Syyslomalla nyhtökurpitsaa ja Halloweenina kurpitsavohveleita

0
Nyhtökurpitsatortilla

ProAgria järjesti tapahtuman, jossa annettiin syksyn kurpitsasatoa varten uusia reseptejä. Reseptejä oli laatimassa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten kokeneet ammattilaiset, piikkiöläistaustainen Henna Kyyrä ja Janita Kylänpää .

Nyhtökurpitsatäyte tortilloihin

noin 1 kg talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsaa)

2 valkosipulinkynttä

3 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kuoret pois ja kuutioi kurpitsa pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Sekoita kurpitsa, valkosipuli, öljy ja mausteet kulhossa. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmennyt.

Nyhdä kurpitsa irtonaiseksi lisäkkeeksi esimerkiksi kahden haarukan avulla. Tarjoa nyhtökurpitsa kasvislisäkkeenä tortillan välissä tai sitä voi käyttää pulled porkin tapaan esimerkiksi hampurilaisen, tortillan välissä.

Kurpitsavohvelit

1 dl raastettua talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsaa)

2 dl vettä

2 munaa

½ dl öljyä

½ tl suolaa

½ rkl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki kuivat aineet ensin yhteen, sekoita hyvin. Lähde lisäämään nestemäisiä aineita joukkoon ja sekoita huolella. Anna taikinan tekeytyä ½-1 tuntia.

Paista vohvelit vohveliraudalla.

Vinkki: Voit käyttää ohjeeseen mitä tahansa muutakin kasvis- tai juuresraastetta. Näin lisäät huomaamattasi kasvisten käyttöä.

Tarjoile vohvelit kurpitsahillokkeen kanssa.

Kurpitsakakku

Kakkupohja:

200 g talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsaa)

4 munaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl fariinisokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

1 tl kanelia ja inkivääriä

0,5 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

200 g voisulaa

1 dl mantelirouhetta

Väliin: Kurpitsahilloketta tai muuta kirpeää hilloa.

Kuorrutus:

400 g tuorejuustoa

50 g pehmeää voita

4 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl raastettua sitruunan kuorta

tilkka sitruunamehua

Koristeluun: Paahdettuja kurpitsansiemeniä, kuivattuja porkkanalastuja, kuivattua ja rouhittua pihlajanmarjaa, ketunleipiä.

Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsoita 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää mantelirouhe ja kurpitsasose.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoiseen kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä.

Anna kakun jäähtyä (mieluiten seuraavaan päivään). Halkaise kakku. Täytä kakku kurpitsahillokkeella.

Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Voit levittää kaiken kuorrutuksen kakun päälle tai levittää sitä myös reunoille.

Koristele kakku halutessasi kauden raaka-aineilla. Kuvassa kakussa on kuivattuja porkkanalastuja, paahdettuja kurpitsan siemeniä, kuivattua ja rouhittua pihlajanmarjaa sekä ketunleipiä.

Kurpitsahilloke

1000 g talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsaa)

1/2 d l vettä

1 1/2 dl sitruunamehua

1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua inkivääriä

1/2 rkl kardemummaa

1 kpl vaniljatankoa tai 1 tl vaniljasokeria

500 g hillosokeria

1 rkl sitruunankuoriraastetta

1 rkl sitruunahappoa

Mittaa kattilaan kurpitsanpalat, vesi, sitruunamehu, inkivääri, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.

Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita hilloon vielä sitruunahappo. Purkita sitruunainen kurpitsahillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.

Voit valmistaa sitruunaisen hillon myös kesäkurpitsasta. Nauti hilloa skonssien, lettujen tai paahtoleivän kanssa tai kokeile kakkujen ja torttujen täytteenä.

Kokeile kurpitsaa kotipuutarhassa

  • Kurpitsojen viljely on kohtaisen helppoa, kun niille valitaan lämmin ja ravinteikas kasvupaikka.
  • Ne kylvetään joko suoraan avomaalle tai kasvihuoneeseen yölämpötilojen noustua noin kymmeneen asteeseen.
  • Kasvua voidaan jouduttaa parilla viikolla esikasvattamalla taimet sisätiloissa. Silloin siemenet kylvetään toukokuun alussa ruukkuihin ja istutetaan ulos vasta sään lämmettyä pysyvämmin. Taimien alkutaivalta lämmittää hyvin myös päälle levitettävä harso.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of