
Ennen vanhaan talon rakennustaidot periytyvät isältä pojalle. Nykyään uuden omakotitalon voi valita suoraan kuvastosta. Muuttovalmiista talopaketeista on tullut suosituin tapa hankkia itselleen talo.
Osalle kuluttajista saattaa tulla edelleenkin yllätyksenä, ettei muuttovalmis tarkoita täysin valmista.
– Vaikka puhutaan muuttovalmiista, niin ei se mene ihan niin, että kannetaan vain punaiset muuttolaatikot sisään. Nyrkkisääntönä on, että muuttovalmis talopaketti kattaa noin 80 prosenttia valmiin talon kustannuksista, Pientaloteollisuusjaoston johtaja Kimmo Rautiainen selventää.
Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus (PTT) ovat laatineet yhteistyössä ohjeet, millaisia termejä saa käyttää talopakettien markkinoinnissa johtamatta kuluttajaa harhaan.
– Yleensä talopakettien hintaan eivät sisälly routaeristykset, avustavat rakennustyöt, ulkoseinien maalaus, vakuutukset ja rakennusluvat sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymät. Ne jäävät asiakkaan vastuulle, Rautiainen luettelee.
Tontti aiheuttaa yllätyksiä
Tarkka talonrakentaja valitsee tontin huolellisesti, sillä suurimmat kustannusheitot johtuvat Rautiaisen mukaan yleensä rakennuspaikasta. Hän suosittelee teettämään maaperätutkimuksen jo siinä vaiheessa, kun on ostamassa tonttia. Maaperätutkimus maksaa noin 1 000 euroa.
– Jos tontti on hyvää soramaata, perustuskustannukset ovat pienet. Jos taas pitää louhia kalliota tai paaluttaa, kustannukset voivat nousta tosi paljon. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista.
Talotoimittajilla on valmiita mallitaloja, mutta Rautiaisen mukaan vain noin viisi prosenttia rakennuttajista valitsee talon suoraan kuvastosta. Omat valinnat vaikuttavat suuresti kokonaiskustannuksiin: suosiiko materiaaleissa luksusta vai riittääkö perustaso?
Netistä löytyy laskureita, jotka auttavat hahmottamaan, miten kokonaishinta muodostuu.
– Yksi iso asia on lämmitysjärjestelmän valinta. Sähkölämmityksen voi saada 5 000 eurolla, kun taas maalämpöpumppu porakaivoineen maksaa 15 000–20 000 euroa, Rautiainen vertaa.
Talon hintaa alentaa, jos pystyy tekemään osan töistä itse myös silloin, kun kyse on muuttovalmiista pakettitalosta. Esimerkiksi työmaasiivous tai tavarantoimitusten vastaanotto eivät Rautiaisen mukaan yleensä sisälly talopakettien listahintoihin.
– RTS:n (Rakennustutkimus Oy) teki äskettäin kyselytutkimuksen, jonka mukaan talopaketin ostajat olivat säästäneet jopa 50 000 euroa osallistumalla itse avustaviin rakennustöihin.
Sinkkunaiset rakentavat taloja
Talojen rakentamista on pidetty perinteisesti miesten hommana, mutta se ei päde enää tänä päivänä. Talopaketteja tarjoavan Älvsbytalojen myyntijohtajan Petri Torvisen mukaan yksi suurimmista asiakasryhmistä ovat tällä hetkellä sinkkunaiset.
– Kuka tahansa pystyy rakennuttamaan talon, mutta noviisin kannattaa ottaa tueksi hyvä pääsuunnittelija ja vastaava mestari. Asiantuntijaa kannattaa hyödyntää jo talopakettien kustannuksia vertaillessa. Ammattilainen näkee heti, että hei täältä puuttuu tämä ja tietää, paljonko se maksaa, Rautiainen opastaa.
Taloprojektiin lähtevän kannattaa varautua myös yllätyksiin. Budjetin ylittyminen on Rautiaisen mukaan tavallisempaa kuin alittaminen. Talopakettien hyvä puoli on se, ettei ylikalliita taloja tule enää niin helposti rakennettua.
– Muuttovalmiissa talopaketeissa iso osa talosta tulee kiinteään hintaan, jolloin yllätyksiä tulee paljon vähemmän.
Sata taloa vuodessa
Kaarinassa on haettu viimeisen vuoden aikana 96 rakennuslupaa omakotitaloille (kesäkuu 2019–toukokuu 2020).
