Valtakunnallisessa haasteessa etsitään lautasille uusia makuja: Kokeile tätä

0
Ruoka jakaa, mutta sen voi myös jakaa. Ruokamuseon Laika Nevalainen toivoo, että erilaiset syöjät ja heidän arvomaailmansa kävisivät yhä useammin samaan pöytään. Kuvassa on Maatalousmuseo Sarassa esillä oleva mallikeittiö menneiltä vuosikymmeniltä.

Millainen on minun ruokasuhteeni? Sitä kehottaa Ruokamuseon projektisuunnittelija Laika Nevalainen jokaista miettimään – etenkin, jos ruoka tuntuu vain tehtävältä tai pelkältä polttoaineelta.

Ruoka on paljon muutakin, ja siksi Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo ja Hotelli- ja ravintolamuseo kehittivät ruokahaasteen. Sen tehtävät haastavat kokeilemaan uusia aineksia ja uusia ruoanvalmistustapoja sekä muistelemaan lapsuuden lempiruokia.

– Haluamme välittää ruokailoa ja herättää ihmisiä pohtimaan, minkälaisia syöjiä olemme.

Suhdettamme ruokaan voi määritellä se, miten ruoasta lapsuudessa puhuttiin: Millaisia tilanteita ruokailut olivat? Mitä ruokia syötiin ja miten ne pantiin tarjolle? Kuka ruoasta oli pääosin vastuussa?

Myös koulu toteuttaa ruokakasvatusta. Harva tuleekaan ajatelleeksi, että kouluruokailu määritellään opetussuunnitelmassa opetukselliseksi tilanteeksi.

Elämänmuutokset muuttavat suhdetta ruokaan. Koronakevään aikana moni huomasi arkisen työpaikkalounaan merkityksen, ja sosiaalinen media täyttyi itse tehdyistä leivonnaisista. Toisaalta elämänmuutokset saattavat näkyä ruokakriiseinä. Lapsuudenkodista ensimmäistä kertaa omilleen muuttava tai puolison kuoltua yksin jäävä vanhus on usein uuden edessä.

– Myös uuden parisuhteen alussa näkemykset ruoasta pitää sovittaa toisiinsa, Nevalainen toteaa.

Tämän päivän ihmisellä on historiallisen paljon valinnanvaraa ruoan suhteen. Jokainen pystyy kattamaan lautaselleen oman arvomaailmansa – tai ainakin luulee pystyvänsä.

Valintojen tekeminen vaatii perehtymistä, mutta jokaisen tuotteen kohdalla ei voi kaupassa ryhtyä googlaamaan sen taustaa. Erilaiset merkit, kuten joutsenmerkki tai reilun kaupan merkki auttavat suunnistamaan valikoimapaljoudessa.

Välillä lööpit tuomitsevat jonkun ruoka-aineen syöpäriskiksi, välillä muuten epäterveelliseksi, kunnes jostakin tutkimuksesta napsaistaan jokin muu yksityiskohta, jonka mukaan juuri tämän ruoka-aineen syöminen onkin vaaratonta. Valintojen terveellisyys ei kuitenkaan riipu koskaan yhdestä ruoka-aineesta.

Ruokahaasteen järjestävät yhdessä Hotelli- ja ravintolamuseo sekä Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo.

Testaa näitä:

  • Kokeile jotain sellaista vihannesta, juuresta tai hedelmää, jota et ole kokeillut aikaisemmin.
  • Muistele jotain lapsuuden herkkua tai lempiruokaa ja valmista sitä.
  • Marttojen nimikkohaaste: Järjestä ilmastoystävällinen illallinen.
  • Perehdy jonkin juhlapyhän ruoan historiaan.
  • Valmista ruokaa tai leivo hyödyntäen edellisiltä aterioilta jääneitä tähteitä.
  • Maista jotain sellaista ruokaa tai raaka-ainetta, josta et pidä, mutta jota et ole pitkään aikaan kokeillut uudestaan.
  • Kokeile uutta proteiininlähdettä: yhtä uusista kasviproteiineista tai hyönteisistä valmistettua tuotetta.
  • Syö jossain sellaisessa paikassa, missä et normaalisti syö.
  • Suunnittele ateria valitsemasi värin perusteella.
  • Ruokatiedon nimikkohaaste: Ota selvää jonkun usein käyttämäsi elintarvikkeen raaka-aineiden alkuperästä ja valmistusmaasta.
  • Mieti 1–3 asiaa, jotka voit tehdä oman ruokahävikkisi vähentämiseksi.
  • Selvitä asuinpaikkasi tai -alueesi perinneruoka ja valmista sitä.
  • Juo juomaa, joka alkaa samalla alkukirjaimella kuin oma nimesi.
  • Mikä on rakkain ruokamuistosi? Muistele omaa makumuistoa tai kysele vanhemmiltasi, isovanhemmiltasi, lapsiltasi tai ystävältäsi heidän ruokamuistoistaan.