Kirjaston aineistoleikkaukset näkyvät todennäköisesti tietokirjallisuudessa, musiikissa ja elokuvissa

0
- Lehtihankinta on jo nyt hyvin alhaalla, joten siitä on vaikeaa tehdä suuria säästöjä. Ehkä leikkaus tehdään taas aikuisten tietotokirjallisuudesta, musiikista ja elokuvista, kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Ritva Nurminoro kommentoi. Arkistokuva: Karl Ketamo

Kaupunginvaltuusto pitäytyi kaupunginhallituksen kannassa, ettei Kaarinan kirjaston aukioloaikoja supisteta. Sen sijaan ensi vuoden aineistomäärärahoista leikataan 30 000 euroa.

Aineiston, kuten kirjojen, lehtien ja elokuvien hankintaan käytettävä raha on pienentynyt vuosi vuodelta. Tänä vuonna aineistomääräraha on ollut 238 000 euroa. Suurimmillaan määräraha oli vuonna 2011, jolloinaineistoon käytettiin 275 000 euroa.

Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Ritva Nurminoron mukaan vielä ei ole ehditty keskustella siitä, mihin leikkaukset kohdistuvat.

– Tällä hetkellä yli puolet kappalemääräisestä hankinnasta on lastenkirjoja. Kirjastomme strategiassa lasten lukeminen ja lukutaito on ehdoton ykkönen, joten lastenkirjojen hankintaa ei varmaankaan tulla leikkaamaan. Lehtihankinta on jo nyt hyvin alhaalla, joten siitä on vaikeaa tehdä suuria säästöjä. Ehkä leikkaus tehdään taas aikuisten tietotokirjallisuudesta, musiikista ja elokuvista. Tietokirjallisuudessa nojaamme aika paljon Turun kaupunginkirjaston kattavaan tarjontaan ja jätämme jo nyt vähemmän kysytyn aineiston hankkimatta.

Pienentynyttä määrärahaa joudutaan Nurminoron mukaan käyttämään vuosi vuodelta enemmän digitaalisiin aineistoihin, jotka maksavat kirjastolle paljon.

– Digitaalisen aineiston hankinnasta päätetään Vaski-kirjastoissa yhdessä, joten siitä karsiminen yksipuolisella päätöksellä ei edes onnistu. Ensi vuodeksikin on tulossa uusia digitaalisia aineistoja asiakaskäyttöön, muun muassa etäkäyttöinen aikakauslehtikokoelma, jota voi käyttää kirjautumalla käyttäjäksi kirjastokortilla.

Nurminoro on kuitenkin tyytyväinen, ettei kirjaston aukioloaikoihin kajottu.

– Itse olen sitä mieltä, että leikkaus aineistoista on ehdottomasti pienempi paha kuin aukioloaikojen supistaminen.