Selviytymisopas uusille kaarinalaisille – ”Kaarinassa hymyilyttää lukea uutisia Turusta”

0
– Me laitoimme eteiseen Turku-aiheisen tapetin, jos tulee ikävä vanhaa kotikaupunkia! nauraa Mika Lundén. Hän asuu Mattelmäessä vaimonsta ja yläkouluikäisen tyttärensä kanssa. Hän tuli käymään Kari Kiiskilän ja Anne-Maarit Itäsen luokse Kesämäkeen.

– Kun täältä Kaarinasta käsin katsoo Turun uutisia, kyllä hymyilyttää, kommentoi Turusta Kaarinaan kaksi vuotta sitten muuttanut Mika Lundén.

Kahvipöydässä toinen tuore kaarinalainen, Kari Kiiskilä on samaa mieltä.

– On hissiä pysähtynyt Kakolanmäelle, on torimonttua. Kaarinan asiat ovat paljon paremmin kuin Turun! Kiiskilä nauraa.

Kiiskilä ja hänen puolisonsa Anne-Maarit Itänen muuttivat myös kaksi vuotta sitten Turusta Kaarinaan.

Moni asia on turkulaisella mittapuulla ilahduttanut uudella kotipaikkakunnalla, toimivan päätöksenteon lisäksi. Autoruuhkissa ei tarvitse Kaarinassa seistä, palvelut ja kaupat ovat lähellä ja helposti saatavilla, asiat hoituvat nopeasti, melua on vähän, jonot terveyspalveluihin ovat lyhyet.

Lyhyet? Kaarinalaisethan usein valittavat jonoja ja ruuhkia terveyskeskuksen puhelimessa.

– Kyllä täällä pääsee terveyspalveluihin helposti. Viimeisen kerran, kun soitin Turussa terveydenhuoltoon, olin jonossa 128. sijalla. Täällä olen päässyt heti läpi, ja kaikki on toiminut, Itänen selittää.

Samaa vakuuttavat muutkin. Hyvät terveyspalvelut ovat Kaarinan selvä valttikortti.

Työmatka kutistui kolmanneksella

He eivät kuitenkaan muuttaneet Kaarinaan päästäkseen lyhyisiin potilasjonoihin tai funikulaaria pakoon. Ennen kaikkea he päätyivät uuteen kotikuntaan matkojen lyhyyden vuoksi: Kaarinassa on hyvät tieyhteydet kaikkiin ilmansuuntiin.

Esimerkiksi Itäsen työmatka Paraisille lyheni kolmesta vartista varttiin. Raisiosta Kaarinaan muuttaneilla ja Turussa työskentelevillä Marikki ja Ralf-Erik Sjöströmillä mökkimatka Paraisille puolittui. Oskari ja Anna-Liina Niemelällä taas työ on Turussa mutta sukua Salossa, ja asunto haluttiin Turun ja Salon välistä.

Yhtä tärkeää heille oli se, että Kaarinasta sattui löytymään omiin tarpeisiin sopiva asunto. Jos sopiva olisi löytynyt Turun itäosista, Liedosta tai Paimiosta, he eivät olisi tällä hetkellä kaarinalaisia.

Asunnon heille välitti Sp-Koti, joka auttoi myös Kaarina-lehteä löytämään haastateltavia tätä artikkelia varten. Sp-Koti välittää vuosittain kymmeniä asuntoja Kaarinasta.

Kiiskilä ja Itänen asuvat nyt Kesämäessä, Lundénin perhe löysi kotinsa Mattelmäestä, Sjöströmit lepakkotaloa vastapäätä Kaarinan keskustasta. Sen sijaan Niemelät muuttivat Turusta Itäiseltä Pitkältäkadulta Piikkiöön maaseudun rauhaan.

– Syrjäseutuja ei kannata pelätä. Ei tarvitse kauas lähteä Kaarinan keskustasta Piikkiöön päin, kun asuntojen hintataso alkaa laskea silmissä. Silti ajomatkaa tulee vain 5–10 minuuttia enemmän, Niemelä vinkkaa.

Onko Kaarinassa toria?

