Kaarinalaisten koronakäyttäytyminen herättää huolta – Tämä yksi oire on varma merkki tartunnasta

0
Kaarinan terveyskeskus.

Viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen Kaarinaan ilmaantui kahdeksan uutta vahvistettua koronatartuntaa. Kaupungin kokonaislukema koko epidemian ajalta on nyt 60.

Yksi tartunnoista on Hovirinnan koulun työntekijällä, mistä kaupunki tiedotti lauantaina. Koulussa oli 60 altistunutta. He ovat jääneet karanteeniin, ja muutamalla heistä on todettu tartunta.

Muun koulun toiminta jatkuu normaalisti.

– Suhteellisen paljon meni karanteeniin kerralla ihmisiä. Koululle kiitos siitä, että luokka-asteet, ryhmät, välitunnit ja ruokailut on hyvin porrastettu. Altistuneita olisi voinut olla moninkertaiset määrät, toteaa avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen Kaarinan terveyskeskuksesta.

Hovirinnassa on suomen- ja ruotsinkielisessä koulussa yhteensä lähes viisisataa oppilasta.

Pääasiassa uudet Kaarinan tartunnat eivät ole liittyneet Hovirinnan kouluun, vaan tartuntalähteet ovat erillisiä ja yksittäisiä. Osa kytkeytyi Turun oppilaitosten tartuntoihin.

Virus leviää Kaarinassa käytännössä nuorten ja työikäisten keskuudessa. Heillä oireilu on yleensä hyvin lievää, mikä on sekä hyvä että huono asia.

– Kun oireet ovat lievät, osa Kaarinassa koronaviruksen saaneista ei ole havahtunut niihin, toteaa Arjonen.

Huolestuttava ilmiö Kaarinassa on, että moni on lieviä oireita saatuaan jatkanut normaalia elämää useita päiviä. He ovat jääneet omaehtoiseen karanteeniin vasta, kun ovat ilmoittautuneet koronatestiin.

– Kun lieviäkin oireita ilmaantuu, heti ensimmäiseksi on jäätävä pois koulusta, töistä ja harrastuksista. Toisena askeleena lähdetään koronatestiin, muistuttaa Arjonen.

– Kun ihminen on oireiden saamisen jälkeen liikkunut parin päivän ajan laajasti, jäljittäjien työstä tulee valtava ja osin mahdoton. Jäljittäjien on haravoitava tartunnan saaneen kaikki kontaktit 48 tuntia ennen oireiden alkamisesta karanteeniin menemiseen saakka.

Koronaviruksessa on yksi tyyppioire, jota ei muista flunssoista yleensä löydy: haju- ja makuaistin katoaminen. Jos tämän oireen saa, kotiin on syytä jäädä heti, vaikka ei tuntisi itseään millään lailla sairaaksi.