Kaupunki käytti etuosto-oikeutta Kuusistossa

0
Arkistokuva suomenhevosesta.

Kaarinan kaupunki päätti käyttää etuosto-oikeutta Kuusistossa 2,7 hehtaarin kokoisesta tontista, jolla sijaitsee kuusistolaisen ratsastuskeskuksen maita. Kaupunginhallituksen päätös oli yksimielinen, ja se on lopullinen.

Kauppasumma on esityslistan mukaan 20 000 euroa.

– Tietenkin olemme varautuneet siihen, että mahdollinen Paraistenväylä kulkee aikanaan meidän hevostallin nurkilta ja valtio lunastaa ne maat. Sitä en ollut tullut ajatelleeksi, että Kaarinan kaupunki lunastaisi tallin maita enemmänkin, kommentoi yrittäjä Sari Murtola Caballos Tallista.

Caballos Talli sijaitsee kahdella eri tontilla. Tänä vuonna Murtola on lunastanut tallin maita omakseen. Rahoitussyistä kauppa on tehty kahdessa osassa.

Kaupunki harkitsi etuosto-oikeuden käyttämistä eli alkuperäisen ostajan tilalle astumista jo alkuvuonna ensimmäisestä kaupasta, kun Murtola osti ratsastuskeskuksensa maita 5,2 hehtaarin verran. Kaupunki kuitenkin luopui silloin aikeistaan. Nyt kaupunki lunasti loppuosan eli 2,7 hehtaaria itselleen.

Kaupunki perustelee alkuperäisen ostajan tilalle astumista sillä, että maat sijaitsevat mahdollisen Paraistenväylän eli Kurkelantien jatkeen kohdalla. Lisäksi alue on maakuntakaavassa haluttu turvata ”pitkällä aikavälillä tapahtuvalle suunnitellulle kehitykselle”. Maakuntakaavan mukaan yhdyskuntarakentamista saattaa siis ennen pitkää ilmestyä paikalle.

Yleiskaavassa tontti on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta sekä retkeily- ja ulkoilualuetta.

Kunnilla on oikeus astua kunnassa tehdyissä kiinteistökaupoissa alkuperäisen ostajan tilalle ja lunastaa maat itselleen samoilla ehdoilla kuin alkuperäinen ostaja olisi ne saanut. Mahdollisuutta käytetään hyvin harvoin, ja sille on oltava painavat perusteet.