”Kotimaisia viljelijöitä pitää kannattaa, raha jää Suomeen”

0

Kun suomalaiset ostavat kotimaisia tai lähellä tuotettuja tuotteita, he kokevat saavansa samalla rahalla paljon muuta.

– Varsinkin kaikkien päivittäistavaroiden ostaminen kotimaisena ylläpitää tuotantoa ja työllisyyttä, viisikymppinen hyvinkääläismies vastasi Suomen tilattavien paikallislehtien kyselyssä, johon kerättiin vastauksia ympäri Suomea.

– Kotimaisia viljelijöitä pitää kannattaa, raha jää Suomeen, vastasi viisikymppinen nainen Paimiosta.

Kun kyselyssä pyydettiin kertomaan, miksi ostat lähellä tuotettuja tuotteita, joka kolmas vastaaja mainitsi suoraan haluavansa nimenomaan tukea paikallisia tuottajia ja yrityksiä sekä paikkakunnan työllisyyttä.

Paikkakuntarakkauden lisäksi läheltä ostetaan tuotteita sen vuoksi, että tuottajat ja suomalaiset tuotantotavat tunnetaan.

– Tiedän, kenelle kerron, jos tuote on tai ei ole hyvää, huittislainen mies toteaa.

Nainen Kontiolahdelta vertaa, että kotimaisuus on suorastaan lupaus ruoan puhtaudesta ja se on myös ilmastoystävällisempää kuin kaukaa tuotu.

– Kaikki voitava on tehtävä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ilmastoystävällisyyden tärkeimmäksi ostokriteerikseen nimennyt yli 60-vuotias nainen Kuhmosta vaatii.

Eikä ole yksin. Kyselyyn vastanneet suosivat lähellä tuotettua ja kotimaista myös siksi, että lyhyet kuljetusmatkat merkitsevät samalla pientä hiilijalanjälkeä. Ympäristön hyvinvoinnin lisäksi tärkeänä pidetään eläinten hyvinvointia.

– Täällä possuilla on saparot eikä lihassa ole turhia antibiootteja, vastaajat luettelevat.

Kempeleläinen nainen muistuttaa, että tärkeää on myös se, että esimerkiksi tuottajan tai valmistajan työolot on Suomen lainsäädännöllä turvattu.

Ei-kotimaisen tuotteen valitsemista perusteltiin korkealla hinnalla tai omalla heikolla rahatilanteella. Pitkäaikaistyöttömän, pienituloisen eläkeläisen tai suurperheen tuloilla pitää ostaa halvinta, vastaajat kertoivat.

Lisää tietoa kaivattiin siitä, mistä saa oman paikkakunnan mansikoita tai paikallista lihaa, mutta kuluttajat haluavat kuulla myös valmistusprosesseista ja toimintatapojen taustoista.

Näin kysely tehtiin:

  • Mitä ostan omasta maasta -kyselyyn vastasi netissä 460 henkilöä 122 paikkakunnalta eri puolilta Suomea. Linkki kyselyyn julkaistiin Omasta maasta -teemaliitteen julkaisevissa lehdissä (89 kpl) ja Suomen Paikallismediat Oy:n nettisivuilla.
  • Naiset vastasivat ahkerimmin, vain neljännes vastanneista oli miehiä. Lähes puolet vastaajista oli 40–59-vuotiaita, mutta vastaajissa oli niin 18-vuotiaita kuin yli 80-vuotiaitakin.

Kati Uusimäki