Mielipitei: Tuulivoimaloita Kaarinaan?

0

Sain muutama viikko sitten tilaisuuden vierailla tuulivoimapuistossa.

Kyseisen puiston sähkön ostaa kokonaan suuri ruotsalainen huonekaluliike, ja itse voimalat ovat toisen ruotsalaisperäisen yrityksen omistuksessa. Sijaintipaikkakunnan maanvuokraajat tuntuivat olevan tyytyväisiä vuokratuloihinsa, ja kuntakin sai tuulivoimapuistosta verotuloja.

Suurempi asia kunnan talouden kannalta oli huomattavat kiinteistöverotulot, jotka voimaloiden omistaja maksaa. Tuulivoimaloiden kiinteistöveroprosentti on aivan eri suuruusluokkaa kuin vaikkapa tavallisen tallaajan omakotitalon kiinteistövero. Verotettavaa kiinteistöä ovat voimalan perustukset, torni ja konehuoneen kuori.

Perustustyömaata jo aiemmin vuosi sitten ihmetellessäni täytyy maallikkona sanoa, että siinä on kyllä oltava hintaa ja paljon.

Tuulivoimaloille maksimiveroprosentti on 3,1. Toki kunta voi pienemmänkin prosentin päättää.

Olisiko tuulivoimakaavoituksesta Kaarinan alueelle pientä valon pilkahdusta synkeään kuntatalouteemme? Löytyykö maanomistajilta kiinnostusta ja sopivia paikkoja tai halua uusiutuvan energian ratkaisuihin alueellamme? Mitä sanoo kaavoittaja? Maakuntakaavassahan alueellamme ei ole tuulivoima-alueita.

Tekniikan Maailma kertoo, että lintukuolemien määrä on saatu juuri julkaistun norjalaistutkimuksen mukaan vähenemään 70% maalaamalla yksi lapa mustaksi.

Tuulivoimalan juurella tulee kieltämättä aika pieni olo.

Päivi Lehtovaara (kok.)