Linnanraunioista tehdään luostari: Karppi-rikossarjan viimeistä kautta kuvataan Kuusistossa

0
Kuvauksia varten raunioilla ei ole tarvinnut tehdä muutostöitä, joissa olisi riskiä arkeologisen kohteen vaurioitumiseen.

Kuusiston piispanlinnan rauniot muuttuvat marraskuussa luostariksi, ainakin melkein. Ylen Karppi-rikosdraaman kolmatta ja samalla viimeistä kautta kuvataan linnanraunioilla lähipäivinä. Rauniot eivät esitä sarjassa itseään vaan vanhaa luostaria.

– Etsimme kuvauksellista paikkaa, joka ei olisi jo ennestään tuttu televisiosarjoista ja elokuvista. Kuusisto oli helposti lähestyttävä ja upean näköinen, kertoo televisiosarjan tuottaja Pauliina Ståhlberg.

Linnanraunioiden lisäksi kuvauspaikaksi harkittiin muun muassa Suomenlinnaa ja Valamoa.

Karppia on tähän mennessä kuvattu pääasiassa Helsingissä. Lisäksi kuvauksia on tehty Saksassa ja Virossa. Viimeisellä kaudella kuvauksia on ympäri Etelä-Suomea, joista Kaarina on kauimpana Helsingistä.

Raunioilla saa ulkoilla

Linnanrauniot näkyvät Karppi-sarjan viimeisessä, ratkaisevassa jaksossa. Raunioilla kuvataan kohtauksia, joihin sisältyy tekijöiden mukaan ”keskeisiä juonenkäänteitä”.

Koskevatko nuo käänteet rikosta, rikoksen ratkaisua vai rakkautta?

– Ei rakkautta! vastaa Ståhlberg.

– Raunioilla murhaaja paljastuu ja oikeastaan koko sarja kulminoituu.

Kuvaukset kestävät kaksi päivää, ja niiden aikana linnanraunioilla saa ulkoilla. Kameraryhmää tai näyttelijöitä ei saa häiritä. Ulkopuolisia ei toivota paikalle, ja siksi tarkkoja kuvauspäiviä ei paljasteta.

Ståhlberg kehuu, että raunioiden omistajan eli Metsähallituksen ja Kaarinan kaupungin kanssa on ollut sujuvaa työskennellä. Tietoa ja apua on saanut helposti, ja Kaarinan hotelli- ja ravintolatarjonta on hyvä.

Ståhlberg kertoo, että koronaepidemian hygienia- ja turvavälivaatimukset ovat muuttaneet monia televisiosarjan tekemisen rutiineja. Näyttelijät ovat esimeriksi mahdollisimman vähän kontaktissa muiden tekijöiden, kuten äänittäjien kanssa. Oireisena ei voi tulla töihin, joten sijaisia on tarvittu paljon.

Suosittu ulkomailla

Karpin kolmas kausi alkaa, kun edellisen kauden lopussa työstään irtisanottu Sofia Karppi (roolistaan Venla-palkittu Pihla Viitala) palaa takaisin murharyhmään. Karppi alkaa Sakari Nurmen ( Lauri Tilkasen) kanssa selvittää rikosvyyhtiä, tulehtuneista väleistään huolimatta, kirjoittaa Yle verkkoartikkelissaan.

Rikostutkimuksia sekoittavat Karpin kuolleen aviopuolison kuolemasta tihkuvat uudet tiedot.

Televisiosarja löytyy myös maailmanlaajuisesti Netflixistä. Karppi oli ensimmäinen suomalainen sarja tai elokuva, joka sai näin laajan jakelun kaupalliselta toimijalta.

Yle kertoo, että Karppia fanitetaan kolkon harmaan tunnelmansa vuoksi varsinkin aurinkoisissa maissa: Etelä-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa. Näissä maissa on tehty esimerkiksi fanifiktiona vampyyriversioita Karpista.

Karppi-sarjan ensimmäinen jakso näytettiin Ylellä maaliskuussa 2018. Karpin kolmas kausi tulee televisioon syksyllä 2021.

Sattuisiko Kaarinasta löytymään patinoitunutta lautaa?

Karppi-rikossarjan tuotantoryhmä etsii parhaillaan patinoitunutta puutavaraa lavasteiden rakentamista varten. Niillä peitetään raunioilla rakenteita, jotka olisivat liian moderneja vanhassa luostarissa.

Työryhmä toivoo, että jonkun kaarinalaisen pihapiiristä löytyy esimerkiksi lahonnut lato, josta voi lainata puutavaraa kuvauksiin. Lautoja tarvitaan viimeistään 8.11.

Puutavaran lainaamismahdollisuudesta voi ilmoittaa Kaarinan kulttuurituottaja Maija Leinolle, p. 050 3145281​