällyste tekee Helsingin yliopiston virologian laitoksen mukaan viruksen alle minuutissa tehottomaksi.

– Tähän mennessä olemme voineet antaa vain suosituksia maskien käytöstä ja käsienpesusta. Tarrat ovat selvä konkreettinen toimi, jolla pystymme suojelemaan asiakkaita. Ja innovaationahan tämä on kiinnostava, miettii Aktia Arenan toimitusjohtaja Olli Marjamäki.

Varo käsidesin kanssa

Tarroja kiinnitettiin Aktia Arenalla kaikkiin kosketuspintoihin, kuten kulkuovien, huoneiden, vessojen ja kenttien ovenkahvoihin.

Tarra kestää noin satatuhatta kosketuskertaa. Arvion mukaan Aktia Arenalla tarrat täytyy vaihtaa puolen vuoden kuluttua. Väri muuttuu, kun sen teho alkaa hiipua.

– Alkoholi saa pinnoitteen menettämään tehoaan, eikä tarroja saa läästiä käsidesillä. Meillä havahduttiinkin siirtämään käsidesiautomaatti kauemmas ovista, Marjamäki naurahtaa.

Kävijämääriä on Aktia Arenalla paljon, eivätkä ne ole koronan myötä vähentyneet.

– Keväällä toki oli hyvin hiljaista, mutta syksy on lähtenyt normaalisti käyntiin. Mailapelien kysyntä on ylipäätään kasvanut Suomessa koronan myötä. Monet joukkuelajin harrastajat ovat vaihtaneet mailapeleihin, sillä niissä pystyy välttämään lähikontakteja toisiin ihmisiin.

Tarran hinta on useita satoja euroja neliömetriltä.

– Piti sitä hetki miettiä, mutta koimme, että se on hintansa arvoista. Lisäksi tarraa menee hyvin vähän per kahva, pohtii Marjamäki.

Bussimainoksista koronasuojaimiin

CovidSafe-tarrapintaa myyvä Suomen Liikennemediat tunnetaan myös Bussimainos.com-nimellä. Yritys perustettiin vuonna 2015 Kaarinassa Piispanristillä, ja se siirtyi nyt syyskuussa isompiin tiloihin Turkuun.

Yritys on tähän mennessä ollut ulkomainosyhtiö. Miten mainosyhtiö teki loikkauksen koronasuojainten puolelle?

– Saimme elokuussa eteen idean siitä, että tekisimme jälleenmyyntisopimuksen tästä suomalaisesta innovaatiosta. Innostuimme siitä, taustoittaa Suomen Liikennemedioiden toimitusjohtaja Timo Moilanen .

– Päätuotteemme toki edelleen on joukkoliikenteen bussien mainospinnat ympäri Suomen. Niihin suunnittelemme ja asennamme teipit ikään kuin avaimet käteen -periaatteella.

Moilanen kertoo, että CovidSafe-tarrapinnoite on herättänyt kiinnostusta Suomen lisäksi jo muissa pohjoismaissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Lähi-Idässä. Arkkeja myydään mihin tahansa ympäri maailmaa.

Mikä pinnoite oli Saaristo Openissa?

Kaarinassa koronaa torjuvat itsedesinfioivat pinnoitteet ovat tulleet aiemmin tutuksi Saaristo Openista. Sen kosketuspinnoille ruiskutettiin elokuussa helsinkiläisen Nanoksi Finlandin pinnoitetta, joka tuhoaa valokatalyysin avulla viruksia, bakteereita ja homeitiöitä. Kyseessä on eri tekniikka kuin CovidSafe-tarrapinnoitteissa.

Nanoksin pinnoitteiden teho on tutkittu Tampereen yliopistossa, jonka mukaan ruiskute tuhosi influenssavirukset kahdessa tunnissa. Sen sijaan CovidSafe-pinnoitteen metalliyhdiste taas tuhoaa koronan jo sekunneissa. Moilasen mukaan täysin vastaavaa kilpailijaa CovidSafe-tuotteella ei ole.

CovidSafe on myös ainoa itsedesinfioiva pinnoite, jonka teho on Moilasen tietojen mukaan tutkittu juuri koronaviruksen kannalta.

CovidSafe-tarroja voi liimata esimerkiksi busseissa kosketuspinnoille, ostoskärryjen kahvoihin ja kaiteisiin. Tarrat olisivat Moilasen mielestä tarpeen varsinkin kouluissa, vanhainkodeissa, terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla eli paikoissa, joita ei voi sulkea.

– Ihmettelen suuresti, jos hallituksen turvaamistoimiksi jää ainoastaan ravintoloiden ja eri paikkojen sulkeminen tai maskipakko, kun käytössä olisi tehokkaampiakin ratkaisuja kriittisiin yleisötiloihin, Moilanen kommentoi.

Tuotteesta testataan parhaillaan, sopiiko se myös noro-, influenssa- ja salmonellaviruksen torjuntaan.