Paikkakunnille pesiytyy usein ääneen lausumattomia sääntöjä ja omintakeisia tapoja, joita muualta muuttaneet joutuvat oppimaan kantapään kautta. Nämä uudet kaarinalaiset eivät kuitenkaan ole törmänneet ilmiöön Kaarinassa. Päinvastoin: Kaarinaan on helppo kotiutua.

– Yhtä asiaa kyllä kaipaan Kaarinaan: toria, miettii Itänen.

– On täällä tori, tulee vastaus.

– Missä se on? En ole löytänyt!

Lounaspaikkoja Kaarinassa on hyvin, mutta iltaravintolaa varten on täytynyt lähteä Turkuun, samoin kauppahalliin.

Kaarinan liikennekulttuuri ei myöskään saa kiitosta. Ylinopeutta ajetaan usein, ja koululaiset pyöräilevät holtittomasti. Menoa on hirvittänyt katsella.

Upeat ulkoilumaastot

Mitähän vinkkejä uudet asukkaat voisivat antaa toisille uusille asukkaille Kaarinassa selviytymiseen ja viihtymiseen?

– Turussa oli ihanat lenkkimaastot Aurajoen rannassa. Mietin tänne muuttaessa, voiko Kaarinasta löytyä yhtä hyviä. Nyt sanoisin, että Kaarinassa on melkein vielä kivemmat ulkoilupolut! Mahtavia maisemia, ja merenrantaan pääsee helposti, iloitsee Itänen.

Hän on ulkoillut Rauhanlinnassa, Voivalassa ja Tuorlassa. Marikki Sjöström on pyörinyt Kaarinan keskustassa vesitornin lähellä ja Hovirinnassa. Sjöström kehuu sitä, että myös edulliset asuinalueet Kaarinassa ovat siistejä ja niihin on panostettu. Lähiömetsiä ei tarvitse pelätä.

Hovirinnan ranta ja ulkokuntoilualue ovat heistä huikeita, samoin Kaarina-talo, jota Sjöström kuvailee ”jäätävän hienoksi”. Ne uuden kaarinalaisen kannattaa ensimmäiseksi katsastaa.

– En ole kirjastoihminen, mutta Kaarina-talossa olen kyllä viettänyt aikaa, sotilaseläkkeellä oleva Kiiskilä paukauttaa.

Sjöström miettii, että Kaarinan keskustan ilmeen muutos oli iloinen yllätys. Keskustasta on tullut uinahtaneen läpikulkukauppalan sijaan dynaaminen ja kaupunkimainen. Lisäksi hän vinkkaa, että Kaarinassa saa hyvin palvelua ruotsiksi. Oma reko-torikin löytyy.

Uudenmaantien uusi asvalttikin saa kehuja. Sitä pitkin on ollut hienoa viilettää moottoripyörällä, vinkkaa Kiiskilä. Ylipäätään teiden ylläpito on Kaarinassa mallillaan. Turku on labyrintti, jossa pitää miettiä tarkkaan, mitä kautta ajaa, kun taas Kaarinassa reitit ovat helppoja.

Tiesitkö tämän Kaarinasta?

Uudet asukkaat käyvät melko varmasti tutustumassa Kaarina-taloon, Littoistenjärveen, Hovirinnan rantaan ja Kuusiston linnanraunioihin. Mitä muuta olisi hyvä tietää ja tuntea, jotta arki lutviutuisi mukavasti? Mitä ei välttämättä tulisi suoraan ajatelleeksi?

Kaarina-lehti keräsi uusille kaarinalaisille vinkkejä.

Liikkuessa:

Maisemakierros Fölin kyydissä

Jos kuljet bussilla Kaarinan ja Turun väliä ja sinulla on kiire, Kaarinan keskustan läpi kulkevista busseista kannattaa valita numero 801. Jos taas haluat nähdä Kaarinaa, hyppää numeroon 7. Saat samalla rahalla jopa tunnin kyydin! Vinkin antoi Kaarinan Yrittäjien sihteeri Maria Haapanen.

Pyöräile töihin Turkuun

Kaarinassa on korkealaatuiset pyörätiet. Erityisesti Kaarinan ja Turun välillä on nopea, metka ja mutkaton pyörätie. Vinkin antoi Kaarinan hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen.

