”Osa hoitajista on alkanut jo katsella töitä muualta” – Kaarina selvittää laboratoriopalveluidensa siirtämistä osaksi TyksLabia

0
Tällä hetkellä yli 80 prosenttia Kaarinassa otetuista näytteistä analysoidaan omassa laboratoriossa. Kuvan laitteella tutkitaan muun muassa maksa-, sokeri- ja rasva-arvoja. Kuvassa esiintyvää hoitajaa ei haastateltu artikkeliin.

Kaarina selvittää laboratoriopalveluidensa siirtämistä osaksi TyksLabiaSelvitys laboratoriopalveluiden siirtämisestä osaksi TyksLabia on saanut kaarinalaiset takajaloilleen. Kaarina-lehteen on tullut viime viikkoina useita soittoja ja mielipidekirjoituksia, joiden sisältö on, ettei omia laboratoriopalveluita saa lopettaa.

Osassa viesteistä kyse on luultavasti väärinymmärryksestä. Johtavan ylilääkärin Antti Sandénin mukaan TyksLabiin liittyminen ei tarkoita sitä, että laboratoriopalvelut loppuisivat kokonaan Kaarinasta.

Laboratoriotoimintaan kuuluu sekä näytteenotto että näytteiden analysointi. Tällä hetkellä Kaarinan terveyskeskuksen laboratoriossa tehdään kumpaakin. Lähtökohtana neuvotteluissa Sandénin mukaan on, että näytteenotto säilyisi vastedeskin Kaarinassa.

– Näytteenottopalvelu ei todennäköisesti häviäisi mihinkään. Tästä tulisi vain yksi TyksLabin toimipisteistä, hän rauhoittelee.

Epävarmempaa on, säilyykö näytteiden analysointi Kaarinassa.

– Yleensä sitä kannattaa tehdä isommissa yksiköissä, Sandén toteaa.

29 toimipistettä

Laboratorioselvitys sai alkunsa Janne Ason (ps.) huhtikuussa tekemästä valtuustoaloitteesta. Aloitetta tehdessään Aso ajatteli erityisesti työikäisiä kaarinalaisia, jotka käyvät töissä muissa kunnissa. He joutuvat ajamaan kesken työpäivän verikokeisiin Kaarinan terveyskeskukseen.

Tällä hetkellä Kaarinan terveyskeskuksesta ei voi kirjoittaa lähetettä muiden kuntien laboratorioihin. Jos Kaarina lähtisi mukaan TyksLabiin, asiakkaiden käytettävissä olisi kaikki TyksLabin 29 toimipistettä.

Sandén näkee asiassa myös laadullisia hyötyjä. Kaarinan terveyskeskuksessa otetuista näytteistä noin 85 prosenttia tutkitaan omassa laboratoriossa. Esimerkiksi kilpirauhas- ja eturauhaskokeiden analytiikka ja veren hormonimääritykset ostetaan alihankintana.

– Näen etuna, että saisimme kaiken analytiikan yhdeltä toimijalta, emmekä olisi niin monien sopimusten varassa. Todennäköisesti joidenkin tutkimustulosten kohdalla myös vastausajat lyhenisivät, mutta tämä on spekulointia.

Työntekijät huolissaan

Kaarinan pääterveysaseman laboratoriossa ollaan siirtymisaikeista huolissaan. Epävarman tilanteen takia työntekijät eivät halua esiintyä jutussa nimillään. He kertovat pelkäävänsä, että TyksLabiin siirtyminen heikentää palveluja.

Nykyisin päivystyspotilaiden näytteet pystytään tutkimaan omassa laboratoriossa. Tulokset ovat lääkäreiden tiedossa tunnissa.

– Päivystyksen toimintaa hankaloittaa, jos näytteet joudutaan kuljettamaan muualle analysoitavaksi. Tuloksia voi joutua odottamaan monta tuntia sen mukaan, montako kertaa päivässä kuljetukset lähtevät, eräs laboratorion työntekijöistä pelkää.

Ennen koronaepidemiaa laboratorionäytteitä otettiin viikoittain myös Littoisten ja Piikkiön terveysasemilla. Työntekijät arvelevat, ettei isolla toimijalla olisi intressejä jatkaa näytteenottoa pienillä terveysasemilla.

Jos yhdistyminen toteutuu, muiden kuntien asukkaat voivat tulla laboratorioon Kaarinan pääterveysasemalle. Toisaalta osa kaarinalaisista kävisi laboratoriossa varmasti muissa kunnissa.

– Mietityttää, tuleeko Kaarinan laboratoriosta nykyistä ruuhkaisempi. Jääkö kaarinalaisille riittävästi aikoja? hoitajat pohtivat.

Työntekijöiden pelkona on myös työnkuvan yksipuolistuminen, jos Kaarinaan jäisi pelkkä näytteenotto.

Tällä hetkellä pääterveysaseman laboratoriossa työskentelee kahdeksan työntekijää. Moni miettii, riittääkö töitä enää kaikille.

– Osa on alkanut jo katsella töitä muualta, työntekijät kertovat.

Kustannuksia selvitetään

Kaarinan naapurikunnista esimerkiksi Paimio ja Lieto ovat siirtäneet laboratoriopalvelunsa TyksLabin alle. Paraisilla ja Naantalissa laboratoriopalvelut järjestetään omana toimintana.

Kaarinassa TyksLabiin liittymistä selvitettiin edellisen kerran muutama vuosi sitten. Silloin todettiin, että laboratoriopalveluiden järjestäminen itse on kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Nyt Tyksistä on pyydetty uutta kustannusarviota. Laskelmat saadaan Sandénin mukaan todennäköisesti lokakuun aikana. Sen jälkeen asia menee Kaarinassa lautakunnan, kaupunginhallituksen ja -valtuuston harkittavaksi.

– Henkilökohtaisesti näen, että tämä on myös valmistautumista sote-muutosta varten. Soten toteutuessa on realismia, että olemme yhden toimijan kanssa tekemisissä. Lähdemme siitä, että laatu ja palvelut säilyvät kuntalaisille samanlaisina, Sandén toteaa.