Maskisuositus tuli – kaarinalaiset eivät olleet valmiita

0
Toni Hido on töissä lääkärinä Helsingissä mutta asuu Kaarinassa. Hänelle maskin käyttö on tuttua työn vuoksi: leikkaussaleissa pidetään maskeja koko päivän, ja siihen tottuu. Kirjastoon hän puki maanantaina maskin ensimmäistä kertaa. – On hyvä, että maskisuositus annettiin. Koronatapauksia on jatkuvasti enemmän, Albaniasta kotoisin oleva Hido toteaa.

Kiihtyvän epideamiavaiheen maskisuositus tuli Kaarinassa voimaan lauantaina ja on voimassa toistaiseksi. Lukion ja joukkoliikenteen lisäksi maskeja tulisi käyttää Kaarinassa tällä hetkellä esimerkiksi kirjastossa, kaupoissa ja ostoskeskuksissa, kirkoissa, urheilutiloissa, uimahalleissa, teattereissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa.

Kaarina-lehti kävi Kaarina-talossa maanantaina puolenpäivän aikaan. Saldo ei ollut kehuttava: Kaarina-lehden havaitsemista kirjaston asiakkaista 21:llä ei ollut maskia.

Hengityssuojaimia näkyi vain kahdella.

– Maskeja on viime viikkoina pikkuhiljaa näkynyt enemmän, mutta merkittävää eroa ei oikeastaan ole viime viikon ja tämän maanantain välillä, mietti yksi kirjaston työntekijöistä.

Työntekijöillä maskit tai visiirit kuitenkin ovat.

Kaarinan lisäksi kiihtyvän epidemiavaiheen maskisuositus on annettu Varsinais-Suomessa Turkuun, Lietoon ja Raisioon.

Päätöksen Kaarinan maskisuosituksesta antoi työryhmä, jossa on mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Ely-keskus sekä edustus useista kunnista ja THL:stä.

Fakta

Epidemian kolme vaihetta

  • Epidemialla lasketaan olevan kolme eri vaihetta. Ensimmäisellä, perustasolla tartuntoja on vain vähän ja ne tulevat ulkopuolelta. Sen sijaan epidemian lasketaan olevan toisessa eli kiihtymisvaiheessa, jos paikkakunnalla on kahden viikon aikana 10–25 koronatartuntaa sataatuhatta asukasta kohti. Kolmannessa vaiheessa eli leviämisvaiheessa tartuntoja on kahdessa viikossa 18–20 ja sairaalahoidon tarve kasvaa voimakkaasti.
  • Varsinais-Suomessa koronan ilmaantuvuusluku oli maanantaina 15,3. Helsingin seudulla luku oli 53,9.
  • Ilmaantuvuusluvun lisäksi luokitteluun vaikuttaa se, kuinka suuri osuus testeistä on positiivisia, miten nopeasti tapausmäärä kasvaa ja pystytäänkö tartunnan lähteet jäljittämään.