Yksijalkainen kaveri: Kaarinan kirjaston lukukisan voittaja puhuu äidinkielenään kurdia

0
Dia Karzan Nadim käy kirjastossa 1–2 kertaa viikossa. Kesälukukampanjan myötä hän löysi uusiksi lempikirjoikseen Koiramies-kirjat. Lisäksi Neropatin päiväkirjat ovat hänen lemppareitaan.

– Kirjoitan tarinoita yksijalkaisesta kaverista, joka voi olla hyvä kaveri, kertoo 10-vuotias Dia Karzan Nadim .

– Siinä on jo monta osaa. Alun perin tein vain yhden tarinan, mutta kun se oli valmis, kaverini pyysivät lisää. Luen niitä ääneen koulussa äidinkielen tunneilla.

Dia voitti Kaarinan kirjaston tämänkesäisen lukukampanjan. Hän oli yksi 138 osallistujasta ja luki kesän aikana huimat 348 kirjaa.

– Kisan vuoksi sain tietää uusista kirjoista, joista en ollut ennen tiennyt! Lisäksi luin sellaisia, jotka olen joskus aiemminkin lukenut, hän selittää.

Dian perhe on kotoisin Kurdistanista, ja kotona puhutaan kurdia. Dia on kuitenkin syntynyt Suomessa ja puhuu suomea sujuvasti. Hän kirjoittaa yksijalkaisesta kaveristakin suomeksi.

Perhe asuu Varissuolla. Dia päätyi Kaarinan pääkirjastoon sen jälkeen, kun hänen isoveljensä alkoi pelata jalkapalloa KaaPossa. Tekemistä piti keksiä Kaarinassa siksi aikaa, kun perhe odotteli treenien päättymistä.

– Pidän tästä kirjastosta nyt paljon enemmän kuin muista. Täältä löytyy eniten kirjoja, joista pidän, Dia toteaa.

Kaarinassa käydään jatkossakin: myös Dia aloitti tänä syksynä KaaPossa.

Dia ahmii kaikkia kirjallisuuden lajeja, yhtä hyvin realistisia tarinoita kuin fantasiaa ja kauhua. Luettavaa hän etsii lasten ja nuorten puolelta.

– Olen kokeillut aikuistenkin kirjoja, mutta en ymmärtänyt niistä mitään! hän kommentoi.

Dia ei pienempänä ollut innokas lukija. Hän innostui kirjoista vasta, kun perhe muutti Keravalta Varissuolle eikä hänellä ollut aluksi kavereita eikä muutakaan tekemistä. Lisäksi äidinkielen opettaja innosti kirjojen pariin.

Yksijalkainen kaveri Dian tarinoissa on nimeltään Pia. Ensimmäisessä tarinassa hänen kaverinsa Eveliina tuli kateelliseksi siitä huomiosta, mitä Pia sai, ja alkoi kiusata häntä. Seurauksena oli riitoja ja anteeksi pyytämisiä.

Yhteensä Kaarinan kirjaston kesälukukampanjassa luettiin 1688 kirjaa.