Häh: Ylilaskuttaako Kaarina vedestä?

0

Kaarina-lehteen otti yhteyttä lukija, joka koki kaupungin ylilaskuttavan käyttövedestä. Hän oli itse mitannut käyttämänsä veden ämpärillä, mutta vesilaskuun oli ilmaantunut kaksinkertainen määrä kuutioita.

Kaarinan vesihuoltopäällikkö Pirkkoliisa Heinonen, onko mahdollista, että vesimittari mittaa väärin?

– Sitä voi sattua mutta erittäin harvoin. Minun vajaan seitsemän vuoden vesihuollon työhistoriassani on ollut vain yksi tällainen tapaus. Silloin mittari näytti noin 10% liikaa.

Meillä oli myös kerran erä mittareita, joissa oli tekovika. Muutama niistä jumiutui niin, etteivät ne enää pyörineet ollenkaan. Pääasiassa vesimittarit toimivat kuitenkin moitteettomasti.

Vesihuollon toimitusehtojen mukaan mittarin katsotaan mittaavan oikein, jos todettu virhenäyttämä on pienempi kuin +-5%.

Kuinka monta vesimittaria Kaarinaan on asennettu?

– Noin 7000.

Miten asukkaan kannattaa toimia, jos hän epäilee vesilaskun olevan liian suuri?

– Vesilaitos tarkastaa vesimittarin asiakkaan kirjallisesta pyynnöstä.

Jos vesimittarin todetaan näyttävän oikein, laitos veloittaa asiakkaalta voimassa olevan tarkastusmaksun. Muussa tapauksessa tarkistuskulut maksaa laitos.

Ämpärillä itse mittaaminen ei ole luotettavaa mittausta.

Joskus asukkaat epäilevät mittarivirhettä suuren vedenkulutuksen vuoksi. Silloin todennäköisesti jokin kodin laite vuotaa. Esimerkiksi WC-pöntöstä voi mennä huomattavia määriä vettä vuotona ilman että sitä havaitsee.