Ei sittenkään ravitsemus­terapeuttia, kirjaston aukioloajat ennalleen? Alijäämä paisumassa 1,5 miljoonaan euroon

0
Ravitsemusterapeutti Tuulia Terinkoski on toiminut Kaarinassa määräaikaisena. Nyt työn tulevaisuus joutui vaakalaudalle.

Kaupunginhallitus teki Kaarinan ensi vuoden budjettiehdotukseen useita muutoksia uusiin vakansseihin ja investointeihin. Valtuusto muotoilee niistä lopulliset päätökset tulevana maanantaina.

Uusista vakansseista hallitus poisti ravitsemusterapeutin palkkauksen (kustannusvaikutus +40 000 euroa). Tätä ehdotti Niina Alho SDP:stä, ja se tuli hallituksen kannaksi äänin 4–9.

Määräaikaisena tänä vuonna työskennelleen ravitsemusterapeutin olisivat halunneet pitää vain vihreät ja perussuomalaiset.

Sen sijaan avosairaanhoitoon lisätään Alhon ehdotuksesta kaksi sairaanhoitajan vakanssia, mikäli valtuusto asettuu samalle kannalle. Kokoomusta ja perussuomalaista ehdotus ei miellyttänyt, mutta äänin 5–8 hallitus päätti palkata uudet sairaanhoitajat. Lisärahaa tarvitaan 80 000 euroa.

Eri mieltä oppimis­ympäristö­asiantuntijasta

Alho yritti myös saada poistettua ikäihmisten palveluiden asiantuntijan palkkaamisen (–38 000 euroa), mutta tällä kertaa vihreät menivät samalle puolelle kuin kokoomus ja perussuomalaiset. Ehdotus ei mennyt läpi (äänestystulos 8–5). Kyseisen asiantuntijan tehtävänkuvaan lisättiin kuitenkin Sanna Vauranojan (kok.) ehdotuksesta hankerahoituksen hakeminen, ja hallitus näytti tälle yksimielisesti vihreää valoa.

Oppimisympäristöasiantuntijan eli käytännössä Marko Kuuskorven palkkaamisesta kouluhankkeiden suunnittelutyöhön on Kaarinassa ollut erimielisyyttä, eikä hallituskaan ollut asiasta samaa mieltä sen enempää kaupunginjohtaja Harri Virran kanssa kuin keskenään. Kaupunginjohtaja olisi pitänyt Kuuskorven oppimisympäristöasiantuntijana, mutta hallitus halusi, että Kuuskorpi palaisi takaisin Piikkiön yhtenäiskoulun rehtoriksi.

Jälkimmäistä ehdotti Jaana Shelby (kd.), ja ehdotus voitti äänin 5–7. Kaupunginjohtajan ehdotuksen kannalla olivat vain SDP ja vihreät. Pentti Kallio vasemmistosta äänesti tyhjää.

Esteetön kuntosali tulevaisuuteen

Kirjaston aukioloajoista ei säästösyistä aiotakaan tinkiä, mikäli valtuusto asettuu kaupunginhallituksen taakse. Sen sijaan kaupunki on vähentämässä kirjaston aineistomäärärahoista 30 000 euroa eli saman summan kuin aukioloajoista aiottiin saada säästöä. Tätäkin ehdotti Alho, ja ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteettömän kuntosalin rakentaminen pääterveysasemalle siirtyy näillä näkymin vuodella eteenpäin. Tätäkin ehdotti Alho, ja se tuli hallituksen kannaksi äänin 4–9. Alkuperäisestä aikataulusta olisivat halunneet pitää kiinni vain vihreät ja perussuomalaiset. 450 000 euron investointi on siis siirtymässä eteenpäin vuodella.

Alho esitti myös talousarviokirjan sosiaali- ja terveyspalveluiden katsaukseen tekstilisäystä, jonka mukaan hoitovelkaa pyritään välttämään koronapandemiasta huolimatta ja tarvittaessa tähän työhön pyydetään lisämäärärahoja. Kokoomusta ja perussuomalaista ajatus ei miellyttänyt, mutta äänin 5–8 lisäys otettiin mukaan talousarviokirjaan.

Uusi valtionosuus­laskelma tuli

Kaupunginhallituksen tekemien muutosten myötä talousarvioehdotus painui miinukselle lisää 40 000 euron verran.

Lisäksi maanantaina saatiin uusi ja aiempaa ikävämpi valtionosuuslaskelma ensi vuodesta. Valtionosuuksia on ensi vuonna tulossa noin 440 000 euroa vähemmän kuin aiemmin oli arvioitu, kertoo Kaarinan talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen.

Käytännössä kaupunginjohtajan alkuperäisen ehdotuksen 990 000 euron alijäämä on paisumassa lähes 1,5 miljoonan alijäämäksi.

Kokoomus olisi myös hallituksessa halunnut ottaa aikalisän ja palauttaa talousarvioesityksen takaisin valmisteluun mutta ei saanut muita puolueita taakseen.​