Aikuisetkin leikkimään

Hovirinnan rantapuistossa on paljon tekemistä ja katseltavaa. Lasten iloksi on liikennepuisto ja suuri leikkipuisto. Myös aikuiset pääsevät leikkimään, nimittäin kuntoiluvälineillä. Vinkin antoi Kaarinan Oppaat.

Kaarinassakin on vierasvenesatama

Kuusistosta löytyy kesäisin vierasvenesatama, yksityinen Villa Wolax.

Kaupungin venepaikkoja on saatavilla Koriston rannasta, Hovirinnasta, Voivalasta ja Littoistenjärveltä.

Vinkkaajina valtuuston puheenjohtaja Jere Järvinen (sd.) ja Kaarinan elinkeinoyhtiö Kaarinan Kehitys.

Uimaan ja onkimaan!

Moni osaa etsiytyä uimaan Hovirinnan, Voivalan ja Littoistenjärven hiekkarannoille, mutta Kaarinassa on myös muita hyviä uimarantoja. Kuusistossa on Kuuslahden uimaranta, joka on kuntalaisten vapaassa käytössä, vaikka sen ylläpito kuuluukin Kuusiston Kruunu -yritykselle. Piikkiössä on Harvaluodon ja Raadelman uimarannat.

Kaikilla kaupungin rannoilla ja satamissa saa onkia, mutta toki silloin täytyy huomioida muut rannan käyttäjät.

Vinkkaajina Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander (kok.), valtuuston puheenjohtaja Jere Järvinen (sd.) ja Kaarinan viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen.

Reippailua esteettä

Kaarinan terveyskeskusta vastapäätä on puisto, jossa on helppo kulkea myös pyörätuolilla. Puistoa kutsutaan veteraani- tai ruusupuistoksi.

Ikäihmiset ja muut liikuntarajoitteiset voivat kohottaa kuntoa myös Kaarinan kaupungin ylläpitämässä Visiitin esteettömässä kuntosalissa Voivalassa.

Vinkkaajina Kaarina-Seura ja Kaarinan ikäihmisten palvelujohtaja Seija Sjöblom.

Penkkiurheilemaan

Monelta Kaarinan koululta kuuluu iltaisin nahkapallon läiske salin lattiaan, kun sadat junnut ja aikuisharrastajat treenaavat koripalloa. Jos ei itse halua pelata, viikonloppuisin voi nautiskella pelitapahtumista esimerkiksi Littoisten monitoimitalolta. Lattialta saattaa löytyä juniorien SM-sarjaa tai Miesten 1B-divaria. Vinkin antoi Ura Basketin toiminnanjohtaja ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Timo Virkkula (sd.).

Luonnossa:

Taajamametsissä tikkoja ja ketunpoikasia

Kaarinan taajamametsissä kuhisee elämää. Esimerkiksi Hovirinnan metsikössä voi kuulla tikan nakuttelevan ja Parkinmäessä Hovirinnan venesataman vieressä supikoiran haukkuvan. Ketunpoikasten telmintää voi seurata vesitornin mäellä.

Järvelän kosteikko Littoistenjärvellä on lintubongareiden keidas, jossa pääsee tiirailemaan vesilintujen elämää kuivin jaloin.

Vinkkaajina Kaarinan luonnonsuojeluyhdistys ja Kaarinan Oppaat.

Merikotkia ja historiaa katselemaan

Kaarinassa on paljon näköalapaikkoja. Voivalan Karpanmäelle on helppo kivuta. Usein näkyy yli metsien ja merenlahdille. Voi havaita merikotkan liitelevän Piikkiönlahden ja Kuusistonsalmen yllä. Hieno paikka on myös Muikunvuori Auranlaaksossa.

Kaarinassa on useita lintutorneja. Kuusistonlahden eteläinen lintutorni on upealla paikalla, autolle löytyy hyvä parkkipaikka ja myrskynkaatamien puiden lomasta pääsee hyvin kulkemaan tornille. Torni on hyvässä kunnossa, ja sieltä voi tiirailla myös vastapäisen laitumen lehmiä.

