Kuovinkadun päiväkodista viimein päätös: Rakennus vuokralle ja parin vuoden päästä purkuun

0
Kuovinkadun päiväkotirakennus on vasta 30 vuoden ikäinen: se valmistui vuonna 1989.

Sisäilmaongelmista kärsineestä Kuovinkadun päiväkotirakennuksesta on viimein tehty päätös: kaupunginhallitus linjasi, että rakennusta ei remontoida päiväkotikäyttöön, vaan se annetaan väliaikaisesti vuokrattavaksi. Arviolta vuonna 2025, kun Lemunniemen uudet tontit alkavat saada asukkaitaan ja päivähoitotarve alueella kasvaa, rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan uusi päiväkoti.

Lopullinen päätös päiväkotirakennuksen kohtalosta tehdään Kaarinan Palvelukiinteistöt Oy:n yhtiökokouksessa. Käytännössä kaupunginhallituksen linjaus kuitenkin ratkaisi jo asian, kertoo Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta.

Kaupungin 100-prosenttisesti omistaman yhtiön yhtiökokouksessa on yksi ainokainen henkilö, kaupungin yhtiökokousedustaja Henrik Jalo (sd.). Kaupunginhallituksen hänelle nyt antama konserniohje päiväkotirakennuksen tulevaisuudesta on sitova.

Mistä vuokralainen?

Erityisen järkevää ei ole, että päätöksiä Kuovinkadusta joudutaan nyt näennäisesti kierrättämään yhtiökokouksen kautta.

– Talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskisen tehtävänä on nyt selvittää, voisiko yhtiön purkaa eli millaiset verovaikutukset muutoksella olisi, Virta kertoo.

Yhtiö on ollut kokonaan Kaarinan kaupungin omistuksessa vuodesta 2018, eikä se omista muita rakennuksia.

Kuovinkadun päiväkotirakennukselle yritetään löytää vuokralainen, jolla olisi käyttöä tiloille vain pienin muutostöin, vaikka tiloissa onkin ollut vakavia sisäilmaongelmia.

Rakennuksen remontoiminen päiväkotikäyttöön maksaisi arvion mukaan 3,5 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Hovirinnan koulun yhteyteen nousevan uuden päiväkodin hinta yhtä hoidossa olevaa lasta kohti on edullisempi.

Tontille tarvetta

Lemunniemellä ja Piispanristillä on tällä hetkellä riittävästi päivähoitopaikkoja, mutta tarpeen ennustetaan kasvavan merkittävästi vuonna 2025. Kuovinkadun päiväkodin paikka on monien työmatkan varrella eikä vastaavia vapaita päivähoidolle sopivia tontteja ole lähistöllä. Yhtenä vaihtoehtona oli ollut, että maa myytäisiin asuinrakentamiselle, mutta ajatuksessa päätettiin luopua.

Kuovinkadun päiväkodissa oli hoidossa 60 lasta. Rakennukseen olisi mahdollista saada tilat 110 lapselle.

Kiinteistön osakekannasta oli aiemmin 57% kaupungilla ja 43% Kaarinan Vanhusten Palvelukeskussäätiöllä, mutta kaupunki osti koko kiinteistön päiväkotikäyttöön 610 000 eurolla vuonna 2018. Sisäilmailmoituksia alkoi tulla kevättalvella 2019, ja ongelmat osoittautuivat niin vakaviksi, että lasten oli lähdettävä evakkoon.