Hes-Pro jatkaa Kaarinan yritysverolistan kärjessä – Listalle nousi useita uusia yrityksiä

0
Hesburgerin tehdas Kaarinassa tekee tuotteita hampurilaisketjun ravintoloihin. Kuva: Riitta Salmi.

Hesburgerin keskusyritys Hes-Pro tekee vuodesta toiseen hyvää tulosta ja maksaa jälleen yrityksistä eniten veroa Kaarinassa.

Verovuonna 2019 Hes-Pron verotettava tulo oli 9,4 miljoonaa euroa. Tästä yritys maksoi yhteisöveroa 1,9 miljoonaa euroa.

Yritystiedoissa Hes-Pron toimitusjohtaja on Marko Salmela ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela.

Hes-Pro Oy kuuluu samaan yritysryhmään Hesburger-liikemerkin omistavan Burger-In Oy:n kanssa.

Sen verotettava tulo oli lähes yhtä hyvä kuin vuonna 2018. Hes-Pron verotettava tulos vuonna 2018 oli 11,6 miljoonaa euroa. Tästä se tilitti veroja 2,3 miljoonaa euroa.

KAARINAN yritysten verolistan kakkonen on Langh Tech Oy Ab. Suurimpien yhteisöveromaksajien listalta löytyy Langhin suvun toinenkin yritys, Pesupalvelu Hans Langh Oy.

Langh Tech teki 6,5 miljoonaa euroa verotettavaa tuloa, josta yritys maksoi 1,3 miljoonaa euroa veroa. Pesulapalvelu teki lähes 2 miljoonan euron tulon, josta veroja kertyi 400 000 euroa.

Uusia nimiä yritysverolistalla on LVI-alan Waiwela Oy. JKK-Kiinteistö Oy on Kotron perheen kiinteistöyhtiö. Calto Oy on sairaalatekniikkaan erikoistunut talotekniikkayritys.

Kaarinan kymmenen suurimman yrityksen yhteenlaskettu yhteisöveropotti vuodelta 2019 oli 7,9 miljoonaa euroa. Se on selvästi isompi kuin vuonna 2018, jolloin vastaava kokonaismäärä oli reilu 6 miljoonaa euroa.

 

Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Yhteisöveropotin kasvua selittää yleensä hyvä vire taloudessa.
  • Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.
  • Yritysten maksamat verot valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2018 5,9 miljardia euroa, jossa on lisäystä 255 miljoonaa vuodesta 2017.