Ulkoilupoluista mainitsemisen arvoisia ovat varsinkin Pyhän Katariinan polut Lemunniemen ja Vaarniemen maisemissa. Yli-Lemussa on myös Kuolevan soturin patsas muistuttamassa Lemun taisteluista ja ruotsalaisten maihinnoususta vuodelta 1808.

Kaarinasta löytyy paljon kohteita myös geokätköilyä ja boulderointia harrastaville.

Vinkkaajina Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta, Kaarinan luonnonsuojeluyhdistys, Kaarinan Oppaat sekä vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Päivi Lehtovaara (kok.).

5-metrisiä alppiruusuja arboretumissa

Luonnonvarakeskuksen Arboretum Piikkiön Yltöisissä on rauhaisa luontoelämys. Alueelta löytyy jopa 5-metrisiä alppiruusuja. Lastenrattaillakin kierroksen pystyy tekemään. Kesäkuun alku on ruusujen kannalta paras aika vierailla. Lähellä on myös Signaalivuori, jolta on upeat näkymät merelle. Vinkin antoi vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Päivi Lehtovaara (kok.).

Kulttuurinnälkäisille:

J.L.Runeberg runoili Kaarinasta

Vuodesta 1994 Kaarinassa on järjestetty valtakunnallista Runo-Kaarina-kilpailua. Kaarina on tärkeä paikkakunta runoilijoille myös muista syistä. J.L.Runeberg runoili Lemun taistelusta vuodelta 1808.

Kaarinassa on myös oma runofestivaali, Runo-Kaarina, joka tuo helmikuussa runoesityksiä, iltaklubeja ja konsertteja ympäri Kaarinaa.

Vinkkaajina Kaarinan Oppaat ja Kaarinan kulttuurituottaja Maija Leino.

Etsi Kaarina-talosta Tom of Finlandin luonnos ja Koriston Talleilta kotiseututietoa

Kaarinassa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä useissa paikoissa, esimerkiksi Kaarina-talossa, Sibel Kantolan ateljeessa Mökki Galleriassa Rauhalinnassa sekä kesäisin Kuusiston Taidekartanossa. Niihin on vapaa pääsy.

Näyttelyitä ja tapahtumia on myös Kaarina-Seuran majapaikassa Koriston Talleilla. Tallit ovat Kaarinan kotiseutukeskus, josta saa tietoa sekä Kaarinan historiasta että nykypäivästä.

Kaarina-talossa on pysyviä taideteoksia: taiteilijaryhmä IC98:n mediataideteos Genius Loci, Anu Halmesmaan reliefi, Vesa Aaltosen valokuvakokonaisuus sekä kaarinalaissyntyisen Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin luonnos.

Vinkkaajina Kaarina-Seura ja Kaarinan kulttuurituottaja Maija Leino.

Kaarina-talossa ilmaisia tapahtumia lähes joka päivä – Haluatko esiintyä itse?

Kaarina-talossa on tapahtumia useana päivänä viikossa: on konsertteja, luentoja, keskustelukerhoja, keikkoja, lastentapahtumia. Valtaosaan on vapaa pääsy. Ohjelmaan voi tutustua Kaarinan kaupungin nettisivuilla (www.kaarina.fi/tapahtumat) tai Kaarinan kulttuuri ja kirjastot -some-kanavalla. Kaarinassa voi myös itse esiintyä ja järjestää tapahtumia. Niistä kannattaa olla yhteydessä kaupungin kulttuuripalveluihin. Vinkkaajana Kaarinan kulttuurituottaja Maija Leino.

Lapsiperheille:

Aarrekartta käteen ja puistoon

Kaarinan eri leikkipuistoista ja retkeilykohteista on laadittu lapsille aarrekartat. Kartat saa ladattua verkosta Kaarinan kaupungin sivuilta. Ne löytyvät Liikuntaleikkiaarteet-hakusanalla.

Esimerkiksi Peikkometsä Tuorlassa on lapsiperheille helppo luonto- ja taidekokemus. Mökki Galleriassa voi kysellä taiteilijalta Matias Maahisesta ja Pörri Peikosta. Samalla reissulla vielä planetaarioon ja majataloon syömään.