Kaarina on Suomen 17. suurin kunta omakotirakentamisessa. Eniten omakotitaloja rakennetaan Espooseen, Ouluun, Vantaalle, Helsinkiin ja Jyväskylään. Lähde: Tilastokeskus
Tiesitkö tämän?
Suomalaiset rakentavat aiempaa pienempiä omakotitaloja. Vuonna 2019 valmistuneet omakotitalot olivat noin 140-neliöisiä (huoneistoala) ja maksoivat keskimäärin 335 000 euroa ammattilaisilla teetettynä. Luvussa ei ole huomioitu tontin hintaa.
Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy
Näin pysyt budjetissa
Kimmo Rautiaisen vinkit talopaketin ostajalle
1. Valitse hyvät yhteistyökumppanit eli pääsuunnittelija ja vastaava mestari. “Niistä kannattaa maksaa, koska ne säästävät rahaa.”
2. Rakenna järkevän kokoinen talo. Talon koko vaikuttaa sekä rakentamiskustannuksiin että käyttökuluihin.
3. Teetä maaperäselvitys hyvissä ajoin. “Se on yleisin kohta, missä tulee yllätyksiä.”
4. Hyödynnä netistä löytyviä laskureita, kuten suomirakentaa.fi ja talopeli.fi. Ensimmäinen antaa karkean kustannusarvion, jälkimmäinen on yksityiskohtaisempi.
Kaarinalaisperheen kokemus: talopaketin päälle tuli reilut sata tonnia maksettavaa
– Muutimme viime vuonna muuttovalmiiseen omakotitaloon Littoisiin. Olin budjetoinut taloa varten 360–370 000 euroa. Tämä taisi juuri ja juuri riittää, vaikka panostimme pihaan enemmän kuin oli alun perin tarkoitus.
Kaarina-lehti kyseli lukijoiden kokemuksia muuttovalmiista talopaketeista. Nelihenkinen kaarinalaisperhe suostui avaamaan lehdelle nimettömästi kotinsa rakentamiskustannuksia.
Ennen rakentamista perhe kyseli tarjouksia eri talotoimittajilta. Perhe päätyi 120-neliöiseen, yksitasoiseen talopakettiin, jonka hinnaksi neuvoteltiin 232 000 euroa. Hintaeroa kahden parhaan tarjouksen välillä oli vain muutama tonni. Kolmas tarjous oli vielä halvempi, mutta sisällöltään huomattavasti suppeampi.
– Tarjousten vertaileminen on vaikeaa, koska sisällöt vaihtelevat paljon. Sanoisin vinkkinä talon rakennuttajille, että kannattaa hankkia itselleen pätevä vastaava mestari ja käyttää häntä apuna kilpailutuksessa. Jotkut kuvittelevat, että talofirmat yrittävät johtaa harhaan, mutta kaikki lukee kyllä sopimuksessa, kun tutkii paperit tarkasti, kaarinalaismies suosittelee.
Hänen kokemuksensa mukaan budjetti karkaa helposti käsistä. Kuvastoja selatessa taloon alkaa helposti kaivata kaikenlaista ekstraa.
– Kaikki, mikä joudutaan tekemään taloon lisätöinä, on kallista. Meillä lisähintaa tuli ainoastaan keittiöstä ja kaapeista 1 600 euroa ja sähkötöistä muutamia satasia, mies kertoo.
Maatyöt ylittivät budjetin
Talopaketin lisäksi kustannuksia tuli tontista, joka maksoi Littoisissa reilut 60 000 euroa. Sähkö-, vesi- ja valokuituliittymät maksoivat noin kymppitonnin. Vastaavien mestareiden palkkiot ja rakennusluvat veivät toisen kymppitonnin.
– Maatöihin varasin rahaa omasta mielestäni paljonkin, mutta todellisuudessa tämä osa-alue ylittyi eniten. Tontilta kärrättiin yli 70 kuormallista multaa pois, mihin en osannut varautua. Tilalle tuotiin sepeliä. Olin varannut maatöihin ja pihan viimeistelyyn 40 000 euroa, mutta loppusumma taisi olla yli 60 000 euroa.
Perhe säästi kustannuksissa tekemällä osan pihatöistä itse ja maalaamalla talon ulkoa. Muut työt ovat kuuluneet talopakettiin tai teetetty ulkopuolisilla.
– Talo on nyt valmis, lopputarkastettu ja olemme siihen erittäin tyytyväisiä. Loppukommenttina voin sanoa, että 230 000 euron muuttovalmis talopaketti tuli maksamaan 370 000 euroa.