Mielipitei: Valtuuston kokoa pienennettävä viimeistään sote-uudistuksessa

0

Valmisteltava sote-uudistus on siirtämässä kuntien tehtäviä uusille sote-maakunnille vuonna 2023. Päätökset perustason sosiaali- ja terveyspalveluista sekä erikoissairaanhoidosta tehdään siten jatkossa muualla kuin kunnissa ja kuntayhtymissä. Sote-maakunnilla on omat vaalit ja Varsinais-Suomessa ainakin 79 sote-maakuntavaltuutettua.

Kunnille on jäämässä muun muassa varhaiskasvatus ja opetus, elinvoima- ja kaavoitustehtävät sekä terveyden edistämisen tehtäviä. Näistä palveluista päätetään jatkossakin kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa. Jos puolet tehtävistä kuitenkin häviää, herää kysymys, olisiko kaupungin päätöksentekoa kevennettävä.

Nykyisessä Kaarinan kaupunginvaltuustossa on 51 valtuutettua. Nykykoko on kuntalain säätämä minimikoko 50 001–100 000 asukkaan kunnalle. Kasvavassa Kaarinassa on runsaat 34 000 asukasta. Nykyinen valtuuston koko on tämän kokoisen kunnan lain minimiä (43 valtuutettua) selvästi suurempi ja perua yli kymmenen vuoden takaisesta kuntaliitoksesta.

Sote-uudistuksen myötä Kaarinan tulisi viimeistään pienentää valtuuston kokoa. Tästä tulisi tehdä periaatepäätös hyvissä ajoin. Valtuuston koon pienentäminen ei ole kovin kummoinen säästö, mutta se kuitenkin osoittaa rakenteiden uudistumista. Kaikessa kaupungin toiminnassa on pyrittävä ketteryyteen ja sopeuduttava muutoksiin, eikä tässä kaupunginvaltuusto ole poikkeus.

Malla Rannikko-Laine

Kaupunginvaltuutettu (kok.), Kaarina