Kaarinan veroprosentti nousee ensi vuonna 20,25:een: Ravitsemusterapeutti säilyy, esteetön kuntosali siirtyy

0
Yleisö pystyi seuraamaan valtuuston kokousta kirjaston lehtilukusaliin tuodulta screeniltä. Paikalla oli vähänlaisesti katsojia. Ritva Savolainen tuli kirjastoon noutamaan kirjavarausta mutta jäi hetkeksi seuraamaan kokousta. Myös Arto Uusitalo (vasemmalla) osui paikalle sattumalta, mutta lupasi seurata kokouksen loppuun saakka.

Kaarinan tuloveroprosentti nousee ensi vuonna 0,5 prosenttiyksiköllä. Päätös syntyi maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa äänin 30–21. Kiinteistöveroihin ei kajottu.

Veroprosentin korotusta vastustivat kokoomus, perussuomalaiset ja siniset, jotka olisivat ollut valmita vain 0,25 prosenttiyksikön korotukseen. Kokoomus syytti muita puolueita, ettei säästöjen etsimiseksi olla tehty riittävästi töitä, vaan taloustilanteeseen haetaan ratkaisua kuntalaisten kukkarosta.

– Vuoden alussa piti lähteä laatimaan talouden tasapainottamisohjelmaa. Lopputuloksena oli paljon puhetta, vähän villoja. Fiksaukset budjettikirjaan olivat muutaman sadan tonnin luokkaa, Janne Aso (kok.) harmitteli.

Hannu Rautanen (vihr.) peräänkuulutti kokoomukselta vastuunkantoa. Hän muistutti, että kokoomuksella on valtuuston suurimpana puolueena kaikki avainpaikat hyppysissään.

– Tässä salissa ei voi vedota siihen, että kun te muut ette ole tehneet. Kyse on siitä, että yrityksistä huolimatta ei olla pystytty löytämään säästökohteita.

Kuuskorven pestiin ei jatkoa

Kaarina käyttää ensi vuonna investointeihin noin 34 miljoonaa euroa. Valtaosa rahoista käytetään koulujen rakentamiseen.

Investoinneista eniten keskustelua herätti Kaarinan pääterveysaseman yhteyteen suunniteltu esteetön kuntosali (429 000 euroa), jonka rakentamista kaupunginhallitus ehdotti lykättäväksi vuodella.

– Esteettömästä kuntosalista on keskusteltu vanhus- ja veteraanineuvostossa vuoden ajan. Neuvosto antoi asiasta oman lausuntonsa, mutta tätä ei edes käsitelty kaupunginhallituksessa. Jos rahoja ei varata nyt, on suuri vaara, että kuntosalin rakentaminen jää hamaan tulevaisuuteen, Åsa Gustafsson (r.) pelkäsi.

Gustafsson esitti esteettömän kuntosalin palauttamista budjettiin, mutta esitys hävisi niukasti äänin 27–23, yksi poissa.

Valtuutetut olivat myös erimielisiä siitä, pitäisikö rehtori Marko Kuuskorven saada jatkaa vielä ensi vuosi oppimisympäristöasiantuntijana. Irja Gustafssonin (sd.) esitys oppimisympäristöasiantuntijan palkkaamisesta vuodeksi eteenpäin hävisi äänestyksen äänin 26–23, yksi tyhjä, yksi poissa. Näin ollen Kuuskorpi palannee takaisin Piikkiön yhtenäiskoulun rehtoriksi.

Alho käänsi kelkkansa

Sen sijaan ravitsemusterapeutin työsuhdetta päätettiin jatkaa määräaikaisena ensi vuoden loppuun. Alun perin ravitsemusterapeutti palkattiin Kaarinaan 14 kuukauden ajaksi testamenttivaroilla. Niina Alho (sd.) kummeksui, ettei ravitsemusterapeutin työstä ole pyynnöistä huolimatta tehty kunnollista vaikuttavuusarviota.

Kaupunginhallituksessa ravitsemusterapeutti (50 000 euroa) poistettiin Alhon esityksestä budjetista. Nyt Alho oli ravitsemusterapeutin työsuhteen jatkamisen kannalla mutta edellytti, että kustannushyödyistä tehdään kunnollinen selvitys.

– Päätöksenteon pitäisi perustua parhaaseen mahdolliseen tietoon. Vajaa viikko sitten ryhmäpuheenjohtajille esiteltiin kiireellä kasattu arvio, josta kävi ilmi, että ravitsemusterapeutin palkkaamisella on ajateltu saavan jopa 185 000 euroa säästöt. Tavoitteet eivät vaikuta kovin realistisilta, Alho arvosteli.

– Allekirjoitan täysin, että työtä pitää arvioida, mutta en halua nähdä, että ravitsemusterapeutin työaika menee vaikuttavuusselvitysten kirjoittamiseen. Jos ravitsemusterapeutti pystyy ehkäisemään yhdenkin kakkostyypin diabeteksen puhkeamisen, hän on tienannut oman palkkansa takaisin, Åsa Gustafsson huomautti.

Ravitsemusterapeutin lisäksi ensi vuonna palkataan muun muassa kaksi uutta sairaanhoitajaa avosairaanhoitoon, uusi koulupsykologi alku- ja esiopetukseen sekä ikäihmisten palveluihin palveluasiantuntija. SDP esitti jälkimmäisen poistamista budjetista, mutta hävisi äänin 37–14.

Valtuuston hyväksymä budjetti on 1,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarviokäsittelyn aikana selvisi, että Kaarina on saamassa valtionosuuksia noin 440 000 euroa odotettua vähemmän, mikä kasvatti alijäämää.

Rasisti-huutoja asian vierestä

Kaarina-salissa kokoontuneen valtuuston kokous venyi peräti viisituntiseksi. Tunteet kuumenivat ja keskustelu rönsyili illan aikana Turun seudullisesta yhteistyöstä maahanmuuttopolitiikkaan. Keskustelun aikana talousarvioon tehtiin joitakin tekstimuutoksia.

Tommi Leppäsen (ps.) esityksestä Maahanmuuttajien oma kirjasto -hankkeen nimeä muutettiin Maahanmuuttajat osaksi Kaarinaa -kirjastohankkeeksi.

– Alkuperäinen nimi lisää jännitteitä maahanmuuttajien ja kantaväestön kesken. Se antaa väärän mielikuvan, että samaan aikaan, kun kirjaston aineistomäärärahoja supistetaan, maahanmuuttajille tehdään omaa kirjastoa, Leppänen perusteli.

Valtuutetut hyväksyivät tekstimuutoksen yksimielisesti mutta eksyivät keskustelussaan kauas itse asiasta. Maija Huhdin (ps.) puheenvuoroa säesti rasisti-huudot, joista Leppänen suivaantui.

– Ei rupatella, vaan pysytään lista-asioissa, Pentti Kallio (vas.) jyrähti tuskastuneena keskustelun kulkuun.