Kaarinan kaupunki havittelee tallin maita Kuusistossa – “Kyllä se kriittistä olisi meidän toiminnallemme”

0

– Tietenkin olemme varautuneet siihen, että mahdollinen Paraistenväylä kulkee aikanaan meidän hevostallin nurkilta ja valtio lunastaa ne maat. Sitä en ollut tullut ajatelleeksi, että Kaarinan kaupunki lunastaisi tallin maita enemmänkin, kommentoi yrittäjä Sari Murtola Caballos Tallista Kuusistosta.

Ratsastuskeskus sijaitsee kahdella eri tontilla. Tänä vuonna Murtola on lunastanut tallin maita omakseen. Rahoitussyistä kauppa on tehty kahdessa osassa.

Kaupunki harkitsi etuosto-oikeuden käyttämistä eli alkuperäisen ostajan tilalle astumista jo alkuvuonna ensimmäisestä kaupasta, kun Murtola osti ratsastuskeskuksensa maita 5,2 hehtaarin verran. Kaupunki kuitenkin luopui aikeistaan. Nyt kaupunki harkitsee käyttävänsä etuosto-oikeutta loppuosasta eli 2,7 hehtaarista.

Kaarinan kaupunginhallitus päättää etuosto-oikeuden käyttämisestä maanantaina.

Kauppasumma on esityslistan mukaan 20 000 euroa. Summa on niin pieni, että Murtola pelkää kaupungin tällä kertaa päätyvän etuosto-oikeuden käyttöön.

Kaupunki perustelee alkuperäisen ostajan tilalle astumista sillä, että maat sijaitsevat mahdollisen Paraistenväylän eli Kurkelantien jatkeen kohdalla. Lisäksi alue on maakuntakaavassa haluttu turvata “pitkällä aikavälillä tapahtuvalle suunnitellulle kehitykselle”. Maakuntakaavan mukaan yhdyskuntarakentamista saattaa siis ennen pitkää ilmestyä paikalle.

Yleiskaavassa tontti on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta sekä retkeily- ja ulkoilualuetta.

Mikäli kaupunki lunastaa Paraistenväylän alle jäävän osuuden sijaan koko 2,7 hehtaarin alueen, tallin hevosten ulkoilualue pienenee merkittävästi.

– Hevosen hyvinvointi ja lajityypillinen käyttäytyminen vaativat isoja ulkoilumahdollisuuksia, Murtola muistuttaa.

– Jos kaupunki lunastaa koko 2,7 hehtaaria, kyllä se kriittistä olisi meidän toiminnallemme. Olemme investoineet paljon tilaan, ja meillä on juuri nyt kaivinkoneet tekemässä tuolle tontille ulkoilualueiden pohjia.

Murtola on halunnut kyseisen tontin omistukseensa myös siksi, että ratsastuskeskus tulisi kuulluksi Paraistenväylän rakentamisen aikana. Hän haluaa vaikuttaa varsinkin siihen, että uuden tien melusuojauksessa otetaan hevoset huomioon.

Talli sijaitsee Kuusistossa noin puolessavälissä tulevaa Paraistenväylää, Kuusistonkaaren ja Lounais-Empon länsipuolella.

Caballos Talli työllistää neljä kokoaikaista työntekijää. Yritys on perustettu vuonna 2017.

Kunnilla on oikeus astua kunnassa tehdyissä kiinteistökaupoissa alkuperäisen ostajan tilalle ja lunastaa maat itselleen samoilla ehdoilla kuin alkuperäinen ostaja olisi ne saanut. Mahdollisuutta käytetään hyvin harvoin, ja sille on oltava painavat perusteet.

 

Lue Kaarina-lehti diginä täältä