Ristikallion päiväkodin kaiuttimista saattaa soida jatkossakin ooppera – päiväkodinjohtaja turhautunut toistuvaan ilkivaltaan

0
Pari viikkoa sitten Ristikallion päiväkodin leluvaraston seinä potkittiin hajalle. Päiväkodin johtaja Mika Pyy huomasi töihin tullessaan, että leluvarastossa on lapsen mentävä aukko. Seinässä on paikattu väliaikaisesti vihreällä levyllä. Korjaaminen maksaa todennäköisesti useita satoja euroja.

Ristikallion päiväkodin leluvaraston seinässä on vihreä paikka merkkinä tihutyöstä. Nuoret potkivat pari viikkoa sitten leluvaraston seinään reiän.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ristikallion päiväkodin pihalla rikotaan paikkoja. Toistuvaa ilkivaltaa ja paikkojen töhrimistä on jatkunut päiväkodinjohtaja Mika Pyyn mukaan vuosia. Jälkien korjaaminen on paitsi kallista, syö useiden työntekijöiden työaikaa.

– Pihalla olevan kuusen valot on rikottu ja kellon viisareita on väännelty. Uudenvuodenaattona päiväkodin jätesäiliö sytyttiin ilotulitusraketeilla palamaan. Siitä koitui päiväkodille 1 200 euron lasku, Pyy luettelee.

Viime kesänä nuoriso varasti päiväkodin pihalta lasten leikkeihin tarkoitetut autonrenkaat. Käytetyt renkaat oli asennettu nuorten autoihin ja sudittu rikki Kotimäen koulun pihalla. Kiinteistönhoitaja keräsi koulun pihalta renkaan palasia tuntikausia.

Valvontakamerakuvien mukaan nuoriso myös juoksentelee rakennusten katolla. Koulurakennuksen kuistin päällä olevasta ovesta on yritetty murtautua kahdesti sisään.

– Tikkaiden ympärille laitettiin esteet, joiden tarkoitus on estää luvaton kiipeily. Siinä suhteessa nuoriso on oikein reipasta ja aktiivista, että he auttavat kyllä toinen toisensa katolle, Pyy letkauttaa.

Ääntä hiljemmalle

Ristikallion häiriöt nousivat esille lokakuun alussa, kun päiväkodin ulkokaiuttimista soi yön yli ooppera. Pyy oli kuullut, että pääkaupunkiseudulla on onnistuttu häätämään ostoskeskuksissa ja koulujen pihoissa maleksivia nuoria klassisen musiikin avulla.

Sinä yönä paikkoja ei Ristikalliossa sotkettu, mutta musiikki piti myös viereisen kerrostalon asukkaat hereillä.

– Äänenvoimakkuus säädettiin turhan kovalle, pyydän sitä anteeksi. Päiväkodin pihalla oli seuraavana aamuna hyvin siistiä, joten siinä mielessä kokeilu toimi. Näköhavaintojen mukaan paikalla oli illalla käynyt nuoria, mutta he olivat lähteneet nopeasti pois, Pyy toteaa.

Päiväkodissa harkitaan kokeilun jatkamista hiljaisemmalla äänenvoimakkuudella.

– Olen keskustellut yhden asukkaan kanssa. Ajatuksena on, että voisimme hänen kanssaan yhteistyössä hakea oikeaa äänentasoa niin, ettei musiikki häiritsisi naapureita, Pyy kertoo.

Nuorison häätämiseksi on kokeiltu myös muita keinoja. Päiväkodin pihalle on asennettu valvontakamerat ja poliisille on tehty rikosilmoituksia. Tekijöitä on saatu kiinni, mutta se ei ole rauhoittanut tilannetta.

– Nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että hölmöilyllä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Merkintä poliisin rekisterissä voi estää mopokortin saamisen tai estää armeijassa erikoistumisen tiettyihin tehtäviin, Pyy varoittaa.

Nuokkareilla resurssipula

Littoisten alueen nuorisotyöntekijän Kati Koskisen tietojen mukaan Ristikallion päiväkodin pihalla käy hyvin sekalainen porukka. Nuorimmat ovat alakouluikäisiä, vanhimmat parikymppisiä.

– Käsittääkseni Ristikallio on paikka, jonne nuoret menevät ryyppäämään. Tiedän, että siellä on joskus meidän nuokkarin nuoria viettämässä aikaa. Sinne tullaan Kaarinan ja Liedon lisäksi myös Varissuolta, Moisiosta ja Lausteelta, Koskinen luettelee.

Ilkivaltaa voisi Koskisen mukaan ehkäistä se, että nuorilla olisi mielekästä tekemistä, mutta nykyresursseilla nuorisotiloja ei ole mahdollista pitää yhtään pidempään auki. Kaarinassa nuorisotilojen aukioloaikoja on päinvastoin tänä syksynä kokeiluluonteisesti supistettu.

– Aukioloaikoja ei ole mahdollista laajentaa, koska meillä ei ole työntekijöitä. Tuntityöntekijöitä saa käyttää tällä hetkellä vain äärimmäisessä hädässä, Koskinen taustoittaa.

Pyy pohtii, voitaisiinko kaupungin nuorisotiloja pitää viikonloppuisin auki kolmannen sektorin avulla. Hän toivoo, että myös vanhemmat olisivat selvillä nuortensa tekemisistä ja kotiintuloajoista.

– Suurin osa nuorista on kivoja ja fiksuja. En kiellä, etteikö päiväkodin ja koulun pihalle saisi tulla viettämään aikaa, kunhan ei tehtäisi tyhmyyksiä.