Valkeavuoren koulussa ommellaan housuja vähävaraisille lapsille

0
Minna Hänninen antaa pikakoulutusta saumurin käytöstä 7.-luokkalaisille Jennifer Phamille, Emilia Leinoselle, Justus Jokiselle ja Julius Yllikäiselle.

Valkeavuoren koulun käsityöluokassa surisee saumuri. Meneillään on 7.-luokkalaisten ompeluharjoitus, jossa valmistuu collegehousuja hyväntekeväisyyteen.

Alun perin näistä kankaista piti valmistua huppareita, mutta koronapandemia keskeytti viime keväänä 7.-luokkalaisilta käsityötunnit. Suurin osa oppilaista oli vasta ehtinyt leikata kankaat. Työ jäi täysin kesken, kun koulut siirtyivät etäopetukseen.

Käsityönopettaja Minna Hänninen mietti tänä syksynä, miten kaappeihin jääneitä hukkakankaita voisi hyödyntää. Tuntui turhalta heittää laadukkaita, kotimaisia kankaita roskiin.

– Keksin, että näistähän saisi housuja pienille lapsille. Oppilaat saavat samalla harjoitella saumurin käyttöä, kun ompelemme housut valmiiksi.

Hänninen oli yhteydessä hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:hyn, joka ilmoitti ottavansa mielellään omatekoiset housut vastaan.

Huput muuttuvat hatuiksi7.-luokkalainen Jennifer Pham tappelee jumittavan saumurin kanssa. Tekeillä on mustat pöksyt parivuotiaalle.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teen housuja. Tuntuu oikeastaan tosi kivalta, että pystyy tällä tavalla auttamaan niitä, joilla ei ole varaa, hän toteaa.

Valtaosa oppilaista on Jenniferin tavoin ollut projektista innoissaan.

– Moni on kokenut, että on kivempaa tehdä vaatteita muille kuin itselle. Tämä toimii samalla myös yhteiskunnallisena kasvatuksena, mikä on yksi koulun tehtävistä, Hänninen kertoo. 

Huppareista jäänyt kangas riittää Hännisen arvion mukaan noin 30 housupariin. Hupuista syntyy syyspipoja.

Värimaailma on mustanpuhuva, koska yläasteikäiset valitsivat kankaat alun perin itselleen. Käsityöluokan kätköistä löytyi onneksi värikkäitä resoreita. Lopputulos on varsin katu-uskottava.