
Tuula Törnblomin puhelin helähtää soimaan laukussa. Tällä kertaa soittaja on oma sisko, mutta ensi viikolla puheluja voi alkaa tulla keneltä tahansa.
Kaarinalainen Törnblom aloittaa marraskuussa vapaaehtoistoiminnan Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinjalla. Kyseessä on ikääntyneille suunnattu, valtakunnallinen puhelinpalvelu.
Puheluiden aikana ratkotaan yhdessä aivopähkinöitä, visaillaan ja muistellaan mukavia tai puhutaan siitä, mikä soittajalla on kulloinkin mielen päällä.
– Saattaa kuulostaa hassulta, mutta puhelinjumppakin onnistuu. Puhelin korvallakin voi marssia jaloilla, nousta ylös tuolista ja istua taas alas. Se ei ole hikijumppaa, mutta taatusti hyvää tasapainoharjoittelua, Törnblom lupaa.
Vahvikelinja perustettiin kesäkuussa ehkäisemään korona-ajan yksinäisyyttä. Soittaminen maksaa saman verran kuin soittaisi ystävälle.
– Ajatuksena on, ettei tämä ole perinteinen tukipuhelin, vaan erotumme sillä, että puhelun aikana voi tehdä jotakin yhdessä. Noin puolet soittajista haluavat vain jutella, ja toki sekin sopii, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Outi Hellsten kertoo.
Linja auki kolmesti viikossa
Vahvikelinja on auki kaksi tuntia kerrallaan, kolmena päivänä viikossa. Poikkeuksena on joulun aika, jolloin Vahvikelinja päivystää päivittäin.
Ringissä on tällä hetkellä 13 koulutettua vapaaehtoista eri puolilta Suomea vastaamassa puheluihin. On sattumaa, vastaako puheluihin Törnblom tai joku muu, sillä päivystysvuorossa on aina yksi vapaaehtoisista.
Soittajat eivät yleensä joudu jonottamaan linjalla, sillä puheluja on tullut keskimäärin kaksi päivystysvuoron aikana. Puhelut kestävät nyleensä 20–30 minuuttia.
– Mikäli puhelut lisääntyvät, meillä on resurssit tuplata puheluihin vastaavien vapaaehtoisten määrä, Hellsten vakuuttaa.
Toiminnan jatkumisen kannalta olisi tärkeää, että puhelinpalvelu löytäisi soittajia, sillä nykyrahoituksella vahvikelinjaa voidaan pitää auki maaliskuun loppuun asti.
Halutessaan myös läheiset voivat jättää Vahvikelinjalle soittopyynnön.
– Joskus ensimmäisen puhelun soittaminen voi olla kynnyskysymys. Soittopyynnön jättämiseen pitää kysyä kuitenkin vanhukselta lupa.
Sydämen asia
Törnblom on tuttu monille kaarinalaisille työnsä kautta. Hän on työskennellyt muun muassa Kaarinan kotihoidossa ja palvelutori Eerikissä muistikoordinaattorina ja palveluneuvojana.
– Olin 19-vuotias, kun mummoni kuoli. Se oli kova paikka, sillä mummo oli minulle hyvin rakas ja läheinen ihminen. Päätin silloin, että kouluttaudun niin, että voin tehdä työurani vanhusten parissa.
Päätös on pitänyt. Työ vanhusten parissa on jatkunut, vaikka Törnblom jäi viime vuonna eläkkeelle. Hän on ollut vetämässä muun muassa Puntarissa kokoontuvaa Ystäväpiiriä.
– Ihmisten kanssa puhuminen ja ongelmien selvittäminen ei jännitä, se on tullut tutuksi työn kautta. Se vähän jännittää, miten ihmisten kohtaaminen onnistuu puhelimen välityksellä, Törnblom miettii.
Vanhusten kanssa työskentelemisessä on Törnblomin mukaan parasta se, että he ovat usein niin onnellisia ja tyytyväisiä siitä, että joku kuuntelee ja antaa heille arvoa. Siitä tulee itsellekin hyvä mieli.
Vahvikelinja
- Vahvikelinjan puhelinnumero 050 3288 588
- Linja on auki maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin kello 13–15.
- 20.12.–5.1. linja on auki päivittäin klo 13–15.
- Numero kuuluu tavallisten operaattoreiden puhepaketteihin, eikä siihen soittamisesta koidu ylimääräisiä kuluja.