Vinkkaajina kaupunginjohtaja Harri Virta ja Kaarinan kaupungin varhaiskasvatus.

Maksuttomia, valvottuja leikkipuistoja

Leikkipuistot ovat tuoneet meidän perheemme arkeen huomattavan paljon joustoa sekä mahdollisuuksia! Itse en tästä tiennyt, ennen kuin ystäväni vinkkasi, että Kaarinassa toimii kolme leikkipuistoa, joissa on aamu- ja iltapäiväryhmät. Niiden toimintaan voi osallistua 18 kk täyttänyt kävelytaitoinen lapsi. Vinkkasi kansanedustaja Sofia Virta (vihr.).

Ikäihmisille:

Kun jäät eläkkeelle

Kun Kaarinaan muuttanut ikäihminen miettii, miten voisi tutustua kaarinalaisiin ikäihmisten palveluihin, jotta oma arki sujuisi paremmin, kannattaa käydä kaupungin Palvelutori Eerikissä Puntarikadulla. Siellä saa tietoja palveluista sekä vapaaehtoistyön mahdollisuuksista. Etenkin monet juuri eläkkeelle jääneet etsivät itselleen mielekästä tekemistä. Vinkin antoi Kaarinan ikäihmisten palvelujohtaja Seija Sjöblom.

Bocciaa ja senioritanssia

Kaarinassa on useita aktiivisia eläkeläisyhdistyksiä, jotka järjestävät tekemistä ja kerhoja ikäihmisille. Varsinkin bocciaa pelataan Kaarinassa innokkaasti, ja esimerkiksi Kaarinan Eläkkeensaajat järjestävät rivi- ja senioritanssia. Vinkin antoi Kaarinan Eläkkeensaajat.

Yleistä:

Töihin Kaarinaan?

Kaarinalaisia palvelee lähes 1800 Kaarinan kaupungin ammattilaista noin 300 eri ammatissa. Jos haluat liittyä tiimiin, seuraa avoimia työpaikkoja osoitteesta kaarina.fi/tyopaikat. Kaupunki tarjoaa myös nuorille kesätyöpaikkoja, ja kaupunki on saanut palautetta erinomaisista työharjoittelupaikoista. Vinkkasi Kaarinan henkilöstöjohtaja Maija Hanhiala.

Tutustu Kaarinan yrityksiin messuilla ja palveluhakemistossa

Kaarinan Messut esittelevät vuosittain paikallisten yritysten tuotteita ja palveluita. Kaupungin palvelupisteistä saa myös ilmaiseksi Kaarinan Yritys- ja Palveluhakemiston. Vinkin antoi Johanna Saarinen, Painotalo Painola, Kaarinan Yrittäjien hallituksen jäsen.

Oman paikkakunnan syötävää

Lindroosin ja Merivuoren puutarhoista Piikkiöstä voi käydä ostamassa omaan ruokapöytään vihanneksia – lähiruokaa suoraan tuottajalta. Vinkin antoi Kaarinan hallintojohtaja Päivi Antola.

Nykäise päättäjiä hihasta

Ehdin asua Kaarinassa yli 20 vuotta ennen kuin hoksasin, että paikallisia päättäjiä voi lähestyä ja heille voi kertoa toiveita siitä, mitä yhteiseen kotikuntaamme toivoo. Voi mennä vaikkapa valtuustopäivänä Kaarina-talon aulaan ja nykäistä hihasta. Yhteydenotot ovat toivottuja ja otetaan lämpimästi vastaan. Vinkin antoi kansanedustaja Sofia Virta (vihr.).

Anna palautetta kaupungille

Monet lähettävät kysymyksiä tai palautetta Kaarinan kaupungin työntekijöille sosiaalisen median kautta. Nopeampi tapa on lähettää palaute suoraan sähköiseen palveluun verkossa osoitteessa kaarina.fi/palaute. Silloin palaute ohjautuu automaattisesti oikealle asiantuntijalle. Vinkin antoi Kaarinan tiedottaja Katariina Wirén.