”Kunpa tulisi maskipakko suosituksen sijaan”

0
– Maskia olisi helpompi pitää, jos kaikilla muillakin olisi maskit, kommentoivat ensimmäistä vuotta opiskelevat Saaga Uskali ja Taika Viitasalo.

Kaarinan hyvä koronatilanne muuttui viime viikolla päivässä. Uusia koronatapauksia ei ollut ilmaantunut useisiin viikkoihin, kun yhtäkkiä torstaina koronatartuntoja olikin jo neljä. Sen jälkeen uusia vahvistettuja koronatartuntoja on ilmaantunut Kaarinassa yhä lisää.

Perjantaina Kaarinaan annettiinkin kiihtyvän epidemiavaiheen maskisuositus. Maskeja tulisi käyttää kaikissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää, kuten lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa.

Toistaiseksi suositusta ei ole Kaarinassa suuremmin noudatettu.

Kaarina-lehti kävi Kaarinan lukiolla maanantaina puolenpäivän aikaan. Toimittajaa ei päästetä korona-aikana lukioon sisälle, mutta ulos tulleet opiskelijat ja henkilökunta kertoivat, että vain yksittäisillä lukiolaisilla on ollut hengityssuojaimia kasvoillaan.

Monilla maski oli mukana taskussa tai repussa. Se olisi laitettu kasvoille, jos maskeja olisi näkynyt muilla.

Etäopetuksen aika?– Maskeista lähti koteihin Wilma-viesti viikonloppuna. Maanantaina aamulla tunnelma oli selvän kyräilevä. Kaikki katselivat, olisiko muilla maskeja, naurahti lukion rehtori Kimmo Laitinen .

Muiden mallia olivat päättäneet ensin katsoa esimerkiksi abit Niko Salvela, Kasper Hakala ja Oskari Ruostela Kaarinasta sekä ensimmäistä lukiovuottaan käyvät Saaga Uskali ja Taika Viitasalo Turusta. Salvela ja Hakala eivät olleet aiemmin edes kokeilleet maskeja.

– Olisi parempi, jos tulisi maskipakko. Silloin kaikilla muillakin olisi maskit, Uskali kommentoi.

– Kun olen joskus pitänyt maskia, olen saanut katseita osakseni, vaikka asian pitäisi olla ihan toisinpäin!

Korkeakouluissa luennoille ei pääse ilman maskia, mutta lukioissa maskin käyttöä vain suositellaan.

Eniten lukiolaisia on huolettanut se, siirrytäänkö etäopiskeluun.

– Lähiopetuksessa haluttaisiin pysyä, Hakala kommentoi.

Rehtori toteaa, että etäopetukseen on perusteltua siirtyä kokonaan vasta, kun epidemia etenee mahdollisesti Kaarinassa leviämisvaiheeseen.

KustannuskysymysLukion maantiedon ja biologian opettaja Kristiina Tarkiainen on pitänyt maskia lukuvuoden alusta saakka. Hän ei myöskään mene syömään ruokalaan vaan syö erillisessä tilassa. Hän kertoo stressaavansa koronatilannetta paljon.

– Aika harvan muun täytyy nykyään mennä päivittäin joukkotapahtumiin, joissa ei voi pitää turvaetäisyyksiä. Opettajat ovat hankalassa tilanteessa. Kouluissa pelataan kuin venäläistä rulettia joka päivä, että koska osuu tänne, hän pohtii.

Tarkiainen kokee, että on epärealistista olettaa, että turvavälejä saisi lukiossa pidettyä, vaikka monia hyviä järjestelyjä ja porrastuksia onkin tehty. Samaa miettii Laitinen.

Laitinen itse käytti aiemmin maskia lähinnä ylioppilaskirjoituksissa. Hän alkoi pitää hengityssuojainta päivittäin maskisuosituksen tultua voimaan.

Sekä Tarkiainen että Laitinen myöntävät, että erityisen mukavaa maskin kanssa työskentely ei ole. Happi ei tunnu riittävän päivän loppuun saakka.

Laitinen ja Tarkiainen toteavat, että monissa perheissä joudutaan myös miettimään maskien kustannuksia. Kertakäyttöisiä maskeja tarvitaan työpäivän aikana vähintäänkin kaksi.

Maskinkäyttöä harjoitellaan lukiossaLukiossa pidettiin eilen tiistaina maskinkäyttöharjoitus vuosittaisen evakuointiharjoituksen sijaan. Terveystiedon opettajan Tuija Lehtimäen ideoimasta maskiharjoituksesta oli sovittu jo ennen maskisuosituksen tuloa, ja se osui sattumalta nyt hyvään hetkeen.

Lukiolaiset saivat testiin kaupungin kustantaman maskin.

– Harjoituksessa katsottiin terveystiedon kurssin opiskelijoiden tekemä video, joka oli kuvattu koulun tiloissa. Opiskelijat pukivat maskit, ja niitä käytettiin jo ennen harjoitusta huomattavasti enemmän kuin maanantaina, kertoo Laitinen tiistaina.