Koskaan ei ole liian myöhäistä hypätä uuteen: Kaarinalainen Kirsi Rokala vaihtoi työnantajaa 40 vuoden työuran jälkeen

0
60-prosenttinen työviikko on tuonut Kirsi Rokalalle lisää potkua arkeen. Hän nauttii pystyessään viettämään enemmän aikaa neljän lapsenlapsensa kanssa. Kesällä hän osti puolisonsa kanssa uuden asuntovaunun.

– Vaikeinta oli kertoa päätöksestä Rinkelin työntekijöille. Itkin, kun kerroin lähteväni muualle. Rinkelissä on niin loistava työyhteisö, Kirsi Rokala muistelee.

Kaarinassa asuva Rokala on tullut tutuksi monille perheille päivähoidon kautta. Hän teki Kaarinan päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa lähes 40-vuotisen työuran, joista 35 vuotta erilaisissa esimiestehtävissä.

Moni yllättyi, kun vuorokoti Rinkelin pitkäaikainen johtaja ilmoitti viime vuoden lopussa vaihtavansa työpaikkaa.

Alkuvuodesta Rokala aloitti työt yksityisen päiväkotiketjun Verkanappuloiden palvelupäällikkönä, vaikka eläkeikä häämöttää kahden vuoden päässä.

– En olisi itsekään uskonut vaihtavani enää tässä vaiheessa työnantajaa. Kaarinan kaupunki on ollut todella hyvä työnantaja. Olisi ollut hirveän helppo jäädä tuttuun ja turvalliseen, Rokala kuvailee.

Työaika ratkaisi

Rokala kuuli äskettäin viisikymppisestä naisesta, jolta kysyttiin työhaastattelussa, miten hän siinä iässä uskoo jaksavansa motivoitua uuteen työhön.

Ristiriitaista kyllä, työpaikkailmoituksissa haetaan usein työntekijää, jolla on vuosien kokemus, mutta samaan aikaan ei saisi olla vanha.

Rokalan kohdalla kävi toisin. Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula tarjosi töitä.

– Kysyin Minnalta, että ymmärräthän sinä, minkä ikäinen olen. Että teetkö tämän hyväntekeväisyydestä?

Takkula näki Rokalassa rautaisen ammattitaidon ja vuosien työkokemuksen.

– Ei sitä voi heittää hukkaan, hän vastasi.

Tämä oli lyhyt versio Rokalan työpaikanvaihdoksesta. Oikeasti siihen liittyi myös hänen toiveensa tehdä 60-prosenttista työaikaa.

Rokalan puoliso jäi joitakin vuosia sitten eläkkeelle ja ihmetteli, kun vuoropäiväkodin johtajana työskentelevän vaimon työpäivät venyivät usein iltaan. Mies totesi, että eihän tuossa ole mitään järkeä.

– Olen työntekijänä sellainen, että työni hoitaminen hyvin on minulle kunnia-asia.

Rokala ehdotti esimiehelleen, että voisi keventää työaikaansa. Asiaa selvitettiin, mutta lopputulemana oli, ettei Kaarinan kaupungilla esimiesasemassa oleva työntekijä voi tehdä osa-aikaista työaikaa.

Viime syksynä Minna Takkula soitti Rokalalle työasioissa ja kysyi samalla kuulumisia.

– Mainitsin Minnalla ohimennen, että olen harmissani, koska en voi tehdä osa-aikaista työaikaa. Seuraavalla viikolla Minna lähetti sähköpostia ja tarjosi töitä 60-prosenttisella työajalla.

Markasta kiinni

Varhaiskasvatus on muuttunut paljon Rokalan 40-vuotisen työuran aikana. Kun hän aloitti työnsä lastentarhaopettajana 1980-luvulla, kunnalliset päivähoitopaikat jaettiin perheille tulojen mukaan. Etusijalla olivat pienituloiset perheet.

– Joskus saattoi jäädä markasta kiinni, saiko päivähoitopaikan, Rokala muistelee.

Sittemmin on tullut mm subjektiivinen päivähoito-oikeus, Wilmat ja vasut (varhaiskasvatussuunnitelma). Perhepäivähoidon ohjaajana työskennellessään Rokala pääsi suunnittelemaan Suomen ensimmäistä perhepäivähoidon mobiiliraportointiohjelmaa, jossa lapset kirjataan kännykällä sisään ja ulos hoidosta.

– Muistan, kun istuimme insinöörien ja atk-osaajien kanssa samassa pöydässä. Luulimme, että meidät oli kutsuttu testaamaan uutta ohjelmaa, mutta pöydän ääressä selvisi, ettei sitä ollut vielä edes olemassa. Me kerroimme, mitä tarvitaan, ja insinöörit miettivät, miten se toteutetaan.

Rokala on kiitollinen, että on päässyt vielä työuran loppusuoralla oppimaan uutta. Kokemus on opettanut, ettei ikinä ole liian myöhäistä vaihtaa työpaikkaa, jos vain on riittävästi halua ja rohkeutta.

Kaarinan kaupungilla työskennellessään hän oli usein se, jolta tultiin kysymään neuvoa. Nyt hän on se, jonka pitää uskaltaa kysyä apua.

– Olen kiitollinen, että tämän ikäiselle naiselle tarjotaan työtä ja arvostetaan sitä kokemusta, mitä minulla on.

Kirsin työura Kaarinassa

Aloitti lastentarhaopettajana Littoisten päiväkodissa vuonna 1980.

”Lastentarhaopettaja oli haaveammattini.”

Työskenteli Littoisten päiväkodinjohtajan sijaisena vuosina 1985–1986.

”Alkuvaiheessa esimiestyö oli yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista. Nykyisessä työssäni toimin mentorina uusille päiväkodinjohtajille.”

Perhepäivähoidon ohjaajana vuosina 1987–2011.

”Kaarinassa oli Suomen ensimmäinen perhepäivähoitoryhmä, joka sai Vihreän lipun -tunnuksen. Kävimme yhdessä perhepäivähoitoryhmän kanssa Helsingissä säätytalolla ottamassa vastaan tunnustuksen.”

Vuorokoti Rinkelin johtajana vuodet 2011–2020.

”Vuorokoti Rinkelistä lähteminen ei ollut helppo päätös. Minulla oli siellä loistava työyhteisö.”