Kun aikuistuminen kompastelee: Asiat kuntoon Kohtaamon sohvalla

0
Itsenäistymisen vaikeuksia, asunnon hakemista, etuuksien hakemista, elämänhallinnan pulmia. Näiden kanssa nuoret aikuiset usein kamppailevat. He voivat tulla kysymään ongelmiinsa apua torstaisin Kohtaamosta, kertovat Leena Miettinen, Raimo Kettunen ja Johanna Paasivirta.

Kuskinkadulle Ninja Sushin viereen on ilmaantunut seinän kokoisia mustavalkoisia valokuvia puista. Puun kaarnan keskeltä tapittaa silmäpari.

”ENT IS HERE”, lukee ikkunassa. Entti on täällä.

Entit ovat puupaimenia J. R. Tolkienin fantasiamaailmassa. ENT sattuu myös olemaan etsivän nuorisotyön valtakunnallinen lyhenne.

Kaarinan kaupungin etsivä nuorisotyö muutti paikalle toukokuussa Rauhalinnasta. Valokuvat ovat Kaarinan nuorisotyöntekijän Juha Haanpään ottamia.

Syyskuussa Entin uusissa tiloissa käynnistyi myös Kohtaamo: jokatorstaiset avoimet ovet 17–29-vuotiaille. Silloin Entin sohvilla istuksii etsivien nuorisotyöntekijöiden lisäksi sosiaalityöntekijä ja perhekeskuksen ohjaaja, usein myös psykiatrian sairaanhoitaja, ammatinvalintapsykologi tai muita työntekijöitä. Paikalle voi tulla hoitamaan omia asioita, kuten pesemään pyykkiä, ja kysymään apua ja neuvoa.

Kynnys ajan varaamiseen on korkea


– Eräs nuori kuvaili, että 18 vuotta on kauhea ikä. Kaikki sanovat, että olet aikuinen, etkä uskalla kysyä mitään, koska pitäisi jo tietää ja osata, kuvailee ohjaaja Raimo Kettunen Kaarinan perhekeskuksesta.

Kaikki 18-vuotiaat eivät kuitenkaan osaa. Aikuistumisen kynnyksellä syrjäytymisen riski on suuri. Putoaminen yhteiskunnan ulkopuolelle voi saada alkunsa hyvin pienistä asioista, kuten siitä, että ei ymmärtänyt yhtä Kelan lomaketta.

– Nuoret eivät ole niin nettinäppäriä kuin aikuiset luulevat, toteaa etsivä nuorisotyöntekijä Jere Järvinen , joka tunnetaan myös Kaarinan valtuuston puheenjohtajana (sd.).

Kynnys ajan varaamiseen esimerkiksi sosiaalityöntekijältä on myös korkea.

Siksi tarvitaan Kohtaamoa. Paikalle voi saapastella juomaan vain kupin kahvia.

– Alkuperäinen asia voi olla niin pieni, että sen vuoksi ei nuori lähde ottamaan työntekijöihin erikseen yhteyttä, mutta kun samoilla sohvilla ollaan, asia tulee puheeksi. Samalla usein vyyhti isompiin asioihin lähtee purkautumaan, Kettunen kommentoi.

– Nuori aikuinen esimerkiksi kysäisee, miksi hän ei saa tukia. Sitten käy ilmi, että hänellä ei ole asuntoa ja hän asuu haluamattaan vanhempien ja kaverien luona.

Vartissa kymmenen asiaa


Moni heikoilla oleva pelkää ja jännittyy virallisissa vastaanottotilanteissa. Entin Kohtaamo on kuitenkin vapaamuotoinen, ja moni nuorista hengailee Entissä muutoinkin.

– Entti on nuorten paikka. Täällä nuorilla on kotikenttäetu, Järvinen miettii.

Lisäksi nuoret juttelevat Kohtaamossa keskenään ja toimivat vertaistukena toisilleen.

Koska Kohtaamossa on useita ammattilaisia, voi vartissa voi hoitaa kymmenen asiaa – sen sijaan, että olisi pitänyt varata kymmenen eri vastaanottoaikaa, toteavat Kaarinan nuorisopalvelujohtaja Leena Miettinen , nuorten aikuisten sosiaalityöntekijä Johanna Paasivirta ja Järvinen.

Toisinaan nuoren aikuisen pulmien taustalla on arkoja asioita. Niitä on helpompi ottaa esille, kun on ensin Kohtaamossa oppinut tuntemaan työntekijät. Apua voi pyytää myös nimettömästi.

Kohtaamo Entin tiloissa Kuskinkatu 3:ssa torstaisin klo 14–16.