Hepojoen putkitukset vedettiin oikeuteen

0
Ympäristölautakunnan mukaan uoma olisi pitänyt avata ja palauttaa alkuperäiseen tilaansa. Hannu Rautasen keväällä 2018 ottama kuva putken suusta.

Kaarinan ympäristölautakunta ei ollut tyytyväinen aluehallintoviraston päätökseen siitä, että pellolle Hepojoen sivu-uomaan saatiin jälkikäteen lupa puronuomaan vedetyille putkille sekä maantäytölle. Kaarinan ympäristölautakunta päätti valittaa avin ratkaisusta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Lautakunnan pohjaehdotuksessa Kaarina olisi tyytynyt avin kantaan, mutta lautakunta päätyi Aaro Kiurun (vihr.) ehdotuksesta valittamaan oikeuteen. Kiurun ehdotus voitti äänin 6–5. Hän sai taakseen vihreiden lisäksi pienet puolueet: kristillisdemokraatit, keskustan ja vasemmiston.

Avi perusteli päätöstään sillä, että putkitetun uoman merkitys vesieliöstölle on vähäinen.

– Kun avi hyväksyi jälkikäteen täytön ja jätti selvittämättä paikalle tuodun maa-aineksen, muodostuu ennakkopäätös, jonka seurauksena jokiuomia voi omavaltaisesti täyttää, perustelee vihreistä Hannu Rautanen , joka on aktiivisesti vastustanut Hepojoen putkitusta.

– Turun seudulla rakennetaan paljon, ja kaivettuja maita kuljetetaan halvimpaan mahdolliseen paikkaan. Näin vältetään virallisten maankaatopaikkojen käyttö ja vastaanottokustannukset sekä täytemaista vaadittavat tutkimukset.

Halkaisijaltaan 120-senttistä betoniputkea asennettiin pellolle vuosina 2011 ja 2017. Putket asennettiin puronuomaan 130 merin matkalta, jotta viljelyssä olevat peltolohkot saataisiin yhdistettyä. Asiaan havahtui alun perin Kaarinan ympäristösuojeluviranomainen.